Kovács Katit kidobták a templomból

Több száz énekkaros zengte kedd délután Egerben Kovács Kati slágereit. Az énekesnő előtt tisztelegve rendeztek kórusversenyt.
Több száz énekkaros zengte kedd délután Egerben Kovács Kati slágereit. Az énekesnő előtt tisztelegve rendeztek kórusversenyt.

A kicsiknek és felkészítő tanáraiknak hála kilenc csapat dolgozta fel majdnem az összes legendás slágert. A Nálad lenni újra jó lenne című dal például bossanova stílusban szólt. A kifejezetten jó hangulatú versenyen megjelent maga az énekesnő is – aki éppen ötven éve innen indította el a karrierjét – igaz, a gyerekeknek abban a szerencsében nem lehetett része, hogy az énekesnő is meghallgassa produkciójukat, Kovács Kati ugyanis csak egy fél szám erejéig ült be a nézőtérre.

A díjakat végül ő adta át és az évfordulóra ő is kapott valamit: a város vezetésétől Dobó István kardját vehette át. A gesztus annyira meglepte az énekesnőt, hogy zavarában felajánlotta: legyen vándordíj a neki gravírozott ajándékkard.

© Fotó: Végh István

© Fotó: Végh István

– Zavarban vagyok, ekkora sikerem régen volt. Hálás vagyok Egernek, a tanáraimnak, akik sokszor akkor is hagytak a zenéről beszélni, ha valami komoly tárgyból kellett volna felelnem. Hálás vagyok még akkor is, ha az énekkarból annak idején kidobtak – mondta nevetve a művésznő, aki elárulta: piszok rossz gyerek volt, így sokszor találta magát a templomon kívül, ahol a kórus gyakorolt.

© Fotó: Végh István

– De az első Ki mit tud?-ról is eltanácsoltak, mert ordítok. A Táncdalfesztiválon viszont pont az tetszett, hogy ordítok. Azt mondták, jó, hogy kidagadnak az erek a nyakamon, mert látszik, hogy dolgozom.

Határtalan dalok

A verseny legkitűnőbb versenyzője egy 16 éves kamaszlány volt, aki nemcsak jellegzetes muszlim fejkendőjével, hanem kristálytiszta hangjával is magára vonta az ítészek és a közönség figyelmét. Aldubai Tesim a szigetszentmiklósi iskola tanulója. Édesanyja magyar, édesapja jemeni származású. Bár a kislány Magyarországon született, a verseny előtt nemigen ismerte Kovács Kati dalait, viszont hamar megszerette őket.

© Fotó: Végh István

– Három testvérem van, mindannyian énekelünk, de csak hobbi szinten. Kovács Kati dalai tetszenek, mert nem túl bonyolultak – mondta Teszi, aki évek óta hord kendőt, de egyáltalán nem zavarja. – A környezetem teljesen megszokta, én pedig ebben nevelkedtem, soha nem volt furcsa – mondta a lány, aki kávézót szeretne nyitni édesapja hazájában, Jemenben.