Celeb

Káromkodva ölt Stohl, nekimentek a vadászok

G. J.

Létrehozva: 2019.01.08.

Három lövéssel terítette le a kafferbivalyt az afrikai szafarin Stohl András, majd fegyverét feje fölött rázva, káromkodva fejezte ki az örömét. A vadászok szerint erdőjáró emberhez méltatlan az efféle reakció.

Forrás: Fishing & Hunting

Egy beteljesült álom, ötven év álma. Stohl András a kafferbivalyok nyomában, a va­dászálmok földjén – így harangozta be a Fishing & Hunting tévécsatorna a színésszel készült műsort. A vasárnap este levetített útifilmet maga Stohl András narrálja, egyes szám első személyben mesél élményeiről.

Így kell búcsúztatni a vadat

Bajdik Péter főtitkár elmondta, a magyar vadászati hagyományok szerint az elejtett vadnak a következő módon kell megadni a végtisztességet: a lövés helyére egy letört leveles ágat, sebtöretet tesz a vadász, hogy eltakarja az állat testén a lövedék nyomát. A vad szájába „utolsó falatként” olyan növényt tesz, amit az állat szívesen fogyasztott. A vadat körbeterítik leveles ágakkal, azaz felravatalozzák. Míg ez a teríték nem készült el, addig méltánytalan fényképezni a vadat. Végül a vadász egy gallyat tűz a kalapjára, ezzel jelzi az egységet az állattal.

Ötvenedik születésnapjára ajándékként a barátai dobták össze a dél-af­rikai szafari tetemes költségét, a kalandra barátnője is elkísérte.

Stohlék egy minden kényelemmel ellátott vadásztáborban laktak, vendéglátóik a legapróbb részletekre is odafigyeltek, kényelmes, rózsaszirmokkal teleszórt szobákkal, finom ételekkel és italokkal, és a nevükkel hímzett ingekkel várták a társaságot.

Három lövéssel terítette le az állatot

Többnapos eredménytelen vadászat után elérkezett a nagy pillanat, Stohl elejtette élete első kafferbivalyát. A filmben így számolt be a cserkelés részleteiről: „Majd eljött a mi pillanatunk… Hat bivaly állt a bal oldalunkon.

Kérdeztem Andrét (a hivatásos kísérőt – a szerk.), melyiket lőhetem. A bal oldalit? Nem, a jobb oldalit lődd! Odalőttem. Elkezdtek szaladni a bivalyok. Az enyém lassult, lassult, majd eldőlt. Gondoltam magamban: ez nektek a bivalyvadászat? Első lövés, és a bivaly fekszik? De ekkor a párom kezdett el kiabálni mögöttem: áll föl a bivaly, áll föl a bivaly! Az, amelyiket halottnak hittünk.”

Elfelejtették kisípolni a trágár mondatokat

A film ezen a ponton a bivaly tényleges elejtését mutatta. Stohl háromszor lőtt az állatba, majd váratlanul kiszakadtak belőle az alábbi mondatok, amelyeket ki sem sípoltak a műsor készítői: „B… meg! Azt a k… életbe! Az Isten b… meg!” Közben puskáját a feje fölé emelve rázta, majd megölelte kísérőjét. Később né­hány felvétel még készült az elejtett bivaly mellett, majd a kamera előtt koccintva, egy jókora szivarral a kezében köszöni meg kísérőjének az élményt.

Kiakadtak a hazai vadászok a színészre

A műsor után sok vadász a nemtetszését fejezte ki Stohl reakciója láttán, mondván: ez nem méltó egy igazi vadászemberhez. A Fi­shing & Hunting Facebook-oldalán is jó néhány hozzászóló ekézi a színészt.
Megkeresésünkre Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára elmondta: ő nem látta az ominózus műsort, így csupán általánosságban beszélhet az etikus vadászat szabályairól.

Kapott hideget, meleget

A Fishing & Hunting csatorna Facebook-oldalán a kommentelők többsége nyomdafestéket nem tűrő módon ekézi Stohlt, mások finomabban fogalmaznak.
– Szomorú, hogy visszakapta a vadászengedélyét és a fegyvereket. Ezt egy szegény ember biztos soha nem kapta volna meg – vélekedik egy kommentelő.
– Sohasem szerettem, mint vadászt. Más vadásztól még a vadászkését is bevonták volna – írja egy másik fórumozó.

Bajdik kiemelte: az elejtett vad felett kimutatni az örömöt nem etikus, még akkor sem, hogyha örömöt érez a vadász, annak mindenképpen sajnálattal kell vegyülnie. 

– Tiszteletet kell mutatni az elejtett vad iránt, hiszen nem a mészárosai vagyunk, hanem az elejtői. Büszkeséget természetesen minden vadász érez, amiért sikerült kijátszania a vad érzékszerveit, azonban aki nem sajnálja az elejtett állatot, az nem is becsüli – szögezte le a főtitkár.

A Bors kereste Stohl Andrást is, azonban ő nem kívánt nyilatkozni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143566_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713536712
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143679_auto_resized.png
metropol.hu

Messit Lipcsébe hívják: Gulácsi és Orbán csapatába igazolhat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27217_resized.jpg?avcount=1713536712
origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713536712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713536712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144603_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UwzHKNrO1pT7FNeUbRWSO86pUAhiACztqed1Did-Eig/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQxNjA4MjU0ZDdlMDQyMmVhZjViZWQ3NTgxMGQ0NDI0.jpg
Hűtlenség

"Úgyis megcsaltál, amikor akartál" – durva beszélgetés zajlott le Megyeri Csilla és párja közt

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LCJKiSzTBvHuApXX4j_M64L3eEWQnW87jW3jwK-M6ks/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNiM2FlZWI5MGJlMDRjMTBhNWM5ODBkZTZhZTEyMWQ2.jpg
Vége

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora