Kilencvenévesen gyúlt szerelemre Liliane

A Forbes magazin rendszeresen közzéteszi a világ leggazdagabb embereinek listáját. Közöttük egyre több a nő, és olyan is akad, akit férje halála tett milliárdossá. Nem csak külföldön, idehaza is.
A Forbes magazin rendszeresen közzéteszi a világ leggazdagabb embereinek listáját. Közöttük egyre több a nő, és olyan is akad, akit férje halála tett milliárdossá. Nem csak külföldön, idehaza is.

Filmbe illő történetek, regényes sorsok – sztárok és ismeretlen családanyák egyaránt helyet kaphatnak a legvagyonosabb özvegyek listáján. Hosszú a sor Fenyő János özvegyétől, az egykori sikeres manökentől, Kristyán Judittól a L’Oreal cégcsoport tulajdonosán, Liliane Bettencourt-on át egészen Priscilláig, azaz Elvis Presley volt feleségéig.

Bigott hercegné

Kezdjük egy hosszú nevű hölgygyel, aki nemcsak gazdagsága, de rosszul sikerült mondatai miatt is gyakorta bekerül a német lapokba. A jelenleg 52 esztendős Maria Gloria Ferdinand Joachima Josephine Wilhelmina Hubertáról van szó, aki „alanyi jogon” is nemesi sarj, hiszen a hölgy a kastélyukról (is) elhíresült Schönburg grófi família leszármazottja. Harmincesztendős volt, amikor egy herceg oldalán oltár elé vonult, és onnantól már Gloria von Thurn und Taxis volt a hivatalos neve, amelyet természetesen ura halálát követően is megtarthatott, annak vagyona mellett.

Rászállt hát a név, no és a vagyon: bankházak, nagyvállalatok, birtokok, kastélyok, tekintélyes részvénycsomagok és bankszámlák. Gloria a müncheni és nemzetközi arisztokratavilágban először extravagáns öltözködésével vált ismertté, majd pedig vaskalapos életszemléletével. Vagy még inkább bigott katolicizmusával.

A háromgyerekes családanya például ellenzi a fogamzásgátlók használatát, mondván „inkább teniszezzenek a fiatalok”. A legnagyobb megütközést is a fogamzásgát­lás betiltásáért folytatott kampányában elejtett kijelentése keltette: „Afrika AIDS-problémái nem abból származnak, hogy nem védekeznek a fogamzás ellen. A fekete szívesen párosodik, ez pedig az éghajlati viszonyokkal függ össze. A meleg miatt ugyanis kevés ruhát hordanak ott lenn, délen.” No comment.

Botrányos matróna

Családjával, saját gyermekeivel is perben, harcban áll nemcsak Franciaország, de talán egész Európa leggazdagabb özvegyasszonya, az immár kilencvenedik esztendejében járó Liliane Bettencourt, akinek vagyonát húszmilliárd dollárra becsülik.

A L’Oreal kozmetikai világcég sok-sok évvel ezelőtt özvegyen maradt tulajdonosnőjét ugyanis lánya évek óta gyámság alá kívánja helyeztetni, mondván, a mama eszét és vagyonkájának jelentős részét elvette a késői szerelem. A vád szerint Liliane szívét egy 65 éves „ifjú”, bizonyos Francois-Marie Banier hódította el, és a fotográfus – állítólag – jelentős összegeket csalt ki a mamától. Az összeg valóban nem csekély: másfél mil­-liárd dollár vándorolhatott a nagy életművész hírében álló férfi számlájára.

A nagyasszony távollétét kihasználva, lánya 2010-ben egy bírónőtől felhatalmazást nyert, hogy bizonyítékokat keresve a rendőrség embereivel átkutassa édesanyja egyik párizsi lakását. Liliane Bet­tencourt lába alatt amúgy más ügy miatt is többször forróvá vált a talaj. Megvádolták ugyanis azzal, hogy a törvény által előírt módokat megkerülve, jelentős pénzadományokkal segítette Sárkozy elnökválasztási kampányát.

Nemrégiben pedig a L’Oreal-örökös özvegy a neki oly kedves Seychelle-szigetek egyik miniszigetét volt kénytelen eladni alku keretében; merthogy annak idején „elfelejtett” illetéket fizetni az ingatlanért. Utólag ennek lerovására kötelezték, ám a nyolcmillió dollár nemigen viselte meg: az annak idején tizennyolcmillió dol­-lárért vásárolt szigetecskét most ke­rek hatvanmillióért sikerült értékesítenie.

Adakozó asszony

A külföldi leggazdagabb özvegyek közül érdemes még megemlíteni mindazokat, akiknek vagyona meghaladja a tízmil­liárd dollárt. Az összeg nagyságát jól érzékeltetheti, hogy hozzávetőleg ennyi a világ teljes aukciós műkincsforgalma egy esztendőben. Nos, jelenleg ennek többszöröse, egészen pontosan 26,5 milliárd dollár áll a világ leggazdagabb asszonya, Christy Walton rendelkezésére, miután férje, John Walton lezuhant egy saját tervezésű, egyedi építésű kisrepülőgéppel.

A nálunk kevéssé ismert, ám világszerte nyolcezer üzlettel rendelkező Wal-Mart áruházlánc egykori alapítójának második fiaként John vitte a cégügyeket, és emellett régi álmát megvalósítva hódolt repülőszenvedélyének. Vesztére. Húszmilliárd dollár maradt özvegyére, aki a tragédia után egyben a cégóriás társtulajdonosa is lett, és sikerült továbbgyarapítani a családi vagyont.

Amerikai szokás, hogy a gazdagok előszeretettel fordítanak akár hatalmas összegeket is jótékonykodásra. Így jár el az özvegy is, aminek köszönhetően a Walton család a legtöbbet adakozók közé tartozik az egész világon: egy alapítványon keresztül fejtik ki jótékonysági tevékenységüket. Christy asszony például saját egykori lakhelyét, a történelmi örökséget képviselő viktoriánus otthonát a köznek ajándékozta, miközben a fenntartását tovább finanszírozza.

Fenyőné Amerikában él

Először egyikünk sem kedvelte a másikat úgy, mint férfit vagy nőt. Én felfújt hólyagnak tartottam, ő pedig csak egy kényeskedő lányt látott bennem – mesélte 2004-ben az Elite magazinnak Kristyán Judit, aki az 1998. február 11-én meggyilkolt Fenyő János özvegye.

Az egykori modell a hetvenes, nyolcvanas években óriás­plakátokon, és a Videoton, a Kon­sumex, a Bútoripari Vállalat, valamint sok más cég reklámjában tűnt fel; sokan a kor legszebb lábú manökenjének tartották. Egy fotózáson ismerkedett meg későbbi férjével, az akkor fényképészként dolgozó Fenyő Jánossal, aki később megalapította és vezette a Vico médiabirodalmat. A határozottságáról és keménységéről ismert vállalkozó (akinek vagyonát 15 milliárd forint körülire becsülték) 44 évesen lett merénylet áldozata, ekkor már volt egy négyéves kislányuk, s Judit néhány nappal korábban tudta meg, hogy egy kisfiúval várandós.

A tragédiát követően Kristyán Judit gyermekeivel elhagyta az országot, Amerika nyugati partjára költözött. Évekbe került, mire túltette magát a sokkon és a gyászon. A fent említett interjúban mesélte el, hogy 2002-ben szánta rá magát egy új párkapcsolatra, és ekkor, volt nőgyógyásza oldalán kezdett ismét magára találni. Kerüli a nyilvánosságot, ám barátai szerint nem mondott le arról, hogy divatszalon vagy divattanácsadó cég alapításával ismét visszatérjen egykor oly sok sikert hozó szakmájához.

Milliárdos tudós

A leggazdagabb magyar asszonyok listáján a második helyet foglalja el Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatónője, aki egykori férje, a befektetéseiből tetemes vagyonra szert tett Ungár Tamás halála után mintegy nyolcmilliárd forintot örökölt. Schmidtre nem lehet azt mondani, hogy az otthon ülő háziasszony tipikus példája, özveggyé válása előtt is rendkívül sikeresen építette saját kutatói pályáját.

Tudományos munkáinak, publikációinak se szeri, se száma, történészként több terület szakértője, angolul és németül felsőfokon beszél, az Osztrák–Magyar Monarchia történetéből doktorált, emellett magyar, lengyel, francia kormánykitüntetések birtokosa. Mindez valószínűleg kényelmes megélhetést biztosíthatna számára, de közszolgaként azért megnyugtató lehet a tudat, hogy a férjétől örökölt milliárdoknak köszönhetően neki és családjának aligha lesznek valaha megélhetési problémái.

Priscilla birodalma

Jogi értelemben nem lehet Elvis Presley özvegyének tekinteni Priscilla Presley-t, hiszen a rocklegenda 1977-es halálakor már négy esztendeje külön éltek. A norvég, ír, angol és skót felmenőkkel is bíró Priscilla Ann Wagner azonban egyértelműen az énekeshez fűződő kapcsolatának köszönheti nem csupán gyermekét (Lisa Marie Presley 1968. február 1-jén született), de világhírnevét és vagyona jó részét is.

Priscilla 1945-ben látta meg a napvilágot, és alig pár hónapos volt, amikor édesapja repülőgép-katasztrófában elhunyt. Édesanyjával és annak új férjével Németországban éltek, a szépséges kamaszlány itt jár középiskolába, s ismerkedett meg a katonai szolgálatát ugyanott teljesítő Elvis Presleyvel. Nyolc évvel később keltek egybe, ám – hosszabb-rövidebb boldog időszakokat leszámítva – veszekedésekkel, viharokkal teli volt a házasságuk, amely 1973-ban válással végződött.

Volt férje halála, vagyis 1977 után okos üzletasszonyként ismerhette meg a világ, ő volt az, aki Elvis apadó vagyonát alig néhány év leforgása alatt százmillió dollárra tornázta fel. A Graceland birtokot 1982-ben megnyitotta a rajongók előtt, s éttermekkel, üzletekkel, szállodákkal zarándokhellyé változtatott. A Forbes magazin szerint Priscilla Presley, aki a szcien­tológiai egyház elkötelezett hí­ve, a mai napig a legjobban kereső hírességek közé tartozik.

„Mindent megteszek, ami a hatalmamban áll, hogy megvédjem a nevünket” – hangsúlyozta. Ennek megfelelően vaskézzel irányítja az Elvis-impé­riumot, s emellett saját nevével fémjelzett parfümbirodalma is virágzik.

Priscilla Presley ugyan 1984-től több mint két évtizedig a brazil Marco Garibaldival él együtt – akitől 1987-ben Navarone nevű fia is született –, de több évtizeddel férje halála után is állítja: életére Elvis volt a legnagyobb hatással.