Celeb

Felháborodást váltott ki Molnár Csilla szobra

F. Zs.

Létrehozva: 2018.10.13.

Halála után harminckét évvel me­gint egy ország csámcsoghat a tragikus körülmények között elhunyt, alig 17 éves szépségkirálynő sebezhetőségén. A Molnár Csilla öngyilkosságához vezető utat a raktárból felhozott szobra idézte fel újra.

Mindössze néhány percre, de végre ha nem is ruha, de egy kifutóra emlékeztető vörös szőnyeg került Molnár Csilla pőre testének bronznyomatára, ezzel is ráirányítva a figyelmet arra a szomorú eseményre és annak végkifejletére, ami az első magyarországi szépségverseny alatt zajlott 1985-ben. A versenyt a 16 esztendős Molnár Csilla Andrea nyerte, egy meseszép Balaton-parti lány, aki a megkoronázása után kilenc hónappal – nem bírva a rá nehezedő lelki nyomást – öngyilkos lett. A róla készült bronzszobor története pontosan mutatja, hogy három évtizeddel ezelőtt milyen szerepet töltöttek be a társadalomban a nők, főleg a szép nők: tárgyak voltak, játékszerek.

A Magyar Nemzeti Galéria performanszáról az Index közölt fotókat először. Az internet népe pedig nem titkolta a véleményét.

„Megalázó, muszájból készült szobor! Ha tudnád, hogyan született meg, és még miket követeltek és kik a szép lányoktól. Inkább olvasszák be, mint fotózzák!” – írta az egyik kommentelő, akivel sokan egyetértettek. „Miért nem lehetett rá alsóneműt ábrázolni a drága művésznek? Így nem csoda, ha vetkőztette a sok tahó.” A véleményét Osvárt Andrea is megfogalmazta: „Rosszul vagyok. Ez hányinger. Az egyetlen út a nők számára a sikerhez a testükön keresztül vezet? Metoo ide vagy oda, ez mióta tart? Bicskanyitogató. Nem elég, hogy életében nem, holtában sem tisztelik?”

A szobrot egyébként Pauer Gyula szobrászművész készítette közvetlenül a szépségkirálynő-választás után. Az alkotás elkészültének megdöbbentő történetét a Szépleányok című, 1987-ben készült dokumentumfilm mutatta be, itt a verseny harmadik helyezettje, Füstös Veronika azt mesélte, hogy az első három helyezett lányt „felkérték” arra, hogy modellt álljon. A felkérés valójában utasítás volt, egy nyitott ajtajú szobában kellett órákon át pózolniuk, miközben idegen férfiak kenték a teljesen csupasz testükre a gipszet. Sokszor olyan érzéketlenül, hogy a testnyílásaikba is jutott belőle… A szobába az ment be, aki akart, menet közben két fotós is megjelent és fázisfotókat készített a műveletről. Legalábbis a lányoknak ezt mondták.

A második helyezett Kruppa Judit és a harmadik Füstös Veronika csak hetekkel később tudta meg, hogy a fotóikat egy külföldi szexújságnak adták el.

Csilla nem sokkal a történtek után, 1986. június 10-én, önkezével vetett véget az életének. A róla készült szobrot pedig in­nentől kezdve képtelenség volt önmagában, művészi alkotásként vizsgálni, hiszen a Nemzeti Galériában – ahol állt – zarándokhellyé vált, az emberek virá­go­kat helyeztek a lábához. Egy idő után ezért a raktárba került, ahol évtizedeken át porosodott.

A napokban egy testről és lélekről szóló tárlatvezetéshez vették elő, Eperjesi Ág­nes képzőművész pedig egy performansz keretében felöltöztette a kamaszlányt. A test minden apró részletét megmutató alkotást egy vörös, divatbemutatókon használt hosszú anyaggal borította be, és azt írta a drapériára: érezze megtiszteltetésnek!

Ha a közvéleményt ennyire megrázta a szobor, akkor belegondolni is szörnyű abba, hogy mit érezhetnek azok, akik érzelmileg is kötődtek a szerencsétlen sorsú lányhoz. A Bors megpróbálta felkutatni a családtagokat, de kiderült, hogy Csilla édesap­ja pár évvel ezelőtt meghalt. Az öccse, Attila jelenleg gyilkosságért ül a sopronkőhidai börtönben, egy orosz nőt késelt halálra. A szépségkirálynő édesanyja elbújt a nyilvánosság elől, Ausztriában dolgozik bébiszitterként.

Csilla emlékét és emberi méltóságát most idegenek, az interneten kommentelők igyekeznek megvédeni azzal, hogy arra kérik a Nemzeti Galéria üzemeltetőit, ne mutassák meg soha többé senkinek ezt az alkotást. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088003_auto_resized.png
origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711722913
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082095_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090947_auto_resized.jpg
hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711722913
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090407_auto_resized.jpg
travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711722913
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/Z8rwq_CfbNiXhHhu0NaJpJktX4FR1EXyD8kgiv7cvas/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk5OTk0OTAyMjMxYzQ1OTFhYTA2MGE3NTBjNDRmZTAx.jpg
Vallomás

Makranczi Zalán kitálalt a Szinetár Dórával való házasságáról

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/LCJKiSzTBvHuApXX4j_M64L3eEWQnW87jW3jwK-M6ks/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNiM2FlZWI5MGJlMDRjMTBhNWM5ODBkZTZhZTEyMWQ2.jpg
Bejelentés

Nagy bejelentést tett a TV2 a legnépszerűbb műsoráról