Celeb

Imádták a nők Onedin pajeszát

Bors

Létrehozva: 2017.03.19.

Az 1960-as évek végén a BBC vezetői úgy döntöttek, a csatornának szüksége van egy XIX. századi kosztümös családregényre, amely bővelkedik szerelemben, háborúban, rabszolga-kereskedelemben, sikerben és kudarcban. A csavar kedvéért a történet fő szálát a szárazföldről a tengerre helyezték, így született meg a britek máig egyik legnépszerűbb sorozata, az Onedin család, amelyet a tévétársaság aztán nyolc évadon keresztül gyártott. Végül 91, egyenként 45 perces epizód készült belőle, 1971 októberétől 1980 októberéig bérelt helye volt a szigetország közszolgálati csatornáján.

Az események központjában James Onedin áll, aki bátyjával és húgával kereskedelmi hajózási vállalatot épít fel, küzdve a kor szegénységével, üzleti ármánykodásaival. James az előrejutás kedvéért még a nála idősebb, vénlányként elkönyvelt Anne-t is hajlandó feleségül venni. Később ugyan megszereti az asszonyt, de az szülés közben meghal. A nézők imádták a sorozatot, ami talán annak is köszönhető, hogy az alkotók nem sajnálták a pénzt a gyártására. Gyönyörű, valódi hajókon forgattak, sőt néhányat el is süllyesztettek a forgatások alatt, ügyeltek a korhű jelmezekre, szóhasználatra, de a sikert leginkább an­nak köszönhették, hogy izgalmas sztorikat gyártottak, jó színészekkel. Onedin kapitányt Peter Gilmore alakította, Anne-t Anne Stallybrass, de például Jane Seymour is a szereplők között volt.

– Imádtam ezt a munkát, de azt kevésbé, amikor a rendező több napra a tengerre parancsolt minket. A végén már apróságok miatt is egymásnak estünk, így átéltük a tengerészélet nehézségeit. Nem is értem, ők hogyan vészelnek át hónapokat a tengeren – fejtegette egy interjújában Peter Gilmore.

– A pajeszt sem szerettem, de a nőknek bejött. A színész élete legjobb döntésének tartja, hogy a kezdeti ellenállás után végül igent mondott a szerepre. A forgatások alatt ugyanis ráébredt, hogy nem tud kolléganője, filmbéli felesége, Anne Stallybrass nélkül élni, így miután a nőt kiírták a sorozatból, gyorsan magához költöztette, majd feleségül vette. A pár Gilmore 2013-ban, nyolcvanegy éves korában bekövetkezett haláláig nagy szeretetben élt együtt.

Érdekességek a BBC-n

A sorozat rendezője a forgatások előtt azt kérte a szereplőktől, hogy egy hétig korhű ruhákban járkáljanak, és éljenek úgy, ahogy a karaktereik.

Gilmore-t a nézők Onedin kapitánnyal azonosították, így a színész gondolt egy nagyot, és feleségével, Anne-nel az egyik forgatási helyszínen megnyitották az Onedin House névre keresztelt fogadójukat.

Hazánkban csak 1979-ben kezdték vetíteni a sorozatot, majd később Friderikusz Sándor vásárolta meg a jogait, így újra látható volt Onedinék története.

Emberi mulasztás miatt törölték a sorozat eredeti szinkronját, amelyben még a zörejeket is felvették. Az egész sorozatot újraszinkronizálták, de a nézők nem szerették az új hangokat. A régi szink­ronhangok közül csupán Mécs Károlyt hallhatták újra, aki így elmondhatja magáról, hogy kétszer szinkronizálta le ugyanazt a filmet.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714122912
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164291_auto_resized.png
metropol.hu

Micsoda dekoltázs: Salma Hayek mesés esküvői fotóit látnod kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164334_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714122912
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714122912
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_GLmKoIE-qWf73n0l6qVzqQzKTq8XVuSeD849I6RZQ8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2MGEyMTdkMzI4YzQzZTg4NGJiM2JmM2Q3MjhkYjM1.jpg
LEGENDA

„Ez nem munka” - az élő legendának megvan a véleménye Marics Petiékről

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában