Kegyetlenül megölték a rendező terhes szerelmét

Roman Polanski élete maga is megérne egy filmet. A lengyel rendező életét végigkísérték a tragédiák.
Roman Polanski élete maga is megérne egy filmet. A lengyel rendező életét végigkísérték a tragédiák.

Polanski Párizsban született egy lengyel zsidó családban, érthetetlen, hogy a második világháború küszöbén miért költöztek haza. Lengyelország megszállása után hamar a krakkói gettóban találta magát a család, anyját elhurcolták, Auschwitzban halt meg, apját a szeme láttára vitték el mellőle, ő úgy úszta meg, hogy egy kastélyban elbújt. Onnantól kezdve, egészen kisgyerekként egyedül kellett helytállnia, kereszténynek adta ki magát, mások jóindulatától függött az élete. A felszabadulás sem hozott enyhülést a számára, utcagyerekként tengette az életét, egy sorozatgyilkos csaknem őt is kivégezte. Kissé könnyebb lett az élete, amikor apja hazatért a haláltáborból, ekkor ismét normális életet élhetett, újra járhatott moziba, volt fedél a feje felett és volt mit ennie.

A Lódzi Filmakadémián tanult tovább, első rendezése 1955-re datálható, első jelentősebb filmje, a Kés a vízbent 1962-ben mutatták be, ez világsikert hozott a számára. Ekkor vált el első feleségétől, Barbara Lasstól. Nem sokra rá ismerte meg Sharon Tate-et, az akkor a húszas évei elején járó gyönyörű színésznőt. A Vámpírok bálja című filmben már együtt is dolgoztak, ekkorra az amúgy kishitű Sharon valamelyest magára talált. Ezt elsősorban Martin Ransohoff producernek köszönheti, aki akkor karolta fel, amikor már feladta volna a filmes karrierről szőtt álmait. Igaz, évekig burokban nevelte és művelte, taníttatta, Sharonnak éppen jókor jött a Polanskival való közös munka, a siker és... a szerelem.

Polanski zaklatott és tragé­- diákkal teli gyerekkora, intenzív személyisége, hullámzásai, lelkesedése szöges ellentéte volt Sharon tökéletes gyerekkorának, angyali szépségének, talán ezért vonzották egymást. A nő szeleburdi volt és őrülten szerelmes, Roman alig hitte el, hogy egy ilyen csoda megtörténhet vele. Noha azokban az időkben a házasságnak ezekben a körökben nem volt nagy becsülete, ők mégis úgy döntöttek, hogy összekötik az életüket: Londonban, szűk körben esküdtek meg.

Az életük egyre szebben alakult: Roman karrierje ívelt felfelé, Sharont nem győzték dicsérni a Babák völgyében nyújtott alakításáért, és nem sokkal később jött a hír: Sharon babát vár. Végre lesz saját családja, lelkendezett Roman, nem is tudta, hogy álma sosem fog valóra válni. Munkája gyakran elszólította otthonról, az egyik ilyen estén rontott be a házukba a börtönből szabadult elmebeteg Charles Manson női követőivel együtt, és lemészárolta a nyolc és fél hónapos terhes Sharont és annak vendégeit. Kegyetlen pusztítást végeztek, öten estek áldozatul a vérengzésnek.

Polanskit telefonon értesítették a szörnyű hírről, évekig nem tért magához, és bűnös kapcsolatokba menekült. Egy 13 éves lánnyal folytatott szexuális kapcsolata miatt Amerikában vád alá helyezték, de elhagyta az országot, ahova emiatt nem is térhetett vissza. Nastassja Kinski színésznővel már tartósabban együtt élt, de ő is 15 éves volt, amikor a 43 esztendős rendező megismerte. Végül a nála 33 évvel fiatalabb Emmanuelle Seigner színésznő oldalán találta meg újra a boldogságot, két gyermekük született, de a meg nem született fiát sem feledi soha...

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!