Fekete mágia pusztít az Operában

Rejtélyes balesetek és váratlan megbetegedések keserítik az Operaház társulatának életét. Egyesek szerint a művészeti főtitkár és a főzeneigazgató okozta a nehézségeket fekete mágiával.
Rejtélyes balesetek és váratlan megbetegedések keserítik az Operaház társulatának életét. Egyesek szerint a művészeti főtitkár és a főzeneigazgató okozta a nehézségeket fekete mágiával.
Különös folyosói pletykák terjengenek a Magyar Állami Operaház falai közt. Úgy hírlik, hogy a patinás épületben megmagyarázhatatlan eredetű, súlyos megbetegedések és rejtélyes színpadi balesetek történtek az elmúlt időszakban.

Az egyik énekesnőnek életveszélyes epilepsziás rohama volt minden korábbi előzmény nélkül, de beszélik, hogy több fiatal karmester is idegösszeroppanást kapott. Állítólag többen megsérültek próba közben.

Egyesek azt is tudni vélik, hogy a sok balszerencse okozója fekete mágia, illetve voodoo, s ráadásul a rontást a volt főzeneigazgató, Győriványi Ráth György és a művészeti főtitkár, Failoni Donatella hozza a dalszínházra.

Egy neve elhallgatását kérő operaházi munkatárs elárulta: olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy Győriványi vidéki tanyáján, ahol haszonállatokat is tartanak, mielőtt levágnak egyet, mindig egy, a főzeneigazgató által nem kedvelt primadonna nevére keresztelik, s csak utána oltják ki az életét.

A Café Momus internetes komolyzenei magazin fórumán a Mi újság a Magyar Állami Operaházban? című topikban konkrétabb kijelentésekkel is lehet találkozni.

– „Kedves” Failoni Donatella! Nem tudom, melyik istenben hisz, de ha kereszténynek vallja magát, az már felettébb furcsa, hogy az Operaházban legjobb barátjával együtt voodoo rituális szeánszot tartottak – írta egy Lionel nevű felhasználó, amit a főtitkár saját nevén regisztrálva cáfolt a neten.

– Természetesen semmi nem igaz ezekből a pletykákból. Én mélyen katolikus vagyok, apácáknál nevelkedtem. Nevetséges kitaláció minden szó a voodoo rituálékról. Tudom, hogy vannak itt ellenségeim, s azok terjesztenek rólam ilyesmit. Azért utálnak bizonyos személyek, mert őszintén megmondom, ha valaki nem való már főszerepre. A hangszálak elfáradnak az idő előrehaladtával – tette hozzá lapunk megkeresésére Failoni.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc- díjas operaénekes, Tokody Ilona a balesetet szenvedő művészek között van.

– Két hete én is leestem a létráról, négy csigolyám elmozdult, és emiatt egy ideg is becsípődött. Egy természetgyógyász segített rajtam, szerencsére már jobban vagyok. Amikor felmásztam, azt éreztem, hogy egy megfoghatatlan erő letaszít a magasból. Nem tudtam küzdeni ellene, de az őrangyalaim vigyáztak rám, és megmentettek – kezdte a művésznő, majd azt is elárulta: legalább hat másik személyről tud, aki balesetet szenvedett vagy súlyosan lebetegedett. – Lehet, hogy van itt valami fekete mágia. Nem bizonyítható, de sejtjük. Persze a lélek és a test mindig összefügg, márpedig mi lelki nyomorban éltünk az elmúlt másfél évben. Sok problémánk volt a főzeneigazgatóval, valamint a főtitkárral. A poklok poklát éltük meg, nagyon nehéz volt előhívni a múzsát – magyarázta Tokody, hozzátéve: bizakodóan néznek a szeptemberben kezdődő évad elé, ami az új intézményvezető kormánybiztos személyének, Ókovács Szilveszternek is köszönhető.

– Nem érdekel a politika, az a fontos, hogy jó ember és szakértő legyen az illető. Remélem, újjáéled az Operaház Ókovács által. Nagyon pozitív aurája van – tette hozzá az ötvennyolc éves érdemes művész.

Szerettük volna utolérni Győriványit is, lapzártánkig azonban nem vette fel a telefonját. A főzeneigazgató szerződését tegnap közös megegyezéssel felbontották. Információink szerint a hétfői évadnyitó ülésen Héja Domonkost nevezik ki a helyére.

TD-TT