Légiirányító lett a világbajnok evező

Civilként légiforgalmi irányítóként dolgozik a korábbi világ- és Európa-bajnok evezős, Hirling Zsolt, aki Debrecen és Budapest között ingázik. A volt élsportoló, ha kocsiba pattan, előszeretettel visz utasokat is az Oszkár nevű telekocsirendszer segítségével.

Remekül keresnek

Tavaly a politikusokat is megelőzve a légiirányítóké volt a legjobban kereső szakma hazánkban, átlagban 1,8 millió forintos bruttó fizetéssel. Angolul végzik munkájukat, a szakma nagy teherbírást igényel, rengeteg stresszel jár, de állítólag felemelő érzés hatalmas gépóriásokat irányítani.

– A feleségem orvosként dolgozik Debrecenben, így sűrűn járok hozzá. Az út nagyon hosszú és rendkívül unalmas lenne egyedül. A társaság miatt regisztráltam az oldalra. Ráadásul az egyik ismerősöm fejlesztette ki az egész rendszert a Műszaki Egyetemen – árulta el a Borsnak Hirling.

– Az evezés nem számít közismert sportágnak Magyarországon, így engem sem ismernek fel túl sokan, de azért akad egy-két ember, aki tudja, ki vagyok. A sportoló lapunknak arról is mesélt, miként váltott a vízről a levegőre.

Ha valaki olcsón szeretne Debrecenbe utazni, Hirling Zsolt világbajnok evezőst is kiválaszthatja söfőrjének © MTI

– Gyerekkorom óta oda vagyok a repülőgépekért, ám pilóta nem lehettem, ugyanis tériszonyos vagyok, így jött az ötlet, hogy légiforgalmi irányítóként dolgozom majd az aktív pályafutásom után – mondta az evezős, aki hozzátette: mindig is tudta, hogy nem a sportból, hanem a tanulásból él majd meg.

– A munkám rendkívül összetett, hiszen én felelek azért, hogy a repülőgépek ne ütközzenek össze. Ez a feladat különösen stresszes nyáron, amikor háromezer gép repül át hazánk légterén.

Híres telekocsizók

Több híresség, színész, élsportoló, politikus is a közösségi közlekedés híve. A Bors összegyűjtött néhányat, akik névvel vállalják, hogy szívesen használják az Oszkár nyújtotta telekocsi-szolgáltatást:
Ádám Tamás, az egykori Família Kft. sorozat Szép Károlya
Takáts Tamás a nevével fémjelzett Blues Band alapítója, dalszerzője és énekese
Bruti, a Showder Klubban is fellépő humorista
Nagy Balázs, a budapesti Madách, továbbá a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja, a Jóban Rosszban tévésorozat Misije
Herczeg Adrienn színésznő
Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszó
Járai Máté Jászai Mari-díjas színész