Felesége türelmének köszönheti Kern, hogy még nős

Hihetetlen energiával dolgozik még a forró nyári napokon is Kern András. A munka végén aztán siet vissza a legendás Bujtor–Kern-filmek helyszínére, a Balaton partjára. Állítja: nincs olyan sarok a környéken, amiről ne a régi forgatások jutnának eszébe.
Hihetetlen energiával dolgozik még a forró nyári napokon is Kern András. A munka végén aztán siet vissza a legendás Bujtor–Kern-filmek helyszínére, a Balaton partjára. Állítja: nincs olyan sarok a környéken, amiről ne a régi forgatások jutnának eszébe.

Biztosan rengeteg élmény köti a Balatonhoz, már csak az Ötvös Csöpi és Kardos dokis filmek forgatása miatt is.

Igen, nagyon sok minden emlékeztet azokra a napokra. Bevallom, ha körülnézek, nincs olyan sarok, amiről valamilyen szép emlék ne jutna az eszembe. Nagyon jól érzem itt magam, szerintem ennél jobb hely nincs a kikapcsolódásra.

Összejárnak a régi filmes kollégákkal, ismerősökkel, akikkel annak idején együtt forgatott?

Az biztos, hogy ez egy nagyon kellemes hely a baráti találkozókra. De nem csak a szakmából hívunk ide vendégeket. Nagyon jóban vagyunk az itteni nyaralókkal is, rendszeresen összejövünk velük.

Úgy hírlik, nehezen adja át magát a kikapcsolódásnak. Képes pihenés közben is dolgozni. Most jött haza egy fellépésről, és már készül egy másikra. Dolgozik még ezeken túl is valamin így pihenés közben?

Pár napja jöttem haza. Tokajban a Kellékes című darabbal léptem föl, a hétvégén pedig innen nem messze, Tihanyban játszom a Pesti Barokk című darabban. Közben, amikor időm engedi, egy új filmen dolgozom.

Lehet róla tudni valamit?

Egyelőre még nem beszélhetek róla, mert egészen az elején tartunk. Először be kell nyújtani a pályázatot a Magyar Filmalapba, és csak a kiértékelés után fogjuk megtudni, hogy mi lesz a sorsa. Én természetesen nagyon örülnék, ha megkapnánk rá a támogatást.

Mi szurkolunk, mert a legutóbbi filmje, a Gondolj rám is sokaknak tetszett. Azt is tudom, hogy jó kritikát kapott.

Ezt örömmel hallom. Az viszont azért bántott egy kicsit, hogy viszonylag kevesen nézték meg a moziban. Ennek lehet az is az oka, hogy manapság igencsak megváltoztak a nézői szokások. Az internetről könnyen le lehet tölteni a filmeket, így nem kell mozijegyet venni.

Szeret moziba járni?

Máig imádok, de főleg fiatalabb koromban jártunk sokat moziba. Az volt a fő program. Ma sok a tévécsatorna, és szerintem az embereknek nem marad pénze mozijegyre. Ha egy család elmegy moziba, és még vesznek is valamit a büfében, az összeg közeledik a tízezer forint felé.

Mi a véleménye az új magyar filmekről, egyáltalán a megújult magyar filmgyártásról?

Vannak jó és rossz filmek, ahogy mindig is voltak, így nem igazán lehet általánosságban beszélni erről. Az azonban elég szomorú, hogy az utóbbi években nagyon megcsappant a moziba járók száma, és ez a szám csak most kezd kicsit fölfelé kúszni. A magyar Oscar-díjak után úgy tűnik, az embe­reknek nagyobb kedvük van moziba menni, és ez mindenképp jó dolog. Úgy tudom, a Kincsem című filmet már jó sokan megnézték.

Hogy látja a színházi életet? Sok színész panaszkodik, hogy nehezen él meg. Sokuknak nincs szerencséje társulathoz tartozni, és vállalkozóként kénytelenek dolgozni. Azaz előadásokra kapnak gázsit, nincs alapfizetésük.

Én nem vagyok abban biztos, hogy ha valaki több színháznak is dolgozik, az rosszul jár. Szerintem nagyobb a művészi szabadsága, megvan a lehetősége a válogatásra. Olyan feladatokat is kaphat, amik jobban tetszenek neki.

© MTI

Sok nézőnek hiányzik a Heti Hetes, nagyon sokan szerették benne Kern András elcsípett leveleit. Önnek nem hiányzik?

Én is sajnálom, hogy vége lett. De azt gondolom, hogy ez a 16 év is nagyon szép idő, amíg ment. A végtelenségig egyetlen show-műsor sem mehet.

Tartja a kapcsolatot a törzstagokkal, például Gálvölgyi Jánossal?

Az igazság az, hogy mindenki nagyon sokat dolgozik, nem érünk rá összejönni. Ezek igazából nagyon jó munkakapcsolatok voltak. A műsorvezetőről, Jáksó Lászlóról például nem tudok semmit.

Sok munkája lesz a következő évadban a Vígszínházban?

Igen, a régi darabok mind mennek, és lesz egy bemutató is. Játszom George Feydeau bohózatában, az Egy éj a paradicsomban című darabban. A történet egy hotelben játszódik, nem kizárt, ez Feydeau egyik legjobb komédiája. Nagyon vicces, valószínűleg sokat lehet majd nevetni rajta.

© Bors

Akkor erre jól rá kell pihenni. Mióta szolgál nyári bázisként a nyaraló?

Nagyon régóta járunk ide, pontosan nem is tudom, mióta. Nagy­jából 30-40 éve töltjük itt a nyarakat, és nem tudjuk megunni.

Nagyon régóta élnek együtt a feleségével. Sokan próbálják megfejteni, mi a hosszú házasság titka. Van valami receptjük?

Az igazság az, hogy fogalmam sincs. Szerintem az, hogy még mindig együtt vagyunk, az talán véletlenek sorozata, vagy ki tudja. De biztos szerencse is kell hozzá. Amiben biztos va­gyok, hozzám türelem kell.

Kern András életútja

1940-es évek
Budapesten születik január 28-án.

1960-as évek
A legendás tehetségkutató műsorban, a Ki mit tud?-ban tűnik fel paródiaszámával. Egy amatőrfilmje, a Mi lesz? elnyeri a XIII. országos amatőrfilm-fesztivál fődíját. Gyermekszínészként először a Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben látható.

1970-es évek
A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Vígszínházhoz szerződik. Jelenleg is a társulat sok díjjal kitüntetett tagja. Ezekben az években igen sok filmet forgat, ekkor indul be igazán filmes karrierje.

1980–2000-es évek
Sok tucat mozi- és tévéfilmben szerepel, rendszeres szerzője és fellépője a Rádiókabarénak. Sok népszerű tévéműsor vendége (Heti Hetes, Activity Show). Woody Allen állandó magyar szinkronhangja.

Napjainkban
A Vígszínház több díjjal is kitüntetett művésze. Már több filmjének forgatókönyvét is ő írja, a Gondolj rám című filmnek főszereplője, rendezője és forgatókönyvírója.