Celeb

Hormonokkal őrzi meg fiatalságát Détár Enikő

kbv

Létrehozva: 2018.07.17.

Hogyan maradhatott ilyen vonzó 54 évesen a színésznő? Nos, a változó kort elérve hormonhatású készítményeket szed.<br /> De lehet-e ez veszélyes az egészségére?

Forrás: DFP

Ugyan hozzátartozik a női test legtermészetesebb működéséhez, mégis rengeteg tabu és rossz érzés övezi a menopauzát, vagyis a menstruáció elmaradását. Valódi tabutéma, aminek létezésével sokan már csak akkor találkoznak, amikor elérik az ötvenéves kort, s ekkor kezdenek kapkodva orvoshoz rohangálni.

Ma­gyarországon sem jellemző, hogy feltétlen a napi beszédtémák közé tartozna a női egészség ezen része – ezért is volt különösen érdekes és tabudöntögető Détár Enikő Meglepetés magazinnak adott interjúja, amiben a színésznő maga is elmeséli, 54 éves korára változókorba lépett.

Enikő azonban nem kesergett, azonnal orvoshoz fordult, és megragadta a korszerű lehetőségeket annak érdekében, hogy nőként újra jól érezze magát a bőrében. Pedig sokan megszólják hosszú vörös hajáért, dögös ruháiért. A színésznő azonban egy pillanatig sem akar lemondani arról, hogy „nagybetűs” Nő maradjon.

– Nem érdekel, hogy az én koromban már illene néninek lenni! Imádom a hosszú hajamat, ami ugyan egy árnyalattal halványabb színű, mint pár éve, és szeretem a dögös, nőies ruháimat is, amelyekben mindig megdicsér Péter, a párom. Amikor jött a változókor, nem süppedhettem bele az önsajnálatba, hiszen vele együtt érkezett az életembe az új szerelem is – mesélte a lapnak a színésznő, aki hormonhatású készítményeket szed, hogy fenntarthassa azt az állapotot, amiben magát is szerette és a közönség is megszokhatta.

– Minden bizonnyal ez (a szerelem – a szerk.) is hozott egy jó kis pozitív hormonális változást, de sokat segített az orvosom is, aki némi fitoösztrogént és életmódváltást javasolt. Ma már egy nőnek jó néhány korszerű módszer áll a rendelkezésére, ha ilyen gondja van, és csak a saját döntésünkön múlik, élünk-e ezekkel – folytatta Enikő, aki azt is elárulta, színésznőként is fontos számára a kiegyensúlyozottság és a jó alak, de minél tovább szeretne a nála tíz évvel fiatalabb Péternek is tetszeni.

Természetes hormonpótlás

A fitoösztrogének tulajdonképpen növényi eredetű vegyületek, amik képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan hatást kiváltani a szervezetben. Élelmiszerekben is megtalálható, legalább háromszázféle növényben, de a legtöbb a szójában és a lenmagban van.

Érdemes orvoshoz fordulni

Ahogy a halál, úgy a menstruáció elmaradása is természetes folyamat, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne élhetne egy nő teljes életet, akár az ágyban is. Sokan gondolják, hogy a változókor együtt jár a nőiség megszűnésével is, ám még annyi hölgyet felszabadít, hogy nem kell már a menstruációval és a teherbeeséssel foglalkozniuk.

És pláne nem jelenti azt ez az időszak, hogy bele kellene törődni az állandó hőhullámokba, egykedvűségbe vagy hangulatingadozásokba, ugyanis akár gyógyszeres segítséggel is lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen. A menopauza hivatalosan akkortól számítódik, ha már egy éve elmaradt a menstruáció. Természetes állapot, ami egyben a termékenység végét is jelenti, és a nők élete végéig tart.

– Egészen kivételes esetektől eltérően a menstruációt nem is szoktuk orvosi segítséggel fenntartani a változókorban. A hormonok vagy úgynevezett hormonszerű készítmények azonban adhatóak látványos és kellemetlen tünetek esetén. A hormonok a biológiai éle­tünk részei, nemcsak a termékenységért, 
a boldogságérzésért is hormonok felelnek például. A folyamatba nem kötelező be­avatkozni, de érdemes lehet, szigorúan rendszeres orvosi kontroll mellett – magyarázta dr. Hadnagy János, a Magyar Menopauza Társaság tagja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139038_auto_resized.jpg
origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713483316
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713483316
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142105_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyáltalán nem a vízkő a mosógép legnagyobb ellensége, hanem ez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713483316
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713483316
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qXB74QkEJUfIrZYmEunDDCwjt0HPbchZ8rxyUSMjGEk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjcwNGYyY2VmMDQ0ZDliZWQ1YTQ1NDE0ODIwYWE0.jpg
MONOKLI

„Hiába kiabáltam segítségért" – brutálisan összeverték a magyar énekest, sokkoló fotók