Celeb

Gryllus Dorka: Soma is határozott egyéniség

Szükösdi Judit

Létrehozva: 2016.11.17.

<p>Budapest és Berlin között ingázik, de családjával most a magyar fővárosban alakítja otthonát. Zalacsányi forgatása közben kisfiáról, Tömény történelemről, Félvilágról is kérdeztük Gryllus Dorkát. A színésznő jószolgálati nagykövetként autizmussal élő fiatalokat támogat.</p>

Amikor a történelem szórakoztat

Hazai sztárok mesélik nemzetünk krónikájának szeszgőzös verzióját a Comedy Centralon hétfőnként látható Tömény történelem epizódjaiban. Gryllus Dorkának a nem mindennapi módon tőrbe csalt Gertrudis királynét kellett eljátszania – tátogva.

– „Furcsa ötlet" – erre gondoltam először, amikor megkerestek a szereppel, elbizonytalanodtam, hogy mi is ez az egész. Aztán a külföldi variációkat látva rájöttem, hogy nagyon vicces. Sosem csináltam még ilyet, hiszen itt pusztán hangra kellett színészkedni, Bánk bán történetét meglehetősen oldott hangulatban Ráskó Eszter humorista mesélte. Nagyon élveztem a forgatást, a Spáh ikrekkel nagy öröm volt a munka, eleve van abban valami megható, ahogy ők ketten együtt dolgoznak.

De mennyire lehet poénkodni a magyar történelemmel? „Az én generációmat nem úgy trenírozták, hogy »jaj, mit szólnak majd hozzá«. Remélem, hogy mindenki annyira jól szórakozik rajta, ahogy mi tettük forgatás közben. Tanulás szempontjából is jó a műsor, hiszen az igazi történeten alapul, csak mai szavakkal meséli el. Ezért a fiataloknak is segíthet megérteni bizonyos történelmi eseményeket, könnyű befogadni, ahogy például Ganxsta Zolee mondja a sztorit..." – fogalmaz Dorka.

Jelenleg Budapest a bázis

A népszerű színésznő épp Zalacsányban forgatott, egészen pontosan a sminkben ült, amikor utolértük. „A gyönyörűséges Batthyány-kastélyban vagyunk és egy német filmen dolgozunk. Ez most így nagyon praktikus nekem. (Nevet.) Nagyon változó egyébként, hogy mennyit ingázom Németország és Magyarország között, mindig az aktuális munkáktól függ. De leginkább most itthon vagyunk, a kisfiam óvodába jár, Budapest lett a fő bázisunk" – mondja Dorka, aki családjával nemrégiben úgy döntött, abban a házban alakítják ki otthonukat, ahol gyerekkorát töltötte. „Valahogy evidens volt, hogy ha visszaköltözöm Budapestre, akkor ott fogok élni. Időközben pedig sajnos meghalt a nagypapám, és üressé vált egy lakás az épületben. Elég friss még a dolog, meglátjuk, hogy alakul, milyen az élet úgy, hogy négy generációnk él egy fedél alatt, ugyan külön lakásban. De nekem most nagyon jó érzés ott lakni. Érdekes, hogy amikor az embernek gyermeke lesz, akkor kicsit megváltozik minden, valahogy máshonnan nézi a dolgokat... Jó, hogy a kisfiam is ott nőhet fel, ahol én."

Anyukája elmondása szerint a négy és fél éves Soma nagyon jó kisfiú.  „Határozott is. Nagyon okos, vicces, lehet vele sokat röhögni, de aztán van, amikor megmakacsolja magát... De hát ki nem! A családunk sok határozott tagja között ő is egy határozott személyiség lett!" Kérdésünkre, hogy az ingázást, az utazásokat hogy viseli Soma, Dorka így fogalmaz: „Általában jön velem. Egy gyereknek természetesen a papa, mama és ő az ideális hármas. Mielőtt anya lettem, nem is gondoltam, hogy egy gyermeknek ekkora igénye van arra, hogy mindkét szülője vele legyen. De azért át tudjuk hidalni azokat a helyzeteket, amikor az édesapja – Simon Kornél, a szerk. – Győrben rendez, vagy éppen én forgatok máshol, és nem vagyunk együtt."

Hat év után újra színházban

Jövő tavasszal a Duda Éva Társulat bemutatja a mexikói festőművész, Frida Kahlo életéről szóló darabot, amiben Gryllus Dorka alakítja a főszerepet. „Akkor próbáltam utoljára színházban, mikor megismertem Kornélt, ennek pedig már hat éve. Most nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz újra, januártól kezdődik a próbaidőszak."

Pénteken a Lilla magazinban

Pszichológia: Hát ezt érdemlem én? – főszerepben a mártír szülő

Ezo: Készülünk az ünnepekre?

Párkapcsolat: 7 dolog, amiért azonnal szakítania kell

Divat: Őszi/téli trendkalauz

Híres nő: Sophie Scholl

Nevelés: Így készülnek a vészhelyzetekre a tudatos sztárszülők

10 lépésben: Bőrápolás extra száraz bőrre

Szexuálpszichológia: Kemény kérdések, őszinte válaszok

A színésznőt hazai tévéfilmben legutóbb a Szász Attila rendezésében bemutatott Félvilágban láthattuk. Az alkotás az 1914-ben a budapesti Vízivárosban meggyilkolt, a korabeli pesti éjszakai életben közismertnek számító kurtizán, Mágnás Elza utolsó négy napjának történetéről szól. A filmben Gryllus Dorka a komorna. „Izgalmas volt Rózát alakítani. Szélsőséges karakter. Ami pedig szélsőséges, az mindig élvezetesebb és látványosabb is. Nagy öröm volt a csajokkal – Kovács Patríciával, Döbrösi Laurával – és Kulka Jánossal ebben a filmben játszani.”

„Isteni volt a forgatókönyv, a rendezés, az egész egy álommunka. A premier óta nagyon sok helyen vetítik a világban és nagy öröm, hogy számos díjat kapott már." A Félvilágot a 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is vetítették, beszélgetésünk másnapján Dorka az angyalok városába utazott, hogy ott is képviselje a filmet. Most már arról is beszámolhatunk, hogy a fesztivál zsűrije Dorkának adta át a legjobb színésznőnek járó díjat.

Jószolgálati  nagykövet

Gryllus Dorka harmadik éve dolgozik együtt az alapítvánnyal, amely autistákat ellátó lakóotthonokat támogat, októbertől jószolgálati nagykövetként segíti az Autistic Art Alapítvány munkáját. „Nagyon szeretek velük dolgozni, nagy öröm látni a fiatalokat, hogy az alapítványnak köszönhetően nyugodtan,  boldogan élhetnek és alkothatnak. Az egész ügy annyira izgalmas, és jó érzés olyasmit csinálni, ami egyértelműen előbbre viszi a világot" – mondja Dorka.

„Számomra mindig élményt jelent ellátogatni például a miskolci otthonba. Olyan csodálatos, hogy az ott lakóknak milyen hasznos életük van: rengeteg terméket készítenek, a teától elkezdve a fabútorokig. Az autista fiatalok művészetterápiás foglalkozásokon vehetnek részt, ahol nagy örömmel, nagyon szép dolgokat rajzolnak – azáltal pedig, hogy foglalkoznak velük, fejlődnek is. 

A rajzokat  és a rajzok alapján készült ékszereket, dizájn tárgyakat az Autistic Art jótékonysági aukciókon elárverezi, a bevételből pedig az otthonokat támogatják. Ha ezek a lakóotthonok nem lennének, valószínűleg az autista 

fiatalok nagy része valamilyen intézményben, egyhangúan töltené napjait. Pedig fontos, hogy ők is boldogok legyenek. Rengeteg gyönyörű dolgot tudnak nagy örömmel létrehozni, vagy például Miskolcon van egy étterem, ahol autisták szolgálnak fel. Fontos, hogy mindenki megértse: ôk is ugyanolyan hasznos részesei a társadalomnak."

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714023613
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714023613
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160463_auto_resized.png
hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714023613
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rLsNASLz32klBDNttxDyorGsPE21L4wjFgnTh_Dt1dE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYjQwNmU4ZTYzZDQ3ZTlhN2NhYmI0NTE3NDk0NmVh.jpg
Tippmix

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után