Celeb

Goethe halotti maszkját őrzi Varnus Xavér

T.

Létrehozva: 2014.09.28.

Imádja a zenét, a könyveket, a tartalmas filmeket, és ezeket szívesen megosztja a barátaival is. Nagyot csalódott Budapestben, ezért balatoni házában él. Már nem vágyik tartós kapcsolatra, inkább élvezi az életet. A végső búcsúra is felkészült, minden tulajdonát a szeretteire íratta, ő maga pedig csak haszonélvezője megszerzett javainak. 

– Úgy ült le az asztalhoz, hogy előtte a csapatával válságértekezletet tartott. Olyan sok koncertfelkérése van, hogy nem bírja energiával?

– Ahogy öregszem, egyre kevesebb dolgot vállalok el, hisz mire az ember ötvenéves lesz, már nem az boldogítja, ha kétszáznegyvenezredszer játssza el ugyanazt a szonátát. Az izgalmas kihívások érdekelnek. Vannak olyan hónapok, amikor egyáltalán nem vállalok semmit, csak magamnak és a bará­taimnak játszom a házi orgonámon. Ilyen boldog hónap most a szeptember, hisz az akkumulátorból nem lehet csak kivenni és nem visszatölteni. Negyvenöt éve mindenféle megbillenés nélkül kitartok az orgona mellett, de szükségem van pihenésre. 

– A tehetségének köszönhetően világhírű művész lett. A siker, a gazdagság mennyire változtatta meg a személyiségét?

– Cseppet sem. A siker nem cél, hanem melléktermék. Az otthonom nem azért szép, hogy mások irigykedjenek, hanem azért, hogy én jól érezzem magam benne. A kocsim nem azért remek kis jószág, hogy másoknak mutogassam, hanem azért, hogy A pontból B pontig eljussak. Luxusban élhetnék, de alig költök magamra. Olykor hosszú küzdelmeket folytatok a házvezetőnőmmel, hogy a szerinte már használhatatlan, szerintem még remek állapotban lévő cipőt ne dobjuk ki. Innen üzenem tehát mindenkinek, akit érint: nem szabad túl magasra mászni, mert Isten néha megrázza a fát! Korai gyermekkoromban megtapasztaltam a sikert, és talán ennek köszönhetem ezt a szemléletmódot.

– Művészélet vagy celeblét? Hogyan őrizheti meg az imidzsét a mai világban egy orgonaművész?

– Magyarországon sem a bulvárlapok, sem pedig az Élet és Irodalom nem tükrözi a valóságot. Az igazság a kettő között húzódik. Pár évvel ezelőtt a nagyobbik fiam egy rovarcsípést követően elkapott egy fertőzést, amit megírt az egyik bulvárlap. A megjelenés napján hárman is felhívtak: egy világhírű filmrendező, egy országosan ismert orvosprofesszor és egy idős akadémikus, jobbulást kívánva neki. Angliában vagy Észak-Amerikában ez nem történhetne meg. Ott van egy olyan réteg, akinek az asztalára soha nem kerülhet bulvárlap, és van, akinek a helyi Élet és Irodalom. Itt viszont az újságok ugyanazt a közönséget szolgálják ki. A bulvárlapokban is megjelennek mélyebb írások, ezért is ülünk itt most együtt, és a magasabb szintű napilapok is bulvárosodnak. Főszabály, hogy az ízlés és az ízetlenség között van egy roppant vékony pengevonal, azon kell lavíroznia mindazoknak, akik hosszú távon terveznek a közönségükkel. Nyilvánvaló, ha csak a legfelsőbb rétegnek akarnék megfelelni, akkor percek alatt ürülnének ki a koncertjeim. Ha elindulna benkődánielesedésem, azt sem az én ízlésem, sem pedig a hallgatóim nagy része nem viselné el, és két perc alatt elveszíteném a közönségemet. Csupán egyetlen egyszer billentem meg, de remekül kihúztam magam a hurokból.

–  Mi történt?

– Rávettek egy tévéműsorban való közreműködésre, és későn vettem észre, hogy csőbe húztak. Másfél órás élő adás volt, így gyorsan kellett cselekednem. Észrevettem, hogy biodíszlet vagyok, és rosszul fogok kijönni a dologból, ezért alvást színleltem. A rendező rögvest örökre letiltotta azt a sarkot, ahol ültem, és így a nézők azt sem látták, hogy egyáltalán ott vagyok.

– A világjárása alatt két gyermeke született, két különböző anyától. Milyen a kapcsolata a fiaival?

– Benne élni az életterükben úgy, hogy fizikailag egy légtérben vagyunk, csak nagyon ritkán van lehetőségem. Félévente pár hetet töltök velük, de naponta skypolunk akár másfél-két órát is. Több ezer kilométer távolságból én jobban kommunikálok a fiaimmal, mint sokan egy méterről a saját­jaikkal. Daniel végzett gépészmérnök. Bevallom, hogy a kötőszavakat sem értem pontosan a munkájával kapcsolatban, annyira szakosodott már a saját hivatásában, de azt tudom, hogy kiegyensúlyozott, kedves srác. A kisebb fiamat, Nicket örökre megfertőzte a film világa. Annak idején angol gyermekszínészként játszott a Harry Potter második részében, és azóta erre a pályára készül: épp filmkészítést tanul a vancouveri egyetemen.

– A fiúk anyukáival jó viszonyt ápol?

– Diplomatikusat. Mindenesetre sosem vizsgáltam felül, hogy miért vettem őket feleségül, és azt sem, hogy miért váltam el tőlük. Kedves és okos teremtések, csupán nem illeszkedtünk egymáshoz.

– Jelenleg van állandó társa, vagy tartja magát azon véleményéhez, hogy csak barát, szerető lehet ön mellett?

– Nézze, lassan abban a korban vagyok, hogy ha valakinek megkérném a kezét, az így hangozna: kisasszony, lenne az özvegyem? A fináléra már nem adunk el helyet a nézőtérre. Egy író barátom pedig azt mondta nekem a közelmúltban: családunknak nem szokása a nemi szervek privatizációja. Sokan hazug kapcsolatokban élnek, állandóan szkanderezve a másikkal. Nem látok jó példákat magam körül. Nem gondolom, hogy a szerelmen alapuló kapcsolatokra komolyan lehetne építeni, mint ahogy az autó önindító motorjával sem lehet közlekedni. Az én éle­temben kizárólag a barátságok és az orgonám állandó.

– És a házvezetőnője… Könnyű vagy nehéz munka a házvezetőnőjének lenni?

– Amikor annak idején felvettem, munkaköri kötelességként megnézettem vele az Anthony Hopkins és Emma Thompson nevével fémjelzett Napok romjai című filmet, és ezzel belőttem, hogy én mit várok el tőle. Ha segítséget kér tőlem, akkor udvariasan, a legjobb tudásom szerint segítek neki, de nem gondolom, hogy bizalmi kapcsolatot kellene kialakítanunk egymással. Semmit sem tudok a magánéletéről, meghagyom neki a privát szféráját, mint ahogy ő is tiszteletben tartja az enyémet. Magázzuk egymást, s ez így van jól. Nem szabad ezeket a határokat átlépni. 

– Jól értem, hogy az osztályharcokról beszélgetünk?

– Hazugság azt állítani, hogy nincsen osztályharc, csak nem születési rangon alapul, hanem az értelem, az emberiesség és a belső intelligencia alapján. 

– Mi lehet a megoldás?

– Ha valóban működőképessé akarnák tenni a társadalmat, akkor hangsúlyozott szavazást tartanának. Én magam ugyan nem vagyok magyar állampolgár, de mélyen fel vagyok háborodva, ha egy alkoholista, családját püfölő, beszűkült barom szavazata pontosan annyit ér, mint Göncz Árpádé vagy Törőcsik Marié.

– Legendás vendéglátó hírében áll. Miben különbözik az átlagos házigazdáktól?

– Szinte mindig van nálam valaki. A házvezetőnőm nyolcra érkezik, kilenckor felébreszti minden vendégemet egy csésze teával, aztán gyakorlok, olvasok, elintézem a hivatalos ügyeket. Nem ülök a vendégeim nyakán, meghagyom az életterüket: külön szobájuk és kiszolgálóhelyiségek állnak a rendelkezésükre. Egy dolog kötelező: a napi egy film megnézése. Beszélgetünk, konyakozgatunk, és készülünk a világ megváltására.

 

Goethe halotti maszkját őrzi

Xaver egy gyönyörű, balatonfelvidéki villában él, amit ő egyszerűen csak családi sasfészeknek hív. Így vall vidéki életéről: „Budapest már nem az a nő, akibe valaha szerelmesek voltunk. Lassan öregember leszek, nem adhatom több órámat egy városnak, amikor az csak bosszúságot ad cserébe. Vidéki házam a béke szigete. Valaha a szolgáló angol nagykövet bújóhelye volt. Rengeteg pici helyiség van benne. Goethe eredeti halotti maszkját is itt őrzöm, alig pár van belőle a világon, ezek közül az egyik az enyém.

 

1960-as évek

1964. április 29-én születik Budapesten. Édesapja dzsesszzongorista. Kőbányán kezdi meg elemi tanulmányait. Családja hatalmas könyvtárában naponta olvas, zenét hallgat. Az orgona hangja öt és fél évesen lenyűgözi, elhatározza: orgonaművész lesz.

1970-es évek

A budapesti konzervatórium tanulója. Párizsba megy tanulni, ahol a híres Pierre Cochereau, a Notre-Dame orgonistája lesz a tanára. Első koncertjét 13 évesen adja a Mátyás-templomban. Családjával kamaszként Kanadába költözik.

1980-as évek

Előbb Párizsban, majd Torontóban él, ahol családot is alapít. Két különböző anyától két fia születik. 1982 óta kanadai állampolgár.

1990-es évek

Egy időre hazatér, és a Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonafesztivál igazgatójaként dolgozik, miközben rendszeresen teltházas koncerteket ad. Megjelenik első könyve, az Isten majd meg megbocsájt, az a mestersége címmel. 

2000-es évek

Megkapja a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét, majd hat évvel később a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. A világ legnagyobb koncerttermeiben és katedrálisaiban hangversenyezik.

Napjainkban

Legtöbb idejét balatoni házában tölti. Teltházas koncerteket ad. Azon munkálkodik, hogy egyik budapesti lakásából hatvan férőhelyes koncerttermet alakítson ki.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060353_auto_resized.png
origo.hu

Meglepetés egy nagy bukás után: új SUV-ot mutatott be a Lada

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26139_resized.jpg?avcount=1710844218
origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059043_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Három csillagjegy, aki mindig aggódik a pénz miatt: vajon te is köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17053108_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liu Shaolin már másképp látja a magyarokat, kínaiként kevesebb lehetőséget kap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17058721_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060476_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Szabó Bálint kísérte az ATV-be Magyar Pétert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26140_resized.jpg?avcount=1710844218
origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17056514_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25922_resized.jpg?avcount=1710844218
she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17061812_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Alighogy elköszönt kislányától" - halálra gázolt egy friss jogsis fiatal egy bicikliző édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25962_resized.jpg?avcount=1710844218
life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060941_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/fP-3L10tuQcAQ7_UWuHNsoyB-k70wi-pkaFI6wRgO24/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U4NmEzZTg0MDUxZDQyYmZiZjY3MTcwYThmNGZmZjEx.jpg
BALHÉ

Botrány Gábor Zsazsa szobra körül: Megtörte a csendet a Magyar Hollywood Tanács elnöke

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/SSjL4JFp7-7cwJoXwB-QEzqp2eMyzVbT6C7NC9UN_YY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ViYjVkNzkzM2E4NTQzMDI5NmEzZWJjMGVjZGFjZWNj.jpg
gyász

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat