Felőrölték a negatív karakterek: gonosz szerepei miatt ivott Bezerédi Zoltán

Az előadások után nem tudott teljesen kibújni a karakteréből, és ez felőrölte. Mivel sokszor játszott rossz embereket, alkohollal oldotta a feszültséget.
Az előadások után nem tudott teljesen kibújni a karakteréből, és ez felőrölte. Mivel sokszor játszott rossz embereket, alkohollal oldotta a feszültséget.

Még a sokat látott újságíró, Veiszer Alinda álla is leesett, amikor beszélgető partnere, Bezerédi Zoltán szokatlan őszinteséggel vallott az alkoholizmusáról. A Kossuth-díjas színész-rendező mindenféle maszatolás, szépítés, csúsztatás nélkül, példaértékűen nyíltan, egyszerűen vázolta, miért nyúlt az alkoholhoz, és hogyan szabadult meg tőle. A róla elnevezett műsorban Alinda arról kérdezte a színészt: miért hagyta ki a Katona József Színházban a 2014–15-ös évadot? Miért nem kapott szerepet?

Veiszer Alinda vendégeként őszintén vallott a színész

– Konszenzusos megállapodás volt, hogy én akkor nem kaptam. Ennek több oka volt – válaszolta Bezerédi, majd nagy levegőt vett és folytatta: – Elsősorban a pia. Ez egy komoly probléma, amivel küzdöttem, és akkor adtak egy kis pihenőidőt, hogy hozzam rendbe magam.

– Le akartál szokni az alkoholról? – kérdezte Alinda.

– Igen.

– Sokat ittál előtte?

– Látszott.

– Min?

– Rajtam látszott, hogy ittam.

A riporter szeme elkerekedett: – Nem gondoltam, hogy ezt fogod mondani. Megleptél ezzel a nyílt mondattal.

Bezerédi az alkohollal próbálta orvosolni a problémáit, de ez nem vált be © Fejér Bálint

– A pályáján, mivel hullámzó ez az egész, történnek bizonyos események, amitől az emberben felgyülemlik, vagy megkérdőjeleződik valami, és akkor arra különböző módszerek vannak, hogy ezt hogy éld túl. Én akkor, abban az időszakomban az alkohollal próbáltam ezt orvosolni, és ez nem vált be – vallotta meg őszintén Bezerédi, majd arra is válaszolt, hogy pontosan mit akart orvosolni: – Nagyon nehéz, a hosszú távú színészetnek van több buktatója. Különböző ritmusokban, különböző szerepek érik az embert. Ez halmozódik, gyűlik. Elkezdtem rosszul érezni magam, mert nagyon sok rossz embert játszottam. Az egész pályámon jellemző volt, hogy kritikus embe­reket, sötét oldalakat hoztam, és ez visszahatott, nem tett jót. A nézőben sem az marad, hogy te egy jó színész vagy, hanem, hogy te ez vagy. Ez gyűlt össze bennem, és úgy éreztem, hogy ebből valahogy ki akarok lépni. Ez egy döntés volt, és ehhez kellett idő. Kaptam segítséget, de ez a döntés egy emberen múlik. Ezt csináltam abban az évadban, és már rendben vagyok. Absztinens vagyok, visszatértem.

A Katona József Színház Hóhérok előadásában idén márciusban © mti

Természetesen megkerestük Bezerédi Zoltánt, aki a Borsnak csak annyit mondott, hogy a témában nem tud hozzátenni semmit az elhangzottakhoz.

Nehéz a szakítás az alkohollal

Kern Andrást egészségügyi problémái figyelmeztették arra, hogy abba kell hagynia a kávé- és alkoholfogyasztást, Hujber Ferenc pedig még orvosi segítséget is kért, hogy le tudja győzni függőségét. A Jóbarátok Chandlerje Matthew Perry lassan tíz éve teljesen tiszta, pedig a sorozat forgatása alatt többször kellett elvonóra mennie alkoholizmusa miatt. Az Oscar-jelölt Bradley Cooper 29 éves koráig keményen ivott, de mikor egy durva buliban alkoholmérgezést kapott, szakított szenvedélyével. Nicole Kidman férje, Keith Urban súlyos alkoholista volt, amikor a színésznővel egymásba szerettek. A kedvéért leszokott, de pár évre rá visszaesett. Kidman akkor megzsarolta, hogy elhagyja, azóta a zenész nem ivott egy kortyot sem.