Lajcsi veszélyben volt a börtönben?

Rabtársaitól óvták vagy őket féltették Lajcsitól, nem tudni, csak az biztos, fokozott ellenőrzés mellett tartották fogva a börtönben.
Rabtársaitól óvták vagy őket féltették Lajcsitól, nem tudni, csak az biztos, fokozott ellenőrzés mellett tartották fogva a börtönben.

Nehéz időszakon van túl a vasárnap szabadult Galambos Lajos, aki információink szerint első otthon töltött napjait főként az alvásnak szentelte. A mu­latós zene királyának nem pusztán a bezártsággal, szerettei hiányával, a kialvatlansággal, a puritán körülményekkel, hanem az őrök kitüntetett figyelmével is meg kellett barátkoznia az elmúlt hónapokban. Galambos ügyvédje elmondta, az utóbbi időben a legmagasabb, négyes fokozatban tartották fogva.

Spártai körülmények

– Ez annyit jelentett, hogy na­ponta csak egy órát lehetett le­vegőn, és végig bezárva tartották egy háromszor hármas cellában. Óránként felkapcsolták a lámpát, hogy ellenőrizzék, emellett hu­szonnégy órás kameramegfigyelés volt érvényben. A négyes fokozatban két őr kell, hogy kísérje, a teljes elszigetelése pedig olyan fokú volt, hogy amikor ügyvédi beszélôre ment, akkor a folyosón lévő más raboknak a fal felé kell fordulniuk úgy, hogy közben a homlokuk érintkezik a fallal, és nem nézhettek semerre – mondta el Fröhlich Krisztián, aki nem akarta el­árulni, miért kellett ennyire őrizni védencét, de azt elmondta, hogy ilyen fokozatban terroristák és gyilkosok szoktak lenni.

Gyakran ellenőrizték

A Bors megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát is, a Kom­munikációs Főosztály közölte: az előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottak elhelyezéséről, őrzéséről a bíróság rendelkezik. Amennyiben a bíróság elrendeli az előzetes letartóztatásban lévő személy fokozott őrzését, akkor a bv-intézet magasabb kockázati szintre sorolja a fogvatartottakat. Esetükben gyakoribb ellenőrzés valósul meg, kísérésük, bírósági előállításuk, szállításuk fokozott figyelem mellett történik.

© Fotó: Vadnai Szabolcs

Miért védték?

A Bors információi szerint ez történt Lajcsi esetében is. Forrásaink szerint a magasabb biztonsági fokozatba sorolásnak általánosságban három oka lehet: ön- vagy közveszély, illetve ha feltételezik, hogy a többi rab veszélyes rá. A veszélyes bűnözők esetében nem ritka, hogy erőszakkal vívják ki társaik elismerését, vagy hogy környezetüket felhasználva igyekeznek akár a külvilág eseményeit is befolyásolni.

Ezek az indokok Lajcsi esetében nem álltak fenn, azonban a bíróság tarthatott attól, hogy az addig jómódban, rendezett családban, elismertségben élő művész a bezártság hatására összeomlik és kárt tesz magában, illetve veszélyes rabtársaitól is óvhatták.

Visszakerülhet a börtönbe

Az ügyészségnek három napja van arra, hogy fellebbezzen, ez esetben pedig Galambos nem sokáig élvezheti a szabadságot.
– Afelől nincs kétségem, hogy az ügyészség fellebbez, mert az indítvány maga arról szól, hogy március 24-ig hosszabbítsa meg a nyomozati bíró Lajos és társa előzetes letartóztatását. Elméleti lehetősége van tehát annak, hogy visszakerül, de okkal bízom benne, hogy nem így lesz. Ebben az eljárásban ugyanis másodfokon mindig helybenhagyták az elsőfokú határozatot – árulta el Lajcsi ügyvédje.