Gesztesi Károly: Oligarcha vagyok!

Az élet császára. Dolgoznia sem kellene, ha nem akarna – de nagyon szeret –, mivel állandó bevétele van szemérmesen elhallgatott üzleteiből – állítja Gesztesi Károly.

Az élet császára. Dolgoznia sem kellene, ha nem akarna – de nagyon szeret –, mivel állandó bevétele van szemérmesen elhallgatott üzleteiből – állítja Gesztesi Károly.

Strandolók kurjantásai, víz csobogása hallatszik a telefonban, amikor felhívjuk Gesztesi Károlyt, hogy megkérdezzük: mi újság vele? A színész azt mondja, épp az irodájában van.

– Egy budapesti szállodában van az állandó helyem, még szobám is, ha úgy akarom. Ülök a medencében, és ide jönnek az üzlettársaim, tárgyalok velük, aztán mennek tovább, én meg maradok – újságolja jókedvűen. – Sok barátom jár ide, többek között édesapám kedvenc középpályása, Borsó Jani, az MTK egykori kiválósága, aki 67 évesen is bármelyik mai középpályást ki tudná túrni a helyéről. Az Andorra elleni meccset is meg tudta volna fordítani, ha a szünetben kirepül – kanyarodik el az eredeti témától a színész.

Egy budapesti szállodában működteti „irodáját” a színész © Fejér Bálint

Gesztesi jó hangulata indokolt, munka nélkül is állandó bevételt biztosítanak számára a vállalkozásai, amelyekről beszélni ugyan nem hajlandó, de sokszor utal rá: élete végéig be van biztosítva.

– Oligarcha vagyok! Felvállaltam – mondja. – Minden üzletem teljesen legális, adózom is. Jó érzékkel nyúlok a dolgokhoz, ezért vagyok sikeres. Most kalapáltam össze például százmillió forintot a fiam, Máté forgatókönyvére, amit ő írt. Ez a film az apa-fia kapcsolatról szól, még Bereményi Géza is azt mondta, hogy nagyon jó az ötlet. És, ha ő azt mondja, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lövünk mellé.

Anyagilag is támogatja fia, Máté filmes karrierjét © Móricz István

Gesztesit természetesen a színházi és tévés munkáiról is kérdeztük.

– Felkértek a Miniszter félrelép című darabra, amit a Belvárosi Színház tűz majd műsorra, de elsőre nemet mondtam. Három hétig rágtam magam rajta… Hiába olvastam, egyszerűen nem tudtam megtanulni a szöveget. Addig pedig nem mertem igent mondani, amíg az a 129 oldal nincs a fejemben. A végén már két súgó dolgozott velem, úgy sem ment. Ekkor kitaláltam azt, hogy elutazom valahova, ahol senki sem zavarhat. Törökországra esett a választásom, az egyetlen kritériumom az volt, hogy ne lakjon abban a szállodában egyetlen magyar sem, ahova megyek. Erre mi történik az első este? Kucsera Gábor ül velem szemben a vacsoránál… Kérdezem: Te mit keresel itt? Azért jöttem ide, hogy ne legyen itt egyetlen magyar sem! – nagyot röhögtünk – meséli nevetve Gesztesi, akinek ott végre sikerült megtanulnia a szöveget.

A színész arról is beszélt, hogyan áll éppen az alkohollal.

– Ital nincs a házban, de amikor akarom, így vagyok, ha akarom meg máshogy…

Sok balhéja volt

Sajnos az elmúlt egy évben szinte kizárólag a botrányai kapcsán hallottunk a színészről. „Gesztesi nem jelent meg a fellépésen”, „Gesztesi részegen törte össze a kocsiját”, „Gesztesi illuminált állapotban adott interjút” – harsogták a szalagcímek. A színész 2016 végén a valláshoz menekült, és bár úgy tűnt, hogy ez hatásos lesz, a hit sem tudta kizökkenteni az alkohol rabságából. Károly az utóbbi időben igyekszik visszavonultan élni, keveset nyilatkozik és sokat játszik. Reményteli, hogy talán ez az út, amely újra a régi kerékvágásba tereli az életét.