Korda: nekem már senki sem ír dalokat

Az énekes ma is olyan energiával lép színpadra, mint majd’ hatvan évvel ezelőtt, a zeneszerzőknek mégsem jut eszébe.
Az énekes ma is olyan energiával lép színpadra, mint majd’ hatvan évvel ezelőtt, a zeneszerzőknek mégsem jut eszébe.

Korda György 58 éve énekel. Nem sokkal azután, hogy beindult a karrierje, berobbant a könnyűzene is. Jött a rock and roll, a Beatles és még sok más.

– De amikor kezdtem, még csak tánczene volt – idézi fel Gyuri. – Aztán egyre sokrétűbb lett a könnyűzene. Ma úgy érzem, se a nagy ívű olasz zenéknek, se a rock and roll életérzésnek nincs köze ahhoz, amivel nyerni lehet például A Dalban, az Eurovíziós Dalfesztiválon. Annak idején nyert az ABBA a Waterloo-val, vagy Cliff Richard a Congratulationsszel. Most az nyer, aki külsőséggel, hanggal, különleges szöveggel lepi meg, szinte fejbe vágja az embereket. Végül is tetszik még Conchita Wurst is, aki nem vagyok biztos benne, hogy a hangjával nyert. Mindent szeretek, ami értékes. Hangilag, szövegileg, előadásmódban, megjelenésben. Sőt! Tudok belőle tanulni.

Gyuri és Klári minden fellépése telt házas akkor is, ha egyetemen lépnek fel, és akkor is, ha egy sörsátorban. Mi a titkuk?

– Ahhoz, hogy benne legyünk a körforgásban, muszáj évről évre megújulnunk – magyarázza. – Természetesen nekünk is megjelenésben, színpadképben, hangszerelésben együtt kell haladnunk a korral. A közönség igényli, hogy velünk énekeljen, ez a mi erősségünk.

Új dallal viszont hosszú évek óta nem rukkoltak elő, és nem azért, mert nem szeretnének. Ez nem rajtuk múlik.

© © Bors / Fejér Bálint

– Azok, akik nekem dalt írtak, elmentek vagy megöregedtek, és már nem dolgoznak. Fényes Szabolcs, Szenes Iván, Vándor Kálmán, Schöck Ottó… Az újak bennünk nem gondolkodnak. Lehet, ha szólnék, megcsinálnák, de nem biztos, hogy telitalálat lenne. Ma már nem írnak olyan da­­lokat. De annyi dalom van! Ezerötszázat éne­keltem a pályafutásom alatt. Ki kell vá­lasztani közülük azt, ami ma is megy. Schöck Ottó olyan dalokat írt nekem, mint a Virágeső vagy a Lady N. 1976-ban írta a Haver a nőkkel jól vigyázz! című számot. Nemrég feltették a videomegosztóra, azóta virágkorát éli. Valaki azt írta: „Imádom, ahogy Gyuri bácsi a szőrös mellével eltolja a stéget!” Most ilyen da­lok­ból kell meríteni.

© © Bors / Fejér Bálint

– Vannak olyanok is, ami­ket Klárival fel tudunk újítani. Számunkra most ez az út járható. Szóba került, hogy dolgozzunk fel egy Tankcsapda-slágert vagy Hajós András dalát, a Hello, Tourist! címűt, végül nem mertünk belevágni. De ha valakinek eszébe jutunk, nem fogunk ellenállni. Nyitott vagyok, de nem mindenáron. Mindig kísérletezünk, például csinálunk videokoncertet. Nagy kivetítőn mennek a 30-40 évvel ezelőtti koncertfelvételeink, mi előtte énekelünk. Ez lesz most áprilisban Pécsett az egyetemi aulában. Legyenek a vendégeink!