Jolly: 150 ezer forint jogdíjat kaptam a No roxa ájból

Részítélet született abban a perben, amely a No roxa áj című szám szerzőségét hivatott eldönteni.
Részítélet született abban a perben, amely a No roxa áj című szám szerzőségét hivatott eldönteni.

A bíróság első fokon kimondta: Jolly No roxa áj című számának zeneszerzője Dirnberger Tímea, azaz Kamy. A tárgyaláson hétfőn sem jelent meg Jolly és ügyvédje, igaz, ők azt már nem vitatták, hogy a dal eredetijét Kamy jegyezte. Jolly ugyanakkor az Artisjusnál sajátjaként jelentette le a dalt, és a youtube-videó alatt, valamint a lemezén sem tüntette fel az eredeti szerzőt. A tárgyaláson kiderült, Jolly akkor is hibázott, amikor a magyar válogatott és Böde Dani tiszteletére tavaly októberben a dal újabb verzióját töltötte fel az internetre, mivel erre nem kért engedélyt Kamytól.

A bíróság kétszázezer forint nem vagyoni kártérítést és ennek kamatait ítélte meg Kamynak, valamint kétszázezer forint sérelemdíjat is. Ráadásul Jollynak tizenöt napon belül kérnie kell a youtube-tól a Böde-dal törlését is, és az alábbi szöveget kell saját költségen megjelentetnie napilapokban és a Facebookon:

„Tarcsi Zoltán Jolly ezúton nyilatkozom, hogy megsértettem Dirnberger Tímea Kamy személyhez fűződő szerzői jogait, amikor a No roxa áj zenemű tekintetében őt e mű zeneszerzőjeként sehol nem tüntettem fel. Ezen szerzői jogsértésért ezennel nyil­vánosan bocsánatot kérek. Ezúton visszavonha­tatlanul kijelentem, hogy a No roxa áj című dal zeneszerzője Dirnberger Tímea Kamy.”

© Fotó: Kecskeméti Zoltán

Kamy és ügyvédje elégedett az ítélettel, most már csak pénzre kell váltani az ítéletet.

– Részletes és összegszerű gazdagodás megtérítése iránti igényt fogunk részleteiben is előterjeszteni. Az Artis­­just is kérjük a bíróságtól megkeresni a már kifizetett és függőszámlán lévő jogdíjak miatt. Az alperestől pedig azt akarjuk megtudni, hogy mennyit keresett a dalnak köszönhetően – mondta dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda ügyvédje.

– Büszke vagyok rá, hogy példát mutathattam más szerzőknek. Kiálltam a saját igazamért, és megharcoltam érte – nyilatkozta lapunknak Kamy.

– Az ítélet nem jogerős, és az ügyvédemmel egyeztetve kijelentem, egyikünk sem kapott idézést a tárgyalásra – közölte megkeresésünkre Jolly. – A dalból egyébként százötvenezer forint jogdíj keletkezett, az Artisjusnál van zárolt számlán. Azt természetesen hajlandó vagyok igazságosan elosztani, ez is mutatja, nem vagyok tolvaj.