Ételpazarlás ellen küzd a sztárszakács

Hugh a műételek esküdt ellensége, farmján maga termeli a zöldséget, gyümölcsöt.
Hugh a műételek esküdt ellensége, farmján maga termeli a zöldséget, gyümölcsöt.

Bár itthon csak a River Cottage révén ismerjük, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb televíziós személyisége Hugh Fearnley-Wittingstall. A britek imádják harcos kiállása miatt, és azért is, mert csapot-papot otthagyva követte elveit: feleségével és négy gyerekével egy vidéki, gloucestershire-i házba költözött, hogy zöldségeket termeljen és állatokat neveljen.

Igaz, együtt élni vele – éppen eltökéltsége miatt – nem lehet könnyű. Egy nyáron például a fejébe vette, hogy vegetáriánus lesz, bár javára írandó, hogy családját nem kényszeríti „kecskeétrendre”. Már hatéves korában a konyhában tüsténkedett, és nem feltétlenül az ételek iránti rajongásból: édesanyja nem engedte ki a kertbe játszani, mert fontosabbnak tartotta, hogy a fiú megtanuljon mentakrémet készíteni. A kierőszakolt sütés-főzésből hamar hobbi, majd hivatás lett.

Karrierje egyenesen ívelt felfelé, ma már közéleti szerepet is vállal. Néhány éve a Fish Fight nevű kampányt vezette, azért küzdve, hogy a kifogott halak fele ne landoljon a szemétben. Mostanában egy hatalmas élelmiszerlánccal áll harcban, mert Hugh szerint megengedhetetlen az a pazarlás, ami ezt a láncot jellemzi.

Azt szeretné elérni, hogy törvény segítségével csökkentsék a kidobott ételek mennyiségét. De nem csak ezért szerethető: a természetes alapanyagokért rajongó szakács alapjaiban reformálja meg a britek amúgy igen unalmas, és mára elmirelitesedett és ellustult konyháját.