Kordát elfelejtették kitüntetni

Korda György az idén üli pályafutásának ötvenedik évfordulóját. Az ünneplés azonban igen csendesre sikerült, egyedül felesége Balázs Klári gratulált neki. A kultusz minisztériumtól egy képeslap sem érkezett, ami bántja Korda lelkét.
Korda György az idén üli pályafutásának ötvenedik évfordulóját. Az ünneplés azonban igen csendesre sikerült, egyedül felesége Balázs Klári gratulált neki. A kultusz minisztériumtól egy képeslap sem érkezett, ami bántja Korda lelkét.
Kitüntetett dalnokok
Különböző állami kitüntetéseket kaptak az utóbbi években az ország ismert művészei. Kovács Erzsi énekesnő a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, Kovács Kati a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, Fenyõ Miklós és Dévényi Tibor a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Az Illés zenekarnak, Presser Gábornak és Koncz Zsuzsának Kossuth-díjjal, Benkő Lászlónak valamint Balázs Fecónak Liszt Ferenc-díjjal ismerték el munkásságát.


Korda György 71 éves korára még mindig az ország egyik legnépszerûbb elõadója. A minap például tinédzsereket megalázó frissességgel mozgott a Sziget színpadán, és feleségével, Klárikával olyan zajos sikert arattak, hogy sok külföldi sztárvendég is megirigyelhette volna.
– Hiú ember vagyok, azt gondolom, egy vállveregetést csak megérdemeltem volna – mondta a Borsnak Korda György. –1958 szilveszterén mutatkoztam be, és azóta megállás nélkül énekelek. Több generáció is az én dalaimon nõtt fel, ennek bizonyítéka a több mint ötmillió eladott lemezem. Ha kitüntetést nem is kapok, a közönség szerette miatt akkor is boldog ember vagyok – magyarázza Korda György.
Az Oktatási és kulturális Minisztériumban elmondták, hogy hozzájuk nem jutott el Korda György kitüntetésére vonatkozó javaslat. Erre egyébként a szakmai szervezetek, de akár Kossuth-díjas művészek is jogosultak. Ezután a Mûvészeti Szakszervezetek Szövetségénél érdeklődtünk. Dr. Gyimesi László elnök szerint Korda György megérdemelné az elismerést.
– Annak az égvilágon semmi akadálya, hogy Korda Györgyöt állami kitüntetésre terjesszük fel – kezdte az elnök. – Szakmai szervezetük rendszeresen kap javaslatokat, a Bors érdeklõdést is annak vesszük, vagyis a március tizenötödikei kitüntetettek közé fogjuk ajánlani. Korda György pályája mindenki elõtt ismert, szerintem is megérdemli, hogy munkásságát elismerjék.

Földvári Zsófi