Kisöprik A Dal zsűrijéből Csiszárékat

Jelentős cserék lesznek hamarosan A Dal zsűrijében – értesült a Bors. Az okokról nem sokat tudni, az MTVA későbbre ígér tájékoztatást.
Jelentős cserék lesznek hamarosan A Dal zsűrijében – értesült a Bors. Az okokról nem sokat tudni, az MTVA későbbre ígér tájékoztatást.

Ki hitte volna, hogy eljön az az idő, amikor már nem Rákay Philip és Csiszár Jenő fogja bírálni az eurovíziós dalfesztiválra készülő énekeseket? Márpedig eljött: öt év után ugyanis a Bors információi szerint a műsor készítői úgy döntöttek, úgymond vérfrissítést hajtanak végre, új arcokat ültetnek az ítészi székekbe!

– Önmagában abban, hogy időnként lecserélik a zsűrit, vagy annak egy-egy tagját, semmi különös nincs – magyarázza informátorunk. – Ez így volt az X-Faktornál és a Megasztárnál is, vagy bármelyik külföldi tehetségkutatóban. De az, hogy a két mamutot, Rákay Philipet és Csiszár Jenőt cserélik le, az nagyon érdekes.

© Fotó: Kecskeméti Zoltán

Mint ismert, Rákay – 2011 óta a Magyar Televízió m1, később az m2 csatornájának felügyelője, intendáns programigazgatója, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Fidesz állandó tanácsadója – tavasszal úgy döntött, hogy levegőváltozás okán, négy és fél év után távozik az MTVA-tól. Csakhogy arról szó sem volt, hogy búcsúzna a képernyőtől, hiszen műsorvezetőként és kreatív producerként folytatta a Szabadság tér ‘89 című talkshow-ját, ezért is érthetetlen, hogy kimarad A Dal zsűrijéből.

Az igazi meglepetés azonban Csiszár távozása. Ő több mint egy éve az MTVA program-főta- nácsadója is. Információnk szerint A Dalban a helyét a legendás rockzenész, Frenreisz Károly veszi át. Felhívtuk őt telefonon, de érdemi választ nem kaptunk.

Úgy tudjuk, az egyetlen női zsűritag, Rúzsa Magdi is elhagyja a zsűrit. Pontosan nem tudni, miért: tény, hogy az énekesnő Aréna-beli nagykoncertje pont a műsor idejére esik, de ez még mindig nem magyarázat a távozásra. Mivel a széke nem maradhat üresen, úgy tudjuk, helyére Zsédát szemelték ki. Az énekesnő menedzsmentjét kerestük ezzel kapcsolatban, azt mondták, nem tudnak még ilyen megkeresésről.

© Fotó: Czerkl Gábor

Állítólag a negyedik széket egy underground zenész kapja, nem tudni, ki lesz az.

És még egy kérdés maradt nyitva, vajon Tatár Csilla felfüggeszti-e a boldog babázást és visszatér-e, hogy vezesse a műsort?

Az egyik legnézettebb közszolgálati műsor

Bármiféle változás A Dalban azért pikáns, mert azt már februárban megírta a HVG: keresik a megoldást a közmédiát fenntartó állami társaságnál, az MTVA-nál arra, hogyan lehetne szakítani az egyik legnagyobb beszállítójukkal, a Simicska Lajos közvetett érdekeltségébe sorolt Hung-Ister Zrt.-vel, mely e zenés műsort is készíti. A nézettséget mérő Nielsen adatai szerint a köztévé műsorai közül A Dal azon kevesek egyike, amely a legnézettebb 30 műsorba – az idei év 7. hetében –, 160 ezer nézővel került be.

A hír azért is különös, mert a zsűri tagjai eddig kimozdíthatatlannak tűntek. Még azok a helyenként hallható bírálatok sem kezdhették ki pozícióikat, miszerint a versenyben szereplő „nagy nevek” többsége szinte azonnal kiesett, és sokszor a kevésbé ismertek jutottak tovább. Ebben persze lehetett szerepe a közönség szavazatainak is.

Kérdéseinket feltettük az MTVA sajtóosztályának, de konkrét választ nem kaptunk. „Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarjuk ezeket az információkat. Türelmet kérünk, hamarosan lesz egy sajtótájékoztató, ahol minden újdonságról beszámolunk” – mondta a sajtóosztály munkatársa.