Celeb

Egész életében egy nőt szeretett Benke Laci bácsi

G. Sz.

Létrehozva: 2019.06.08.

<p>A többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász jövőre ünnepelte volna aranylakodalmát élete szerelmével, Katalinnal.</p>

Forrás: egyedulnemmegy.hu

Péntek este az atv.hu közölte a hírt, hogy 70 éves korában elhunyt Benke László, vagy ahogy mindenki ismerte, Laci bácsi. A többszörös világbajnok mesterszakács és mestercukrász a magyar gasztronómia ikonikus és megkerülhetetlen alakja volt.

Született vendéglátós

Laci bácsi elmondása szerint már egészen fiatalon eldöntötte, hogy a konyhaművészetet választja, és már 18 évesen, 1966-ban a Szabadság Szálló hidegkonyhafőnöke lett. Ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként dolgozott, 1972-ben pedig már külföldön is megmutathatta tudását, hiszen Párizsban a Magyar Ház séfje lett. Miután hazatért, 1974-ben a Gundel Károly vendéglátóipari iskolában vállalt tanári állást és később pedagógusi munkájáért ki is tüntették.

– Tizennyolc évig voltam a Gundelben tanár, számos aranyérmet nyertem, és a tanítványaim közül is sokan lettek elsők. A népi hagyományokat őrzöm és gondolom újra – vallotta a Borsnak 2017-ben, miután az internetezők komolyan kritizálták néhány, valóban bizarr receptjét, mint például a rántott, sonkás banánt, vagy a sodrófával porrá zúzott C-vitamin-kapszulával készülő túrókrémet és a bundázott pacalt. Laci bácsit korábban is érték támadások, lapunknak elmondta, egy időben például azért szólták meg, mert májjal töltött sós túrógombócot kínált előételként, de később ez a fogás a várbéli Hilton éttermében az étlapon szerepelt.

– Nekem az életem a szakmám, több mint ötven országban népszerűsítettem a magyar konyhát, sok díjat is nyertem. Egyébként ezek is azt mutatják, hogy tényleg nem tudok főzni. Viszont tanulok, bárkitől, az utolsó percig – mondta akkor lapunknak Laci bácsi.

Benke Lászlóból Laci bácsi

Benke László 1979-ben mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgát tett, és ugyanebben az évben a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott, 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a „Legjobb Étterem” címmel tüntettek ki – derül ki életrajzából. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a „Chaîne des Rôtisseurs” lovagja lett. A szakmai sikerek mellett a magyarok inkább tévéműsoraiból ismerhették, amiket még az utóbbi években is látni lehetett a képernyőn. Pedig ő már szeretett volna visszavonulni, de mindig kérték, hogy ne menjen, mert a műsorai hozták a nézettségét, és összesen több mint ötezer tv-adást készíthetett el.

Egyetlen nőt szeretett

Laci bácsi még húszéves sem volt, amikor megtalálta élete társát Dani Katalin személyében. Gyerekkorukat együtt töltötték a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén, és még általános iskolába is együtt jártak.

– A férjemmel egy faluban születtünk, és szüleink nagyon jó barátságban éltek. Együtt gyerekeskedtünk, együtt jártunk általános iskolába. Később Laci elkerült Pestre, én Kecskemétre. A szálak egyre szorosabbra fűződtek közöttünk, míg 1967-ben komolyabbra fordult a kapcsolatunk. 1970-ben kötöttünk házasságot, és azóta nagy boldogságban élünk együtt – nyilatkozta Dani Katalin két évvel ezelőtt az Egyedül nem megy, avagy minden sikeres férfi mögött egy nő áll című interjúkötetben.

– Laci olyan ember, akit meglátni és megszeretni lehet. Csodálatos kisugárzása van, ennyire egyszerű. Nagyon figyelmes. Nagyon boldogan éltük és éljük meg a mindennapokat. Voltak nehezebb időszakok is, amin szintén túltettük magunkat úgy, hogy nagyon sokat beszélgettünk. Le kell ülni rögtön megbeszélni, nem lehet haraggal feküdni és kelni, csak szeretettel, mert az egymásra figyelés rendkívül sok erőt ad mindkét embernek – osztotta meg boldog házasságuk titkát Katalin.

Megromlott egészségi állapota

2017-ben, amikor a szakmai hozzáértését újra nagy nyilvánosság előtt megkérdőjelezték, a kritikákat igencsak a szívére vette. Veseproblémákkal került kórházba, és 2018-ban már ki-be járó vendége volt a budapesti kórházaknak. Előbb vesegyulladással kezelték, majd azév szeptemberében a prosztatáját kellett megműteni, ami után több hétig tartott, amíg a gyógyszereit be tudták állítani, tavaly decemberben pedig a vérnyomásával akadtak gondok. Idén április végén a Ripostnak ismét rossz hírekről számolt be egészségi állapotát illetően.

– Nem vagyok jól, az egészségemet illetően nincsenek jó híreim. A jövő héten is kórházba kell mennem néhány napra. Kivizsgálnak, hogy kiderüljön, mi a bajom. Nehezen viselem a rosszullétet – mondta akkor Laci bácsi, aki még ekkor is hihetetlen optimizmussal tekintett a jövő felé.

– Otthon már néha főzök, igaz, még csak magamnak és a családnak. Szívesen munkába állnék, hiszen fiatal vagyok még, de erre egyelőre várnom kell. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy újra kamerák elé álljak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088432_auto_resized.png
origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711617612
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089168_auto_resized.png
metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086826_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Drogos, be van állva, mint a gerely: egymást szidják a baloldali képviselők Ferencvárosban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089887_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089729_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Dibusz vagy Gulácsi? – „Hazudik, aki azt mondja, nem drukkol a másik hibájának”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711617612
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711617612
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089711_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zalatnay Cini Lagzi Lajcsinak: „Nagyon nehéz lesz, reszket kezed-lábad, mit szólnak hozzád”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088638_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma! Máris kiadja felesége útját a TV2 sármos sztárja?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/NGTSkhAe4r_xyD7EZpvixbLravikOwcZ8QXfNh1u_ww/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQwOTEwNTNjNzM5YzQ5NGQ5ODdkYWM4MDNkZWFkNWFm.jpg
Nőiesség

"Nem vagyok se magas, se vékony" – modellnek állt a TV2 sztárja – fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/jv9okhncPXt00nSeSUy95XFYG4AO-JWxFAGfPTw6rx4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyY2Y5NDE5NjQzZjQxZDc4YzdhMzIzZDlkYTUxMzlh.jpg
Rácsokon túl

Zalatnay Cini Lagzi Lajcsinak: „Nagyon nehéz lesz, reszket kezed-lábad, mit szólnak hozzád”