Celeb

Hien: Nem vagyok törtető, sem karrierista

A. T.

Létrehozva: 2014.04.27.

Hien azon ritka kivételek egyike, akik jól tudták kamatoztatni a Megasztárban szerzett népszerűségüket. Karrierje töretlenül ível felfelé, és talán neki sikerül az, ami minden előadó álma: nemzetközi sztár lehet. Ősszel Amerikába költözik, oda, ahol a zenei mogulok ugrásra készen várják az új tehetségeket.

Bár Magyarországon született, a megjelenésén látszik, hogy vietnami vér csörgedezik az ereiben. Nehéz volt így beilleszkedni a honi közösségbe?

Számomra sosem volt kérdés, hova jövök haza, mit nevezek otthonomnak. Jól érzem magam Magyarországon. Azt gondolom, hogy az emberek elfogadtak, ha nem is mindenki, de a körülöttem lévők igen. Külön ki szoktam hangsúlyozni, hogy magyar állampolgár vagyok, magyar az anyanyelvem, és a magyarság nem azt jelenti, hogy ha húzott a szemed vagy sárgább a bőröd, akkor te nem vagy az. A lényeg, hogy milyen kultú­rában nevelkedtél. Nekem például még akcentusom sincs. Mindkét nyelvet beszélem, és ismerem a kultúrákat is. Úgy érzem, ezáltal csak színesebb vagyok és semmiképp sem kevesebb.

Kislányként ismertük meg a Megasztárban. Van olyan versenytársa, aki eltűnt a süllyesztőben, és olyan is, aki a celebségből él. Önnek hogyan sikerült megmaradnia a zenei pályán?

Engem a szüleim úgy neveltek, hogy a földön járjak. Próbáltam nem elszállni magamtól. Nem szeretném elfelejteni, miért is kezdtem el énekelni. Azért, mert szeretem. Mindig is benne volt a fejemben, hogy vannak negatív melléktermékei is a szakmának, de húztam egy határt. Én csak olyan felkérést vállalok el, amiben jól érzem magam, de ez nem azt jelenti, hogy elítélem azokat, akik egy kicsit celebesebbek lettek. Ha ők így jól érzik magukat, ha nekik ez kell az érvényesüléshez, akkor csinálják.

Én nem ilyen vagyok. Amiben önmagam tudok lenni, azt vállalom, ami idegen, azt nem. Nem vagyok sem törtető, sem karrierista. Tudtam, hogy a Megasztár egy lehetőség, az akkori nagy éljenzés a versenynek szólt, nem nekem, és a munka csak utána kezdődött. Tudni kellett élni a hirtelen jött sikerrel. Azzal is tisztában voltam, hogy ennek lesz ára. Kevesebb időm jut a családomra, a barátaimra, így már azt is nagyon megbecsülöm, ha csak együtt lehetek velük. Gyorsan fel kellett nőnöm.

Tizennégy évesen belecsöppenni a sztárvilágba embert próbáló feladat. Ki segítette annak idején a karrierjét, kire támaszkodhatott?

Jórészt magamra. Rá voltam kényszerülve, hogy a saját lábamra álljak, mert nyilván a szüleim sem értettek a zene­iparhoz. Próbáltak óvni, amennyire csak tudtak, de nekem kellett mindennek a végére járnom, kiderítenem, mi hogyan működik. Addig kérdezgettem mindent, amíg aztán megértettem. Konkrét mentorom nem volt. Ez kihatott az egész további életemre. Önállósodtam. Megtaláltam azokat az embereket, akikkel együtt tudok dolgozni, abszolút előrelátó lettem. Megtanultam a pénzzel is bánni, és ma már nem szeretnék senkire sem támaszkodni.

Tudatosan halad előre a pályáján, de hol van az a határ, amikor élesen különválik az énekesnő és a magánember Hien? Az a pont, amikor nem celebként, hanem énekesként tekintenek az emberre?

Azt szeretem, ha én adok, és nem érzem úgy, hogy elvesznek tőlem valamit, hogy kikövetelnek egy információt. Szeretem a természetességet, és a közönségemmel őszinte vagyok, gyakran osztok meg velük magánéleti információkat is egy bizonyos pontig. Szeretném, ha az erkölcsi határaim nem sérülnének. Próbálom az arany középutat megtalálni.

A magánélete változásait részben megosztja a rajongóival, így nem titok, hogy tavaly szerelemre talált az önnél tizenöt évvel idősebb Dj. Karmatronic, azaz Achilles F. Sparta karjaiban. Valósággal kivirult a párja mellett.

Mindenki ezt mondja, ami igaz is, de azt se felejtsük el, hogy időközben húszéves lettem, és alapból változom, nőiesedem. Most kiegyensúlyozottnak érzem az életem, magamra találtam. Ha harmonikus kapcsolatban élünk, akkor ezt sugározzuk a külvilág felé is. Jól megvagyunk egymással. Hivatalosan még a szüleimmel élek, de gyakorlatilag a szabadidőmet vele töltöm. Szakmailag is segítjük egymást, sok tanácsot adott nekem, fontos számomra a véleménye.

Mi lesz ezzel a szépen működő kapcsolattal, ha ön ősszel három évre külföldre költözik az egyetemi tanulmányai miatt?

Nem aggódom. Ha két ember igazán szereti egymást és meg akar oldani valamit, akkor meg tudja oldani. Felmerült, hogy kijön utánam. Szerencsére olyan szakmában dolgozik, hogy ezt megteheti, de a távkapcsolat is szóba jöhet. Egy év alatt azonban még sok minden történhet. Mindketten vagyunk annyira intelligensek, hogy meg tudjuk oldani a felmerülő problémákat és a helyükön kezelni azokat. Tudom, hogy rosszul viselem majd a távollétet a szeretteimtől. Nem csak a párom, a családom is hiányozni fog: a szüleim és a két féltestvérem.

Nemcsak a szerelmétől lesz távol, hanem a zenekarától is. Mi lesz így a pályafutásával?

Nem örökre megyek el. Valóban a a bostoni Berklee Egyetemre járok majd, ének-zene szakra, de ettől még nem adom fel a karrieremet. Elméletileg három év alatt végzem el az iskolát, ha nagyon belehúzok, akkor talán két és fél év alatt is sikerül. Nyilván kevesebbet leszek itthon. Most úgy tervezem, hogy karácsonykor és a nyári szünetekben hazajövök.

A mindennapi életben valóban nem tudok majd aktívan részt venni, de dalokat biztos küldök majd, hogy legalább a rádiós életben jelen legyek. A többit pedig majd meglátjuk. Nagyon tehetséges zenészekkel dolgozom együtt, akikkel most ismerkedem. Lecseréltem a zenekaromat, épp tegnap mutatkoztunk be először a közönségnek, és hiszem, hogy túllendülünk a távolságon.

Az elmúlt másfél évben gyökeres fordulatot vett az élete. Új szerelem, új lehetőségek, új zenekar és új menedzs­ment. Miért döntött a csapatcsere mellett?

Időközben felnőttem, sokkal tudatosabb lettem. Eljutottam oda, hogy már tudom, milyen emberekkel szeretnék együtt dolgozni, és hogyan lehet összefogni úgy egy csapatot, hogy mindenkinek meglegyen a szerepe benne. Sok szép dolgot megéltem a régi menedzseremmel, de éreztem, változtatnom kell. Folyamatosan formál bennünket az élet, és emiatt idővel egyre kevesebb közös pont maradt a kap­csolatunkban. Lépnem kellett.

Mi lesz a hazai karrierjével, ha Amerikában felfigyelnek önre? Minden énekesnő nagy-nagy álma a nemzetközi sztárság.

Nem tudom, hogy döntenék. Most azt mondom, hogy hazajönnék, de pont abban az életkorban vagyok, amikor gyorsan változik, formálódik a személyiségem, így erre a kérdésre nem igazán tudok válaszolni. Azt tudom, hogy jó lenne öt-hat év múlva a karrierem csúcspontjára jutni, énekes-zeneszerzőnek lenni, aki másoknak is előszeretettel ír zenét. Aztán egy kicsit visszavonulni és harmincéves korom körül gyerekeket szülni.

Engedjen egy kis bepillantást a hétköznapjaiba! Árulja el, hogyan tölti a szabadidejét?

Szeretek a párommal, a barátaimmal együtt lenni, festeni, fotózni, vagy csak otthon lenni a két macskámmal, esetleg főzögetni. Azt csinálom, ami éppen jólesik. A sport viszont hiányzik az életemből. Nem sportolok, de sokat gondolok rá, mennyire jó is lenne, csak hát nem tudom rávenni magam…

Thai konyha vagy magyar konyha?

Mindkettőt kedvelem. Nem tudnék választani. A magyar konyhában például nagyon szeretem a rakott krumplit, a rakott zöldbabot, de a gombapaprikást is.

 
Buddhista nevelés

Hien életének kisgyerekkorától része a buddhizmus, szülei ugyanis e vallás szellemében nevelték. Nagyon érdekli, hogy mi az élet értelme, honnan származunk, és hova vezet az utunk. Hiszi, hogy a reinkarnációnak köszönhetően érett lélekkel vágott neki ezen életének, mert előző földi alakjaiban már megtapasztalt bizonyos dolgokat. Vallja, hogy az élet azért gördít akadályokat elé, hogy legyőzze őket, és ezáltal bölcsebbé váljon. Szerencsére kedvese, Achilles Sparta is hasonlóan gondolkodik.

 

Nguyen Thanh Hien – Született: Budapest, 1994. március 6.

1990-es évek

Boldogságban nevelkedik, nem szenved hiányt semmiben. Elemi iskolai tanulmányait a soproni Lackner Kristóf Általános Iskolában végzi, közben pedig folyamatosan zeneiskolába jár, ahol elsajátítja a hegedülés, a zongorázás, valamint az éneklés alapjait.

2000-es évek

A soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója lesz, de zenei érdeklődése miatt családjával Budapestre költözik, ahol az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában folytatja tanulmányait. A TV2 Megasztár nevű tehetségkutatójába jelentkezik 2008-ban, és hatodikként végez. Egy évvel később megjelenik első videoklipje Túl szép című dalához, amely végül Viva Comet-díjat is hoz számára. 2012-ben érettségizik, négy egyetemre is felvételt nyer, de egyelőre elhalasztja tanulmányait.

Napjainkban

Részt vesz A Nagy Duett című zenés show-ban a rádiós műsorvezető Cooky partnereként. A versenyt megnyerik. Magánélete harmonikus, kedvese Achilles Sparta.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713531913
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713531913
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szteroidos kezelést kapok” – komoly problémával küzd Marics Peti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139544_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A renitens Kárpátalja – menekülés Zelenszkij földi poklából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27211_resized.jpg?avcount=1713531913
origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713531913
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143250_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LCJKiSzTBvHuApXX4j_M64L3eEWQnW87jW3jwK-M6ks/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNiM2FlZWI5MGJlMDRjMTBhNWM5ODBkZTZhZTEyMWQ2.jpg
Vége

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mGJs6JUJ_kJQLniyMBcE_Z_ve374ZcLOHcCOrrl5nfg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzY2JlNWM1NGU4OTRlMWNhNmI1MDgyZGYwM2U2N2M4.jpg
Csalódás

MC Hawer végleges döntést hozott: „Ennyi év alatt most már én belefáradtam”