Gábor Zsazsa előtt tiszteleg Szikora Róbert

Három évtizede tervezi Szikora Róbert, hogy musicalt ír Gábor Zsazsa életéről. Talán nemsokára láthatjuk is a darabot, amely már készül.
Három évtizede tervezi Szikora Róbert, hogy musicalt ír Gábor Zsazsa életéről. Talán nemsokára láthatjuk is a darabot, amely már készül.

Szikora Róbert új mu­sical írásába fogott, ezúttal Gá­bor Zsazsa életét zenésíti meg, és állítja, színpadra Hollywood – A Világ első celebje címmel. Robi elmondta a Borsnak, hogy Zsazsa méltatlanul szorult – szerinte – háttérbe Magyarországon, amikor az 50-es, 60-as években volt valódi sztár. Az ak­kori rendszer nem szerette az disszidenseket, ahogyan Puskás Öcsit sem szerette, bár Robi szerint fontos különbség, hogy Zsazsa nem disszidált, hanem emigrált.

Mint ismert, Gábor Zsazsa Budapesten született Gábor Sára néven, az Egyesült Államokban páratlan színésznői karriert futott be, Golden Globe-díjjal ismerték el, a Hollywoodi Hírességek Sétányán pedig csillagot kapott. Kilencszer volt férjnél, s tavaly decemberben, 99 évesen hunyt el Los Angelesben.

S hogy hogyan jött az ötlet az R-Go frontemberének a musicalhez? Még az 1987-88-as fesztiválgyőzelmek után meghívták Los Angelesbe egy gálára, amelynek keretében átvehetett egy zenei díjat Little Richardtól.

– Az én történetem itt kezdő­dött Zsazsával, amikor is a rocklegenda, Little Richard megjegyezte, hogy az egyetlen magyar ember, akit ismer, az Zsazsa Gabor. Róla akkoriban alig hallottam, de utánanéztem, és igen érdekesnek találtam a személyét. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy írok róla valamit. A musical írását már évekkel ezelőtt elkezdtem, bár Geszti Péter kicsit megijesztett az engedélyekkel kapcsolatban, hiszen, amikor ő dolgozta fel a Pál utcai fiúk című darabot, Molnár Ferenc jogutódjaitól kellett engedélyt kérni. Én még Zsazsa életében elkezdtem írni róla a musicalem, nem kért fel senki erre, engedélyt sem kértem hozzá.

Az ötletet még 1988-ban Little Richard adta Los Angelesben © AFP

A szekér azonban beindult, Szikora dolgozik a művén.

– A Nemzeti Kulturális Alaptól némi pályázati pénzt is kaptam a musicalíráshoz. Zenét szerzek, szöveget írok. Ha időhiányban szenvedek, mindig megkérek valakit, hogy segítsen a szövegírásban, mint ahogyan a Macskafogó című musical esetében is kértem segítséget Valla Attilától. Hozzáteszem, a baj az, hogy Magyarországon mindig minden azonnal kell, ami nem azonnal van, arra már nincs is szükség. Javában folyik a munka, és erről még nem beszéltem sehol sem, eddig azt gondoltam, korai lett volna a híradás.

Már arról is van elképzelés, ki alakítaná Gábor Zsazsát.

– Az X-Faktorban 2014-ben az én mentoráltam nyert, Tóth Andi, akivel tartom a kapcsolatot, szeretem őt. Igen, azt szeretném, ha ő lenne Zsazsa a musicalemben, de tudomásul kell vennem, jelenleg még az RTL-es szerződés köti, van menedzsere. Elfogadtam, hogy mások intézik a dolgait, bár – tudtommal – csak pár hónap van hátra a szerződéséből.

Tóth Andi a mentoráltja volt Szikorának © Cser Dániel

Ami pedig segíti Szikorát a munkájában: a sport. Sokat teniszezik, sakkozik, pingpongozik.

– A sport fontos, mert az adja a kondíciót a munkához. Két fő dolog kell, hogy sikeres zenész maradjak: jókat és jól kell írni, és jól végigcsinálni a koncerteket, jó lemezeket kiadni, mint például az utolsó CD-nk is volt, az Égből szökött angyalkám. Azt akarom elérni, hogy a rajongók ugyanazt érezzék, mint anno, az R-Go fénykorában. Ugyanaz a pozitív gondolkodású zenekar maradtunk, a csikidám érzésnek mindig át kell jönnie.

Hollywood – A Világ első celebje címmel készül a Zsazsáról szóló musical