Celeb

Életre szóló függőséget okoz a Star Wars

ozs

Létrehozva: 2015.10.24.

Még mozikba sem került, de már őrületet vált ki a sorozat hetedik része. Réz András nem hiszi, hogy a filmnek csak egyetlen titka lenne.

A Hétfő óta vágják a centit a Star Wars-fanatikusok a világ minden pontján, megkezdték a visszaszámlálást az év legjobban várt filmjének bemutatójáig. Az ébredő Erő 140 másodperces előzetesének bemutatásával egyidőben megkezdték a mozijegyek árusítását is. Bár csak két hónap múlva kerül mozikba a film folytatása, az őrület már járványként terjed: a jegypénztárak rendszerei az értékesítés első perceiben összeomlottak.

Vajon mi lehet a „réges régen, egy távoli galaxisban” játszódó űrmese generációkon átívelő sikerének titka?

– Nem hiszem, hogy csak egyetlen titka lenne. Sokkal inkább arról van szó, hogy amikor az első film elkészült, nagyon beletalált valamibe. Akkoriban a sci-fi-hősöknek leáldozott, mintha senki nem hitt volna többé a technológiában, meg a tudományra épülő jövőben. De jött a new age gondolkodás. Az, hogy létezik valami számunkra megközelíthetetlen Erő, ami mindennek a kulcsa, nagy rácsodálkozást keltett. Akkora szenvedéllyel csimpaszkodtak a filmbe, hogy az egész nemzedék egy életen át hurcolja magával. Akik akkor lelkesedtek érte, lassan azt számolgatják, mennyi lesz a nyugdíjuk – vélekedik Réz András film­esztéta.

Hobbitok és varázslók

A Csillagok háborúja trilógia népszerűségéhez hasonló rajongás alakult ki A Gyűrűk ura körül is. J. R. R. Tolkien fantáziaregényének megfilmesítése 2001-ben került a mozikba, háborúellenessége röviddel a szeptember 11-i terrortámadás után kifejezetten aktuális volt. A kultuszfilm szereplői közül Ellijah Wood és Viggo Mortensen karrierjét is ez a film indította be.

Ugyanilyen hisztériát váltottak ki a Harry Potter-filmek is. A J. K. Rolling könyvsorozata alapján készült fantasy nyolc részén négy rendező, öt producer és két forgatókönyvíró dolgozott. 2012-ben a Harry Potter-sorozat minden idők legnagyobb bevételt elérő filmsorozata, amelynek nyolc filmje világszerte több mint 7,7 milliárd dollárt hozott. 

– Hozzájárult a mítosz életben maradásához, hogy anno közzétették a Birodalom visszavág werkfilmjét. Az embe­reket nagyon izgatta, mi történik a kulisszák mögött, mivel akkoriban még nem volt digitális technika. Minden egyes ilyen megjelenés hozzásegített minket ahhoz, hogy ne felejtsük el, ez alapmű. Nemcsak szerettük a filmet, hanem idéztük is a karaktereket, a mondatokat. Bár úgy gondolom, hogy az első három rész inkább rombolt rajta, mint épített, de fura módon arra jó volt, hogy feltámasztotta az igazit, vagyis a 4–6. részt – magyarázta Réz András.

A Csillagok háborúja sikere adott ihletet további klasszikus sci-fi-univerzumok létrehozására. Ezek közül a Star Trek például csak egy befejeződött tévésorozat maradt volna George Lucas alkotása nélkül. De a kultikus filmtrilógia körül kialakult őrülethez nagyban hozzájárult a Star Wars másodlagos jogainak értékesítése is. A filmhez kapcsolódó játékok, ruhák és egyéb kiegészítők piacra dobásával Lucas lehetőve tette, hogy bárki megépíthesse otthon LEGO-ból a Halálcsillagot, vagy X szárnyú űrhajókkal csatázhasson különböző videójátékokban.

Az Ébredő erőt azonban már nem George Lucas rendezte, miután 870 milliárd forintnyi summáért eladta a Csillagok háborúja összes jogát a Disney stúdiónak. A hetedik rész rendezője JJ Abrams, nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Lost, a Mission Impossible vagy a Star Trek trilógia első két része. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158457_auto_resized.jpg
origo.hu

A pornós bokszoló és a dögös focistafeleség együtt alázzák a Chelsea edzőjét - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714123818
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162281_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163322_auto_resized.jpg
vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714123818
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714123818
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_GLmKoIE-qWf73n0l6qVzqQzKTq8XVuSeD849I6RZQ8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2MGEyMTdkMzI4YzQzZTg4NGJiM2JmM2Q3MjhkYjM1.jpg
LEGENDA

„Ez nem munka” - az élő legendának megvan a véleménye Marics Petiékről

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában