Jordán Tamás: Végre dolgozhatok

Nagy meglepetést ugyan nem okozott, mégis az utolsó percig izgatottan várta a színház vezetése, és személyesen Jordán Tamás is, hogy meghozza végre a szombathelyi közgyűlés a döntést: a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója nyerte el 2021-ig a teátrum vezetői posztját.

Az önkormányzati testület jó fél évig rágta magát az ügyön, decemberben írták ki a színház vezetésére a pályázatot, amire első körben ketten, Dér András filmrendező és Jordán Tamás adtak be pályamunkát. Dér tervezete azonban nyilvánosságra került, ami miatt a rendező „botrányos körülményekre” hivatkozva visszavonta a pályázatát. A szombathelyi testület márciusban újra összeült, de akkor – hiába volt az egyetlen pályázó Jordán – eredménytelennek nyilvánították a pályázatot. Számos színész, művész emelte fel a hangját Jordán mellett. A város vezetése június 15-én, csütörtökön döntött, Jordán lesz a teátrum ügyvezető igazgatója.

Szombathelyen sokáig húzták-vonták a dolgot, míg megtartották Jordánt a színház élén © MTI, Fejér Bálint

– Az egyetlen lehetséges és jó döntést hozta meg a testület – mondta a Borsnak Jordán Tamás direktor. – Elégedett vagyok, és örülök, hogy végre kizárólag szakmai kérdésekkel kell foglalkoznunk.

Jordán Tamás életében azonban – az elkövetkezendő napokban – nem kizárólag a színház az egyetlen fontos dolog, csütörtökön jelent meg Balogh Gyula Jordán-sztori című kitárulkozó könyve, amelyben barátok, kollégák és családtagok mesélnek a színi direktorról. A könyv népszerűsítésében (író-olvasó találkozókon) személyesen Jordán is részt vesz.