Kiadó indított pert Schobert Norbiék ellen

Összesen 1,5 millió forintos szerzői jogdíjat követelnek a fitneszgurutól.
Összesen 1,5 millió forintos szerzői jogdíjat követelnek a fitneszgurutól.

Polgári pert indított a Compact Disco kiadója, a CLS, mivel Rubint Réka egyik fitnesz DVD-jén jogtalanul használták fel az Eurovíziót is megjárt zenekar Fly or Dive című számát - írja a Blikk.

Az említett DVD körül már eddig is voltak gondok: 2013-ban a BorsOnline is írt arról, hogy zavaros a helyzet, kinek is kellett volna kifizetnie a jogdíjakat, sőt, arról is beszámoltunk: Norbi úgy érezte, szabályosan megzsarolták az ügyben.

A jelenlegi perrel kapcsolatban Bérczes László, a Compact Disco kiadójának ügyvédje adott magyarázatot a Blikknek: "Schoberték nem kötöttek a dalokra felhasználási szerződést és nem is fizettek értük, holott hallhatóak a DVD-ken. Egy sláger reklámcélú felhasználása 100 és 500 ezer forint között van, ha összeadjuk, körülbelül 1,5 millióra tehető a meg nem fizetett szerzői díj. Dalonként indítjuk a pereket, hiába próbáltunk megegyezni." A kiadó egyébként nem csak a filmek előállítóját pereli, de Norbiék egykori cégét, mint a DVD forgalmazóját, valamint magát Norbit illetve Rubint Rékát is. Azért döntöttek a polgári per mellett, mert ugyan a NAV anno tízezer Rubint Réka DVD-t foglalt le és nyomozás is indult, ám ennek gyorsaságával ők nem elégedettek.

Norbi ügyvédje szerint az elképesztő összegeknek csak töredékéről lehet szó, valamint Schobert Norbi és Rubint Réka személyes felelősségét is bizonyítaniuk kell a per indítóinak. "A 180 perces DVD-n jómagam nem ismertem fel az ominózus dalt, amelynek részlete ráadásul a felperes szerint is csak 50 másodpercig hallható a háromórás anyagon." - tette hozzá Horváth György ügyvéd.

Egyébként erről a dalról (illetve ennek egy alig egy perces részletéről) szól a per: