Megrázó vallomást tett Tordy Géza

Alig keresik már szerepekre, de nem is szívesen mutatkozik emberek előtt. Megdöbbentő interjút adott Tordy Géza, aki őszintén beszélt a halálról, és alaposan kiosztotta a fiatal generációt is.
Alig keresik már szerepekre, de nem is szívesen mutatkozik emberek előtt. Megdöbbentő interjút adott Tordy Géza, aki őszintén beszélt a halálról, és alaposan kiosztotta a fiatal generációt is.

November óta nem adott hírt magáról a népszerű színművész, amikor váratlanul kórházba került, és emiatt le kellett mondania egy előadását. Tordy Géza most egy lesújtó hangvételű interjúval törte meg a körülötte lévő csendet. A hatvan éve pályán lévő, színpadon egyre kevésbé látható színészt alig foglalkoztatják, úgy véli: múltja van, de jelene és jövője nincs.

– Nem nagyon keresnek, leszoktak rólam. Jobb így. Sem kedvem, sem ambícióm nincs már – árulta el a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színész-rendező a Szabad Földnek.

– Iszonyatosan megy az idő. Érezni lehet a sebességet. Gyerekkorunkban a nyár végtelennek tűnt, manapság egy perc az egész. Az ember idős korában megérti, hogy mi lesz a következő nagy programja. Hát a halál. Nyolcvan felé közeledve aligha jöhetne más – mondta a 77 éves művész, aki beszélt arról, ahogy idősödik, egyre többször rosszkedvű is. És bár amúgy is zárkózott természetű, ennyi idősen – jelentette ki – már nem szeret emberek előtt mutatkozni. Aztán megdöbbentő őszinteséggel beszélt az elmúlásról.

– Mindenki meghalt körülöttem. Szinte végig szerencsétlenül alakult a magán­életem is. Nem maradt más célom, mint hogy a szeretteim egészségesek legyenek, én meg gyorsan és szenvedés nélkül menjek el. Nincs rosszabb a halálra ítéltetettség tudatánál – mondta a színész.

© Fotó: film.animare.hu

– Régen eltitkolták az orvosok a beteg elől, ha rákos volt, most pedig nyíltan a szemébe mondják, némi reményt nyújtva azzal, hogy ritka esetekben meg lehet gyógyulni belőle – tette hozzá.

A színművészt elmondása szerint Várkonyi Zoltán rendező 1979-es halála törte meg. Tordy ugyanis a Várkonyi vezette Vígszínházban töltött évtizedeit tartja pályája legszebb időszakának. Mégis kevés munkájára igazán büszke.

© Fotó: MTI

– Nincs sok olyan alakításom vagy rendezésem, amire azt mondanám, hogy zsebre teszem és elviszem magammal a túlvilágra – mondta Tordy. Minden elismerésének, kitüntetésének ugyanakkor nagyon örült. Megerősítették abban, hogy volt értelme annak, amit csinált.

A Szabad Föld utalt rá, hogy a közönség nem felejti el legnagyobb színészeit, és a köztévén Tordy is gyakran tűnik fel a retrócsatornán. Ez azonban nem tölti el örömmel a művészt.

– Inkább szégyenkezem miatta. Nem ezen múlik a színész emlékezete. Hallom a kollégáimtól, hogy a mai fiatalok többségének semmit nem mondanak a valamikor nagy nevek, akiknek az öltözőjében ülnek – így a művész, aki szerint ez nem a fiatal generáció hibája, ám a szakma mára kissé felhígult.

© Fotó: MTI

– A televíziót elözönlötték a kretén civilek, akiket színésznek használnak – mondta.

Kijelentései kapcsán a Bors is szerette volna megszólaltatni Tordy Gézát, ám a színész kedvesen megköszönve megkeresésünket, elhárította érdeklődésünket.

Márciusban játszik legközelebb

Tordy Géza jelenleg a Pesti Magyar Színház A konyha című darabjában látható, melyben egy csavargóként érkező, leszázalékolt katonát alakít. A darab legutóbbi előadása elmaradt most januárban, mint a színház sajtóreferense, Vasvári Judit a Bors kérdésére elárulta, a színészekkel nem sikerült időpontot egyeztetni. Márciusban azonban ismét megtartják az előadást, melyben már Tordyt is láthatjuk.