Fábrynál kezdte Aranyosi Péter

Aranyosi Péter humorista kapta idén a Karinthy-gyűrűt. Aranyosi a Rádiókabaré munkatársaként dolgozott, később a Fábry Sándor vezette Esti Showder cí­mű műsor Design Center rovatának felelő­se lett, majd a Showder Klub állandó fellépője.

– Huszonnégy évvel ezelőtt ismerkedtünk meg Nyíregyházán, ahol ő kulturális programokat tervezett – mesélte megismerkedésük körülményeit a díj­átadón Fábry Sándor.

Fábry Sándor (balra) huszonnégy éve ismeri

– A későbbiekben, ha valaki a helyi tanítóképzőn kérdezte, hogy ismerjük-e Aranyosit, a tanári kar a fejéhez kapott, ebből sejtettem, hogy jól dolgozik. A Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésnapjának évfordulóján, június 25-én osztják ki a Rá­diókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak.

– Rádiókabaré-rajongó gyakornokként intéztem el, hogy itt töltsem a szakmai gyakorlatomat, és aztán itt ragadtam, mert ismertem az összes kabarészámot harminc évre visszamenőleg – osztotta meg a Borssal történetét Aranyosi.

Arany? Aranyosi kipróbálta. A beszéde során aztán el is érzékenyült párszor

– Tulajdonképpen már akkor megkaptam a Karinthy-gyűrűt, amikor Hofi Gézával, Markos Györggyel, Maksa Zoltánnal és Majláth Mikes Lászlóval együtt dolgozhattam. Olyan színészek voltak itt, mint például Kern András, Garas Dezső, Csala Zsuzsa. Istenek – emlékezett vissza Aranyosi Péter, aki többször is elérzékenyült a díj­átadás során.

Badár és Szőke után

A Rádiókabaré szerzőinek járó Karinthy-gyűrűt az elmúlt öt évben olyan kimagasló személyiségek kapták, mint Varga Ferenc József, Badár Sándor, a kolozsvári humortársulat tagjaként Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs, Aradi Tibor humorista és újságíró, valamint Szőke András filmrendező-színész.