Medveczky Ilona: Megalázó, amit velem csinálnak

Az összes orvosi leletét ellenőrzik Medveczky Ilonának, hogy eldöntsék, újra kiválthatja-e ellopott mozgáskorlátozott-igazolványát. A művésznő megalázónak érzi a procedúrát.
Az összes orvosi leletét ellenőrzik Medveczky Ilonának, hogy eldöntsék, újra kiválthatja-e ellopott mozgáskorlátozott-igazolványát. A művésznő megalázónak érzi a procedúrát.

Orvosi bizottság elé kell állnia Medveczky Ilonának, hogy bebizonyítsa, jogosult ellopott mozgáskorlátozott-igazolványa pótlására. A táncművésznő még évekkel ezelőtt, a Szombat esti láz című tánc­show-ban esett el olyan szerencsétlenül, hogy három helyen megrepedtek a gerinccsigolyái, amelyek össze is csúsztak. Ilonát a baleset óta fájdalmak kínozzák, ráadásul az évtizedekig tartó kemény tánc is megviselte a szervezetét, mozgástere beszűkült, ezért kapott mozgáskorlátozott-igazolványt. Az ingyenes parkolásra jogosító kártyát azonban néhány hónapja ellopták az autójából.

– Képtelenség – foglalta össze röviden az azóta átélt tortúrát. – Évente kétszer 15 napos rehabilitáción veszek részt a Lukács fürdőben. Aznap is ott voltam. Először csak azt tűnt fel, hogy megbüntettek, gondoltam, lecsúszott a kártyám a helyéről. Amikor hiába kerestem, akkor fedeztem fel, hogy az autózárat felfeszítették, majd visszazárták. A kártyán a nevem is rajta volt – meséli a művésznő, aki azon a napon büntetést is kapott.
Ilona járt a rendőrségen, a Kormányablak hivatalában, de kálváriája ezzel nem ért végett.

– Össze kell szednem az összes leletemet, és februárban egy bizottság elé állnom, hogy ismét megkaphatom-e az igazolványt. 75 évesen produkálhatom magam, hogy mire vagyok még képes. Ennél felháborítóbb és megalázóbb dolog nincs. Azzal vajon miért nem foglalkoznak, hogy mások milliárdokat lopnak el?
A táncművészt nagyon elkeseríti a hazai bürokrácia. Azt mondja, a hivatására ráment az egészsége, de tartja magát.

– A fájdalomküszöböm igen magas. Ha összeszorított foggal is, de a színpadon és közösségben sosem mutatom ki a fájdalmamat. Ez azonban nekem is sok.

Nem kapja vissza?

– A súlyosan mozgássérülteknek járó parkolási igazolványt – elvesztése vagy ellopása esetén – csak akkor pótolják automatikusan, ha a jogosultságot igazoló szakorvosi vélemény még érvényes. Ha nem, az érintettnek közlekedőképesség-vizsgálaton kell átesnie. Ezt 2012-ben vezették be, és sajnos a súlyosan mozgássérült emberek hatvan százaléka nem megy át rajta. Emiatt például a bizonyos fokú amputáción átesett, vagy a protézisbeültetett mozgássérült emberek sem kapnak parkolási igazolványt ­– mondta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.