Celeb

L’art pour L’art Társulat: Mi sem bírjuk ki az előadásokat röhögés nélkül

Címkék
családhumor

G. Sz.

Létrehozva: 2019.12.29.

Szilveszter előtt ki mást is kérhettünk volna interjúra, mint a népszerű Besenyő család tagjait, akik hozták a szokott formájukat...

Hogyan születnek a L'art pour l'art Társulat poénjai, honnan inspirálódnak? Nyilván azon kívül, hogy a társulat birtokában van A világ összes poénja az őskortól az emberiség fennmaradásáig című könyv.

Szászi Móni: Miután az említett mű nálunk van, az ötletelés annyiban merül ki, hogy hányadik oldalon nyissuk ki a könyvet. Nagyon sokat szoktunk például azon gondolkodni, hogy ha már kinyílt a könyv valahol, akkor a jobb vagy a bal oldalról vegyük ki a poénokat. Kevesen tudják egyébként, hogy a könyvet a Besenyő család izlandi rokonsága találta a zuzmó közt, és küldte el nekünk, amiért örökké hálásak leszünk nekik, hiába izlandiak.

A saját karaktere szövegeibe azért mindenkinek van beleszólása?

Dolák-Saly Róbert: Néha nincs. Mert például a színpadon hiába próbálok beleszólni a jelenetbe, Boborján annyit beszél, és olyan erőszakos, hogy nem hagy szóhoz jutni. Megverni viszont nincs kedvem, mert nekem is ugyanúgy fájna. A saját karaktereink szövegeit egyébként nagyrészt mindenki maga írja, persze vannak egymásnak adott ötletek, poénok  vagy kompletten megírt jelenetek, amik például legtöbbször Móni keze nyomát dicsérik. Én például dalokat szeretek ajándékozni a kollégáknak, amit általában dalolva fogadnak el.

Mennyi ideig készül egy előadás?

Laár András: Az új előadások ötleteit folyamatosan gyűjtjük, és amikor közeledik az új bemutató, akkor jön egy intenzívebb együttműködési időszak, amikor válogatunk a felhalmozódott jelenetek között. Ilyenkor összeállítjuk a műsort, és a próbákon még tovább finomítjuk, érleljük az anyagot, hogy mire a közönség elé visszük, a legtökéletesebb esszencia kerüljön eléjük. Most például február végén lesz az Ember a falvédőről című új műsorunk bemutatója, ami összességében a társulat 19. színházi estje. Az elkövetkező két hónapban erre fogunk gőzerővel készülni.

Ha valakinek rossz a kedve, ki vidítja fel? Ki a csapat igazi mókamestere?

Pethő Zsolt: Ez a menedzser feladata, benne van a szerződésében, hogy gondoskodni kell a művészek jó közérzetéről, és ha valamelyikünk rosszkedvű, akkor rajta verjük el a port. Nemrég például elmaradt egy engem felvidító akciója, ezért a legközelebbi találkozónkon büntetésből félórán át kell engem szórakoztatnia. 

Kinek mi a szerepe a társulatban? Hogyan működnek együtt? Ki mit tesz hozzá egy-egy előadáshoz?

L. A.: Mindenki alaposan részt vesz a munkában, mindenkinek megvannak az erősségei, és ezeket adja a közösbe. Az együtt töltött évek alatt természetes módon kialakult egyfajta konszenzuson alapuló csapatmunka, ami jellemzi a társulatot. Zsolt például remek rendezői készségekkel bír, így ezt a feladatot nagyrészt rábíztuk, de azért nem próbálom személyekre bontani a teendőket, mert mindenki mindent csinál szerencsére. Így mindenki segíteni tudja a másik munkáját, ha szükség van rá.

L’art pour L’art Társulat

Az abszurd humort játszó társulat 1986-ban alakult. 1991-ben készíthették el első, önálló tévéműsorukat. A Besenyő család 1994-ben született meg. 1996-ban és 1997-ben Galla Miklós és Nagy Natália távozott közülük, utána alakult ki a jelenlegi felállás. 1997-ben megkapták az év legjobb produkciójának járó Huszka Jenő-díjat (Artisjus). Lemezeik aranylemezek, televíziós műsoraik bekerültek a legnézettebbek közé. Törzshelyük a Budapest Bábszínház, de vidéken is rendszeresen fellépnek.

Kinek melyik a kedvenc karaktere?

D. S. R.: Mindegyikünknek van olyan karaktere, aki a legközelebb áll a személyiségéhez, akinek a bőrében a legotthonosabban érzi magát, bár nagyon sok múlik a pillanatnyi lelki  vagy fizikai állapoton is. Ha hihetünk a közönség visszajelzéseinek, miszerint a figuráink erős, hiteles karakterek, az talán azért lehet, mert ezek a bennünk szunnyadó személyiségjegyek karikatúrái. Így mindenki könnyedén tud azonosulni velük. A bennem rejlő kutya például Boborján figuráján keresztül került felszínre. Vau!

Hogy tudnak kibírni röhögés nélkül egy-egy előadást? Rendszeresen előfordul, hogy valaki nem bírja tovább, és kitör belőle egy nevetés, vagy mondjuk valaki elfelejti a szövegét?

P. Zs.: Nem szoktuk kibírni röhögés nélkül, sőt! Ráadásul a közönségtől sem várhatjuk, hogy nevessenek a poénjainkon, ha azt látják, hogy mi sem szórakozunk rajtuk. Nem akarom nevén nevezni Robit, de van olyan kolléga például, aki szánt szándékkal nevetteti meg a partnerét a jelenet közben, persze nyilván csak az imént említett szempont miatt. 

Van-e valamilyen rituáléjuk külön-külön színpadra lépés előtt?

Sz. M.: Nem vagyunk babonásak, de a kezdés előtt van egy közös ceremónia, amiről nem beszélhetünk, nehogy elmúljon a varázsereje. Állítólag majd a negyvenezredik ilyen rituálé alkalmával gyémánteső esik az égből pont oda, ahol mi állunk. Emiatt úgy kell alakítani, hogy akkor szabadtéri előadásunk legyen, és hogy ne felejtsünk el nagy szatyrokat vinni magunkkal, amiket a fejünk fölé tartunk, ha jön a szénmanna. Úgy beszéltük meg, hogy az összegyűjtött gyémántokat szétosztjuk a közönségnek.

Sok időt töltenek együtt, nem szoktak egymás agyára menni?

L. A.: Természetesen már rég egymás agyára mentünk, de persze a szó jó értelmében, vagyis az együtt töltött időben tudunk inspirálódni, töltődni a többiek által. Tovább szőve a gondolatot, azon vagyunk, hogy még a közönség agyára is rámenjünk, és átadjuk azt a sok meglepetést, amit nekik szánunk a következő néhány ezer előadásunkon.

A társulatból Pethő Zsoltról és Szászi Móniról kevesebbet tudni. Ők mivel foglalkoznak még ezen kívül?

Sz. M.: Zsolt szabadidejében a Satöbbi együttes frontembere, ezenkívül keddenként hattól nyolcig tengeralattjárózik.

P. Zs.: Móni keddenként kettőtől négyig tengeralattjárózik, aztán szerdán négytől hatig megbeszéljük. Ezenkívül meg ír.

A társulat tagjai terveznek-e még újabb könyveket? Milyen témában látják a piaci rést? 

D. S. R.: A 2020-as Tavaszi Könyvfesztiválon jelenik meg az ötödik könyvem a Libri Kiadó gondozásában, amit alig várok, illetve nem is alig, hanem sokkal jobban. Én a piaci rést ott látom, ahol az árusítóasztalok nincsenek teljesen összetolva, és legalább oldalt lépegetve át lehet férni közöttük. 

L. A.: A kicsike kis nyuszika című Edebede bácsi mesét szeretném megjelentetni képeskönyvben.

Kérdések a Besenyő családhoz

Miben látják a saját népszerűségük titkát?

Anti bácsi: Én minden nőbe’ magamat látom…

Tesznek újévi fogadalmat, és ha igen, mi lesz az?

Besenyő István: Én, kérem, megfogadom, hogy bárkinek megmutatom a kislábujjamat, aki igényeli…

Egyáltalán mit várnak 2020-tól?

Margit: Hát én azt várom 2020-tól, hogy a Pityu megmutatja nekem a kislábujját, ha igényelem…

Van példaképük?

Boborján: Persze… Van otthon egy kép, amin például van egy példa, hogy 2+2= valamennyi…

Mi a titkuk? Hiszen a családtagok látszólag évek óta nem öregszenek.

Kancácska: Na végre, hogy feltette az Imre a pontot! Milyen (eposzi) jelzővel illetnék magukat, ami a legjobban jellemzi önöket?

Besenyő Zigóta, Besenyőék pösze kislánya: – Fififufi…

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27386_resized.jpg?avcount=1713962711
origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Oroszországból érkezett: Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Svájc a helyes utat választotta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713962711
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713962711
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158828_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Talán fentről nézett" - autóbalesetben halt meg a Katasztrófavédelem 27 éves munkatársa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vezSYXVL2jQyqSjbjt5zdJbIMS4S0uIstiNkLjFQ2WU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkYmZjNjI1MTE0ODRkZDE4YjZmOTVlOWZhNjkzYTNh.jpg
Búcsú

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1U6pUn05Glj3ngoHY_vhWT6f-QLMqIBVmi-704lmvOY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y0OGEzNTNhZTU2MjQ2Njc5NTExMzZlZDQ1YjRhYjdj.jpg
Anyaság

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni