Egy férfi veséjével él Börcsök Enikő

Kétszer volt vesetranszplantációja a Jászai Mari-díjas színésznőnek, aki születésnapja alkalmából elmesélt egy szörnyű családi titkot is.
Kétszer volt vesetranszplantációja a Jászai Mari-díjas színésznőnek, aki születésnapja alkalmából elmesélt egy szörnyű családi titkot is.

Már semmi nem üti arcon, annyi mindent átélt – mondta a Best magazinnak Börcsök Enikő. És valóban: élete tényleg vetekszik egy hollywoodi film forgatókönyvével.

Édesanyja 2003-ban tragikus balesetben vesztette életét. Mivel a színésznő édesapja katonatiszt volt, ezért egy tiszti lakótelepen laktak. Anyukája éppen az utcán volt, amikor összeszerelés közben elsült egy talált, kiselejtezett, kidobott katonai jelzőrendszer. Három hétig feküdt kómában, mielőtt örökre elaludt.

Enikő elmesélte azt is legújabb filmje, A szerdai gyerek kapcsán, hogy ő már annyi szomorúságot és fájdalmat átélt, hogy nemigen ütötte szíven a mozi témája, amiben egy állami gondozottak iskolájának igazgatónőjét játssza. Ugyanis hosszú ideig dolgozott javító-nevelő intézetben, elítélt lányokkal csinált színházi előadásokat.

Ha ez nem volna elég, a természetgyógyászok is átverték. A színésznő súlyos vesebetegséggel küzdött, és amikor nagyon rossz állapotban volt, a természetgyógyászat szinte összes fajtáját kipróbálta. Egy év alatt kétmillió forintot költött rájuk, és kétszer kapott a csodaszerektől méregkómát. Így kétszer is az utolsó pillanatban vitték kórházba, perceken múlt csak az élete. „Engem kétszer majdnem megöltek” – fogalmazott a színésznő, aki egy buddhista szerzetes személyében találta meg végül a segítő társat. Krisztiánt azonban nem sokkal később elütötte egy autó...

Enikő egyébként évekig járt beteg veséivel dialízisre, kétszer volt vesetranszplantációja. A második jól sikerült: így 13 éve egy halott férfi veséjével él tovább.