Lopással vádolják A Dal egyik nagy esélyesét – videókkal

Levelet kaptunk egy olvasónktól, szerinte Petruska András száma A Dalban egy híres főcímzenéhez hasonlít. Szakértőnk egyetért vele.
Levelet kaptunk egy olvasónktól, szerinte Petruska András száma A Dalban egy híres főcímzenéhez hasonlít. Szakértőnk egyetért vele.

Petruska András berobbanása A Dal színpadára diadalmas visszatérés volt az­után, hogy 2010-ben kilépett a Megasztárból. Az első elődöntőt toronymagasan megnyerte: Trouble in my mind című dala 43 pontot kapott a zsűritől és a nézőktől – ez az idei mezőnyben kiemelkedő. Petruska kiérdemelte az idén első alkalommal kiírt A Dal felfedezettje díjat is, így automatikusan az e hétvégi döntőbe jutott, sokan nagy esélyesként emlegetik.

Ám öröme nem lehet felhőtlen: a döntő hetében valaki megpróbálja befeketíteni az énekest. A szerkesztőségünkbe eljuttatott levél írója szerint András dala egy az egyben másolat. A levélíró úgy véli, Petruska versenyszáma az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címén Inspector Gadget néven futó, 1999-es amerikai vígjáték, és a korábbi rajzfilmsorozat főcímzenéjének koppintása. Laikusként meghallgatva a két számot, tényleg döbbenetes a ha­sonlóság, és zenei szakértőnk is elámult azon, hogy lehet két dal ennyire egyforma.

Az eredeti számot ide kattintva hallgathatja meg.

Ez pedig Petruska dala:

– A két szám szinte ugyanaz. Az eredetiben annyira összetett harmóniák és melódiák vannak, hogy bár van esélye, hogy két ember egymástól függetlenül megírja ugyanazt a dalt és formulákat, de elég kevés – fogalmazott Jankai Béla, a Prognózis zenekar egykori billentyűse, aki elmondta, akkor beszélünk jogilag plágiumról, ha két mű nyolc taktusa azonos.

Az egyező taktusok számát a kotta ismeretében lehet egyértelműen megállapítani. A Bors mindenesetre megkereste az MTVA-t és az előadó menedzs­mentjét is, de csak a csatornától kaptunk választ.

– Nem feltételezzük, hogy a versenyben a 2016 legjobb dala címre pályázó szerzők célja az lenne, hogy más zeneszerző alapjait magukénak tudják be – tekintve, hogy nyilatkoznak is arról a műsor előtt, hogy a nevezett produkció a saját szerzeményük –, de ha mégis bebizonyosodna a verseny történetében bármikor a plágium, aminek pontos szakmai definíciója van, azonnali kizárást vonna maga után – írták.

Majka kifakadt

Ahogy megszokhattuk, Majka nem tesz lakatot a szájára, ha véleménye van. A Dal kapcsán barátját, Pápai Jocit vette védelmébe: „Pápai Joci dala, amit benevezett ugyan erre az amúgy igen rangos Eurovíziós Dalversenyre, az első harmincba se fért be. (...) Nemhogy a harmincba kellett volna beférnie, de szerintem a top háromban van a nóta” – írta a rapper.