Kaszás és Selmeczi özvegye összetart

Kaszás Attila és Selmeczi Roland özvegye egymást támogatja. Ildikó és Melinda férjük halála óta először a Borsnak nyilatkozott arról, hogyan dolgozták fel a gyászt, és miként élnek gyermekeik apa nélkül.
Kaszás Attila és Selmeczi Roland özvegye egymást támogatja. Ildikó és Melinda férjük halála óta először a Borsnak nyilatkozott arról, hogyan dolgozták fel a gyászt, és miként élnek gyermekeik apa nélkül.
Kaszás Attila
Több neves teátrumban dolgozott, 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. A Tizenkét dühös ember című, 2007. március 19-i előadás előtt hirtelen eszméletét vesztette. Agyvérzés miatt kómába esett, az orvosok március 23-án bekövetkezett haláláig harcoltak az életéért.

Selmeczi Roland
A Vígszínház és a Soproni Petőfi Színház mûvésze volt. Egy színházi próbáról tartott hazafelé 2008. január 30-án az M5-ös autópályán, amikor elvesztette uralmát a kocsija felett, és az útról lesodródva a szalagkorlátot átszakítva a vadrácsnak ütközött. A művész belehalt sérüléseibe
Takács Melinda és Kaszás kIldikó régóta jó barátnők, életüket azonban két különös tragédia is összefonja: színész férjük – Selmeczi Roland és Kaszás Attila – fiatalon elhunyt, és két árvát hagyott maga után. Ezzel a két nő élete is megváltozott, barátságuk pedig szorosabb lett, mint valaha.

– Át kellett vennem egy csomó férfifeladatot. Kertet építettem, falvédőt tettem fel, hasonlók. Persze nem ez a legnehezebb – mondja Ildikó. – A gyerekek az óvodában szembesülnek azzal, hogy az ő családjuk más, mint a többieké, és hiányérzetük van. Biztos hátteret és megfelelő értékrendet kell teremtenem nekik méghozzá úgy, hogy nincs előttük férfipélda. Ezt a sógoromék persze némiképp ellensúlyozzák.

Apa nélkül, de együtt

Táncosnőként nagyon nehéz beosztani az időmet, így a gyerekneve­lésben a nagyszülők rengeteget segítenek. Anyósom és a szüleim vidéken élnek, így ezt sem könnyű megszervezni, de mindig számíthatok rájuk. Ha kell, gondolkodás nélkül utaznak Pestre.

A kislányom, Luca nem találkozhatott az édesapjával, hiszen ô már Attila halála után született, és Jancsinak sincs igazán sok emléke abból az időből. Persze mindketten tudják, hogy ki volt az apjuk, láttak képeket, felvételeket róla, de csak az elbeszélésekből ismerhetik ôt.

– Sokat játszanak együtt a gyere­keink. Szomorú, ugyanakkor felemelő élmény volt azt látni, ahogy a gyermekeim felidézik az emlékeiket Kaszás Attiláról, és azt mesélik Lucának és Jancsinak, hogy édesapátok ezt vagy azt csinálta – veszi át a szót Melinda, Selmeczi gyermekeinek édesanyja.

A gyerekek adnak erőt mindenhez

– Ezeknek a kicsiknek nagyon hamar fel kellett nőniük, és ráadásul sokkal bölcsebbek, mint mi. Úgy képzelik, hogy Attila és Roland most is együtt van valahol, sokat nevetnek, játszanak együtt, s bevallom, mi is ebben hiszünk. Dorci már tizenhat éves nagylány, és imádja a színházat. Nemcsak a színpadot, hanem minden háttérmunkát is. A fiam, Gergő tízéves, és a nagylányom sok feladatot átvállal, ami vele kapcsolatos.

Ügyvédként dolgozom, előfordul, hogy hajnali kettőkor fejezem be a munkát, és hatkor már kelnem kell. Emellett nagybetűs anyának kell lennem, de ha úgy szeretnék, gyerekként játszani velük. Ehhez fegyelem és önzetlenség szükséges, de az a szeretet, amit visszasugároznak felém, rengeteg erőt ad.

Az özvegyek máig nem tudják megköszönni azt a segítséget, amit egymástól és férjeik kollégáitól kaptak. – A legnagyobb segítség a gyász feldolgozásában az, hogy vagyunk egymásnak. A férjeinket régi barátság fűzte össze. Sokat nyaraltunk együtt, közösen főztünk, szórakoztunk, nevettünk – mondja Ildikó.

– Õk olyan erős személyiségek voltak, hogy bár már nem élnek, a csapat továbbra is egyben maradt, és időnként összejárunk, felidézzük az emlékeket. Emellett a Kaszás Alapítvány és a Színészárvákért Alapítvány is sokat segít. Egyfelől lelkileg, hiszen sok ezer özvegy és árva van, de ebben a szakmában olyan erős volt az összetartás, hogy rögtön mellénk álltak a tragédia után. Másfelől rászorultsághoz mérten anyagilag is támogatják a színészárvákat, és ezt tudjuk például karácsonyi ajándékokra fordítani – mondja Melinda.

– A József Attila Színházban Nemcsák Károly és Gesztesi Károly jóvoltából január 28-án lesz egy jótékonysági koncert, amelyen többek között Keresztes Ildikó, Puskás Péter és Varga Miklós is fellép.
Baku György