Celeb

Egy ideje már az elfekvőben kezelték Som Lajost

Fái, P. J.

Létrehozva: 2017.10.31.

Tegnap délután, kórházi ágyán feladta a betegsége ellen vívott harcot. Som Lajos a magyar rock­zene egyik legsikeresebb zenésze volt, játszott a Neotonban, majd a Taurus együttessel már rocktörténetet írt Radics Béláékkal. Karrierjének csúcsára a Piramissal jutott, amellyel itthon soha nem tapasztalt sikereket arattak. Itthon és a „béketáborban” is sportcsarnokokat töltöttek meg, lemezeiket százezres példányszámban adták el. A sztárcsapat feloszlása után azonban egyre kevésbé találta a helyét, a kilencvenes évektől pedig egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a rock and roll életforma lassan, de biztosan felőrli: felélte a Piramissal szerzett tetemes vagyonát, egészsége a kétezres évekre megroppant, elvesztette barátait, a régi zenésztársak elmaradoztak mellőle. A drog és az alkohol rabjaként mélyszegénységbe süllyedt, a hajléktalanságtól csak az mentette meg, hogy néhány régi barátja még támogatta. 

Som halálhírét először barátja, Tasnádi Péter osztotta meg, aki az AcNewsnak elmondta: az utóbbi időben mindennap beszélt Lajossal, aki már nagyon legyengült állapotban volt. Az orvosok a héten közölték a zenész feleségével, már az is csoda, ha a vasárnapot megéri. 

Karda Bea, Som Lajos egykori felesége megtört hangon csak annyit tudott mondani, hogy most nem találja a szavakat, és siet a kórházba. Ő egyébként – annak ellenére, hogy kapcsolatuk olykor viharos volt – haláláig támogatta a basszusgitárost: fizette az ebédjét, mert Somnak már erre sem maradt pénze. 

A zenészt és menedzserét, Hajnal Gábort félévszázados barátság kötötte össze. 

– Én is csak telefonon értesültem a történtekről. Egy ideje már a Péterfy Sándor Utcai Kórház elfekvőjében volt, onnan erősítették meg nekem a hírt. Nemrég voltam bent nála, amikor a 70. születésnapját ünnepeltük. Nagyon rossz állapotban volt. Szinte mozogni sem tudott, a lábai pedig egyáltalán nem funk­cionáltak. Sajnos időnként azt is észre kellett vennem, hogy már nem érti, amit mondanak neki. Mintha máshol járt volna... – mondta szomorúan a menedzser. Hajnal egy közös történetüket is felelevenítette.

– Sosem felejtem el, amikor Nyíregyházán jósolt nekünk a helyi cigánylány. Lajosnak azt mondta, hogy olyan hosszú élte lesz, hogy mindenkit túl fog élni. A barátom később, amikor szóba került a halál gondolata, mindig arra a lányra hivatkozott. Mindig azt mondta, hogy mindenkit túl fog élni. Sajnos nem lett igaza. Az utolsó pillanatig azt tervezte, hogy újra zenélni fog. Mindig az új zenekar lehetősége járt a fejében. Ez tartotta életben – emlékezett elcsukló hangon a Borsnak Hajnal Gábor.

A rockzene legnagyobb zsiványa

Hétpróbás csibész volt, a Piramis zenekar basszusgitárosa, és erre igen büszke. 1982-ben például aranycsempészés vádjával akarták leültetni, de ő kalandosabb megoldást választott: a Pilisben bújt el a börtön elől. 112 napot, vagyis majd négy hónapot azért eltöltött előzetesben Lajos. 

A rock and roll az ilyen!

Som Lajos nem tagadta, hogy sosem volt mintaférj. Azt az egyet bánta, hogy ná­lunk nincs többnejűség. Négy felesége volt. Az biztos, hogy Karda Beátába, akit Beácskának hívott, szerelmes volt. Tizenhat évig éltek együtt, született egy csodálatos lányunk, Nikolett.

– Az az igazság, hogy házasságunk alatt nem voltam jó férj. Rossz kutya voltam, és gyakran lebuktam – mesélte.

Moszkvából jöttek haza, és már a reptéren kattant csuklóján a bilincs. Előzetesbe került a Tolnai Lajos utcába, végül a Markóba. Első fokon egy év, tíz hónapot kapott. Megtervezte, ha másodfokon is letöltendőt kap, akkor kamionosok kicsempészik az országból, és Münchenben, a Szabad Európa Rádióban kapott volna munkát. Som szerint igazságtalan volt az ítélet, mert akkor már törvény volt arra, hogy lehet aranyat behozni, szerinte vele akartak példát statuálni. 112 nap után kiengedték, és szabadlábon várhatta a másodfokú ítéletet. Két év, két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, de úgy gondolta, inkább nem megy be. Két-három hétig bujkált a Pilisben szénégetőknél, elhagyott hétvégi házakban. Végül felhívta magas rangú politikus barátját, Berecz Jánost, aki eljárt az érdekében Aczél Györgynél. Csak a titkárnőjével tudott beszélni, aki megkérdezte tőle: Som elvtárs, ül? Nem. Akkor már ne is üljön, kegyelmet kapott a Népköztársaság Elnöki Tanácsától!

Hullámvasút volt az élete

Som Lajos a hatvanas évek közepén kezdett el zenélni. Többek között a Neotonban, és a Taurus zenekarban játszott. A hazai rock egyik legfontosabb együttesét, a Piramist 1974-ben alapította, mely akkor lett igazán népszerű, amikor csatlakozott hozzájuk Révész Sándor énekes. 1982-ben feloszlott a zenekar, és csak három évvel később tért vissza a Senator nevű formációval, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel, 1992-ben a Piramis újra összeállt, és öt koncertet adott a Sportcsarnokban. Tizennégy évvel később, amikor megint koncertezni kezdett a legendás zenekar, egészségi állapota miatt már nem tudott csatlakozni zenésztársaihoz. Pár évvel később elárulta, hogy a hetvenes években beszervezték, és „Professzor” néven jelentett az állambiztonság embereinek. 2011-ben bejelentette, hogy Slamovits Istvánnal közös zenekart alapít StOrM néven, ám mindössze egy sajtótájékoztatón szerepeltek együtt.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176433_auto_resized.jpg
origo.hu

Franciaország bejelentette: nukleáris fegyvereket vetne be az orosz-ukrán háborúban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27602_resized.jpg?avcount=1714481110
origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176174_auto_resized.png
metropol.hu

Most érkezett: baj van, fontos szakaszon nem jár az 1-es és a 14-es villamos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175766_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714481110
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714481110
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/SBjy7OM_JiYPPBBPhakm4VuN2LmTwQCgsGzs-x0Dsis/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExZGIyMmQ2OGZkMTRlNjRhZmZiMzE2ZWZhYmJiYzEy.webp
Emlék

Egészen elképesztő: így néz ki az 50 éve elhunyt Szécsi Pál sírja

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9HGLOmFn8F5UDFne4_pMzjnHUQzg5KGPMESeUk-k5BI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwMjA2MTRhNDhhODRlZjI5ZjVmMDUwNzBjYjQzMGI0.webp
Lakodalom

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!