Elhunyt az Oscar-díjas Martin Landau

Nyugodjék békében!
Nyugodjék békében!

Egy Los Angeles-i kórházban érte a halál a 89 éves színészt - adta hírül sajtósa. Noha csak egy rövid időre kellett bevonulnia, váratlan komplikációk léptek fel nála.

Landau egy Oscar-díja mellé három Golden Globe-ot is begyűjtött élete során

A tévénézők talán az eredeti Mission: Impossible sorozatból ismerhetik - a hatvanas évek végén induló sorozat főszerepe hozta meg számára az első Golden Globe díjat, ami mellé még kettő további került a későbbiekben. 1995-ben pedig szoborra válthatta harmadik jelölését az Oscar-gálán, az Ed Wood című Tim Burton-film mellékszerepéért: Lugosi Bélát formálta meg a moziban.

Az Ed Wood egyébként afféle második esély volt az 1959-ben Alfred Hitchcock Észak-Északnyugat című filmjében debütáló színésznek. Tévés és filmes karrierje a kezdeti szárnyalás után ugyanis megakadt, és a kilencvenes évekre úgy tűnt, a színész eltűnik a süllyesztőben. Ekkor kereste fel Burton, aki a világ legrosszabb rendezőjéről készült filmet forgatni, Ed Wood címmel. A főszerepre kedvencét, Johnny Deppet szemelte ki, azonban a másik fontos karakterre, Lugosi Bélára még nem volt meg a megfelelő színész. Végül a meghallgatások során Landau nyerte el a megtisztelő szerepet - alakításával pedig nem csak a szakmát, de a moziba járókat is lenyűgözte, és egyik pillanatról a másikra újra a rivaldafényben találta magát.