Celeb

Kollégái támogatták Csuja Imrét fia elvesztése után

Bors

Létrehozva: 2017.03.18.

Tizennégy év után először beszélt a színész családja nagy tragédiájáról: kamasz fia öngyilkos lett. Bár Gergő szólt szüleinek, hogy nem szeretne élni, már a szakember sem tudott segíteni a démonjaival küzdő fiún.

Forrás: MTI

Egy szülőt eltemetni fájdalmas dolog, de a korral előrehaladva elfogadja az ember: az idősek elmennek. Ám egy kamasz fiútól végső búcsút venni szülőként szinte lehetetlen. Az sehogy sem természetes, hogy apa temesse el a fiát. Nem csoda, hogy Csuja Imre tizennégy évig nem is mesélt fia, Gergő elvesztéséről. A Best magazinnal tett kivételt, s elmesélte, hogy a kamasz fiú öngyilkos lett.

– Iszonyú jó tanuló volt, imádta a magyart, a történelmet. Sportolt, jól focizott. Télen nagyokat szánkóztunk, színházba, moziba jártunk. Aztán jöttek a dühkitörések, és azt hittük, mindez életkori sajátosság. Ma már tudom, hogy nem, de már késő – idézte fel a legszörnyűbb napokat Csuja, aki azt is elmesélte, a mai napig előveszik Gergő fényképeit feleségével, és próbálnak csak a szépre emlékezni. Persze, Csuja is sokáig hibáztatta magát.

– Gyanútlan voltam, gyanútlanok voltunk. Hiszen kamaszkori dühkitörései minden gyereknek vannak – folytatta A mi kis falunk polgármesterét alakító színész, aki többször is elbeszélgetett a fiával. Egy ilyen alkalommal Gergő elmondta, nem szeretne tovább élni. A színész és felesége nevelési tanács­adó­ba vitte, ahol ugyan elküldték pszichiáterhez, de a fiú már nem várta meg, míg segítő kezek közé jut. Csuja csak azért mesélt most minderről, mert szeretné, ha egyetlen szülő sem járna hozzájuk hasonlóan, és ha nekik nem is sikerült, más felismerné a jeleket.

A kollégák tudták, nagy a baj

Az idő minden sebet begyógyít, szokták mondani, természetesen Csuja Imre sem tudott mindig beszélni a tragédiáról. Nem véletlen, hogy 14 év után nyílt meg.

– Sajnos még mi, kollégák is jól emlékszünk arra az időszakra. Nem csak Imit, az összes kollégát megrázta Gergő halálhíre. Imre nagyon rossz állapotban volt akkor, egy időre vissza is vonult. Nem vállalt munkát, a szinkronból is kimaradt, ameddig valamennyire nem sikerült feldolgoznia fia elvesztését. Ahogy akkor is, most is csak remélni tudjuk, hogy ha be nem is gyógyulnak a sebek, egyszer talán majd Imi és a családja is megbékél – mondta Csuja egy kollégája, aki, sok más színészhez hasonlóan, próbálta támogatni Imrét a gyászában. A színész később az Üvegtigris című filmben térhetett vissza a munkába.

Nehezen felismerhető jelek

Nagyon nehéz azt mondani egy szülőnek, hogy hasonló helyzetben ne hibáztassa magát, hiszen még ha balesetben is vész oda egy kamasz fiú, akkor is a legtöbb szülő azon gondolkozik, mit tehetett volna másképp. Pedig még egy szakember is nehezen ismeri fel ebben a korban a jeleket.

– A kamaszkor szélsőséges viselkedéssel jár, ami aztán hamar véget is ér. A hangsúly ezért az időn van: ha nem múlnak a dühkitörések, érdemes szakembert felkeresni. Intő jel lehet az is, hogy helyzethez kapcsolódnak-e ezek a rohamok, vagy teljesen általánosak. Például csak az iskolai dolgokkal kapcsolatos a harag, akkor azon a területen van probléma – magyarázta Standovár Sára gyerekpszichológus.

– Azt is tudni kell, hogy a serdülők a legritkább esetben beszélik meg a szülőkkel a dolgaikat. Árulkodó jel inkább az, ha nem veszik körül a gyereket kortársak. Jelzés értékű az, ha nincsenek barátai, akikkel beszélgetni tudna – mondta a szakértő, aki hangsúlyozta, bármilyen jeleket is vélünk, vagy éppen nem vélünk felfedezni, arra mindig oda kell figyelni, ha a gyerek azt mondja, nem szeretne élni.

– Nem minden esetben lesz öngyilkosság a vége. Az viszont biztos, hogy ha egy kamasz ilyennel áll elő, minimum figyelemre vágyik, ennek is ki kell deríteni a miértjét – folytatta Standovár, aki szerint a nevelési tanácsadó is nyújthat segítséget.

Ha pedig megtörtént a tragédia, a szülőknek fontos, hogy tudjanak róla beszélni, és ne fojtsák el az érzéseiket. A bűntudat is normális ebben az esetben. De ez nem azt jelenti, hogy bármelyik szülő tehetne az öngyilkosságról. 

Más hírességek is átélték

- Édesapaként szintén a saját gyermekét kellett eltemetnie Andy Vajnának, akinek Justin fia öngyilkos lett. A 26 éves fiú hosszú évek óta skizofréniával küzdött, Vajna úgy magyarázta később tettét, hogy őket akarta megmenteni attól, ami a jövőben várna rájuk mentális betegsége miatt.

- Bodnár Attila 39 éves fiát volt kénytelen eltemetni. Attila hajléktalanként élt, egy hajnalban holtan találtak rá az utcán. Bűncselekményre semmilyen jel nem utalt.

- Harminchét éves korában, motorbalesetben halt meg Gérard Depardieu fia, Giullaume. A fiú kicsapongó életét édesapja mindig nehezen viselte, halála mégis a padlóra küldte.

- Debbie Reynolds színésznő a Csillagok háborúja Leila hercegnőjeként is ismert Carrie Fischert vesztette el, ő feldolgozni sem volt képes a tragédiát. Egy nappal lánya halála után stroke-ot kapott, s meghalt.

VAN SEGÍTSÉG!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714042509
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714042509
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160830_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161100_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714042509
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mdyfu-csX3A3GlEstCCzECKRakaIIaCgBsc9Fd695U8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U5N2U1ODYwOTdkYTQ5MDdhOTY3MzdmMTE0YmI2YmE4.jpg
Botrány

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő