Járni sem tud a fájdalomtól a Szomszédok Etusa

Csűrös Karola bokaszalag-szakadása után lemondta előadásait, és jelenleg is férje ápolja.
Csűrös Karola bokaszalag-szakadása után lemondta előadásait, és jelenleg is férje ápolja.

A Madách Színház hivatalos honlapján tette közzé, hogy Csűrös Karola bokaszalag-szakadása miatt nem tud fellépni a Ne most, drágám! című vígjátékban, helyét Bajza Viktória veszi át. Amikor arról kérdeztük, hogyan sérült meg, a Szomszédok sorozat Etusa meglepő választ adott.

– Fogalmam sincs! – állította Karola. – Egyszer csak elkezdett borzasztóan fájni a bal lábam, a bokám. Aztán még jobban és még jobban, úgyhogy végül el kellett mennem orvoshoz. Megvizsgáltak, megröntgenezték, még ultrahangon is voltam, és megállapították, hogy valószínűleg kifordult a bokám, csak nem vettem észre. Kaptam egy úgynevezett bandázst, ami olyan, mint egy magas szárú cipő. Hat hétig éjjel-nappal viselnem kell! – panaszolta Karola.

– Ez annyival jobb, mint a gipsz, hogy le lehet venni. Olyankor tudom jegelni, krémmel kenegetni a bokámat. Nem nagyon sikerül járni, rettenetesen fáj!

A színésznő, fájdalom ide vagy oda, azért hajlamos az orvosa utasításait figyelmen kívül hagyni. Egyszer éppen akkor, amikor kontrollra ment hozzá.

– Hideg van, a bandázsra nem tudok cipőt húzni, ezért vettem le – vonja meg a vállát huncut mosollyal Karola. – Az orvos igen mérges lett, azt mondta, ha nem hordom, akkor megnézhetem magam, mert begipszeli nekem. Nagyon szigorú volt!

Karola nem panaszkodik, nem nyafog, inkább hódol a szenvedélyének, egyik könyvet olvassa a másik után. Vagy éppen szimultán. Most éppen Bohumil Hrabaltól az Egy osztályismétlő emlékezéseit, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóját úgy, hogy gyakorlatilag összeolvassa Radnóti Miklós naplójával. Nem szomorkodik, csak azt sajnálja, hogy nem állhat színpadra.

– Ötször játszottam volna egymás után a RaM Colosseumban a Ne most, drágámat – legyint lemondóan, majd arról mesél, hogy szerencsére nincs egyedül a bajban.

– Van segítségem, a férjem. Ő nagyon ügyes, de persze nem használom ki a végletekig! Fel tudok állni, de nem jó, ha jövök-megyek, mert akkor rémesen fáj. Még hat hét...

Ezt tegye, ha rosszul lép

– A bokasérüléseknél, ha a sérülést követően nincs nagy duzzanat vagy deformitás, illetve csak mérsékeltebben fáj a sérült ízület, akkor esetleg lehet otthon egy napig jegelni, felpolcolni, ha mindez eredményes, folytatható a megkezdett kezelés. Ha ennél komolyabb tünetek vannak, akkor nem szabad halogatni, el kell menni azonnal a baleseti sebészetre – mondta a Borsnak dr. Boross György ortopéd sebész.

– Általánosságban én az enyhébb esetekben is azt javaslom, jobb megmutatni egy szakembernek, mert ha esetleg egy szalagszakadás vagy törés később kerül csak felismerésre, az nagyban megnehezíti a gyógyulást, és meghosszabbodik a regeneráció időszaka.

Dr. Boross szerint időben kezdett szakszerű kezelésnél maradandó károsodás kevésbé valószínű, és persze a betegnek is az a fontos, hogy minél előbb vissza tudjon térni a megszokott életviteléhez.