Celeb

Leendő babája miatt diétázik Szabó Zsófi

kbv

Létrehozva: 2017.06.24.

<p>Már gyógyszert sem szed a műsorvezető, aki diétával és mozgással maga gyógyította meg anyagcserezavarát, így már semmi nem áll a gyerekvállalás útjában.</p>

Amikor Szabó Zsófi férjhez ment, friss házasként hónapokig mindenki azt kérdezgette tőle: mikor ér­kezhet első közös ba­bájuk, tervezik-e már a családalapítást, és egyáltalán, mitől fogyott hirtelen és látványosan olyan so­kat? Az RTL Klub műsorvezetője mindig udvariasan há­rította az érdeklődést, de végül el­mondta, ami ezzel kapcsolatban akkor már hónapok óta nyomasztotta. Mégpedig, hogy nem feltétlenül az ő akaratuk fog a gyermekvállalás kérdésében dönteni, ugyanis szénhidrátanyagcsere-zavara van. Ez az állapot tulajdonképpen a II-es típusú cukorbetegség előszobája, ami ma szerte a világon népbetegségnek számít. 

Zsófi a diagnózis után gyógyszereket kezdett szedni, többféle készítményt is kipróbáltak rajta, miközben szigorú diétát és mozgástervet követett. Mára kitartásának hála elhagyhatta a gyógyszereket.

– Amikor meghallottam a diagnózist, nagyon megijedtem. Féltem a cukorbetegség szövődményeitől és attól is, hogy talán majd folyamatosan injekcióznom kell magam inzulinnal. Semmiképpen nem akartam elérni ezt az állapotot. Eldöntöttem, meg fogok gyógyulni – mondta most a Borsnak a műsorvezető, aki egész éle­tében sportolt és szigorú étrendet követett, korábban mégsem tudott lefogyni.

– Pár évvel ezelőtt, amikor hetente 7–8 edzésem is volt, iz­mos voltam ugyan, de nem fogytam. Testépítő diétát folytattam, például sok rizst ettem, amivel tulajdonképpen csak ártottam magamnak. Akkor még az volt a fontos, hogy a testemet formáljam, hogy jól nézzek ki. A betegség azonban rádöbbentett, hogy ideje lenne a lelkemet is ápolni. Ma már nem azért diétázom, hogy csinos legyek, az egészségem a tét – mondta Zsófi.

A műsorvezetőnek már az ele­jén megmondta az orvosa, ha betartja a szakemberek által előírt étkezést, egyszer elhagyhatja a gyógyszereit. Zsófi eldöntötte, saját példáján keresztül mutatja meg, igenis lehetséges leküzdeni a betegséget. 

– Ebben az egy évben nagyon sokan kértek tőlem tanácsot és ez nagyon jó, örülök, ha engem látva többen betartják a diétájukat. Amikor kijöttem az orvostól azzal a lelettel, hogy nem kell gyógyszert szednem többé, az első gondolatom az volt, hogy egy év szigorú diéta után azonnal egyek valamit, amit eddig nem volt szabad, de megálltam. És ez így lesz a jövőben is – ígérte Zsófi.

Népbetegség a diabétesz

A szénhidrátanyagcsere-zavara gyakran vezet kettes típusú cukorbetegséghez, ami nagyon súlyos szövődményekkel járhat, felelős a szívinfarktus, a stroke és az amputációk jelentős százalékáért. Ma Magyarországon 772 ezer diabéteszes beteget tartanak számon, az elmúlt másfél évtizedben több mint hetven százalékkal nőtt a számuk.

– Van rá példa, hogy ebből az anyagcserezavarból tünetmentessé lehet válni diétával és sporttal, de a diétát élete végéig kell tartania a betegnek, hogy ne essen vissza – figyelmeztetett Kóczán István belgyógyász.

Nekik is sikerült

Faragó András Topit, az Operettszínház művészét a normális  6-oshoz képest 23-as cukorszinttel szállították kórházba 2014-ben. Jelentős túlsúllyal küzdve mindennap gyógyszerezett, majd átállt a diabetikus étrendre, és 30 kilót leadott.

A motoros kaszkadőr Erdős Csaba is megvívta a harcát a diabétesszel. Vércukorszintje a normális háromszorosa volt, fél évig naponta háromszor injekciózta magát inzulinnal. Végül diétával és sok sporttal sikerült a gyógyszertől megszabadulnia.

Mit tilos, és mit szabad?

Bár Zsófinak azt írta elő az orvosa, hogy napi 160 gramm szénhidrátnál többet ne fogyasszon, ő még ennél is kevesebbet evett. Kerülte a rizst, a krumplit, az édes krumplit (batáta), a borsót, a tésztaféléket, de sok gyümölcsről, többek közt a dinnyéről is le kellett mondania. Zsófi az alacsony glikémiás indexű, vagyis lassan felszívódó cukrokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztotta, ilyen például az őszibarack, a zabpehely, a lencse, a körte, a grépfrút, a paradicsom, a cukrozatlan joghurt, és bármilyen hús- és halféle.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714038910
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714038910
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714038910
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mdyfu-csX3A3GlEstCCzECKRakaIIaCgBsc9Fd695U8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U5N2U1ODYwOTdkYTQ5MDdhOTY3MzdmMTE0YmI2YmE4.jpg
Botrány

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rLsNASLz32klBDNttxDyorGsPE21L4wjFgnTh_Dt1dE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYjQwNmU4ZTYzZDQ3ZTlhN2NhYmI0NTE3NDk0NmVh.jpg
Tippmix

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott