Döbbenet, miért feketelistás Szorcsik Vikiék cége

Mindössze 4550 forint. En­nyi miatt került veszélybe Szorcsik Vikiék családi vállalkozása.
Mindössze 4550 forint. En­nyi miatt került veszélybe Szorcsik Vikiék családi vállalkozása.

A színésznő édesapját egy parkolási társaság büntette meg, és hiába fizetett, a cégükre végrehajtást kértek. A vendéglátással és közétkeztetéssel is foglalkozó családi vállalkozás így már nem hitelképes, banki kölcsönt nem kaphatnak és pályázni sem tudnak.

– Édesapámnak a fővárosban volt dolga. Azt sem tudta, hogy olyan környéken áll, ahol fizetnie kellene, így megbüntették, jogosan. A mikuláscsomagban nem volt csekk, így másnap elment a postára, kért egyet, és befizette – mondta a Borsnak Szorcsik Viki.

– Bő egy év elteltével vi­szont levelet kaptunk, hogy a családi vállalkozáson végrehajtást érvényesítettek. Jó százezer forintot emeltek le róla. Apukám egyeztetett a végrehajtóval, be­mutatta a befizetett csekk másolatát, de hiába.

Az újbudai önkormányzat ugyanis csak a befizetett több mint négyezer forintot adná vissza, de a végrehajtás során le­emelt tízezreket nem. A közterület-felügyelet kerületi igazgatója ezt mondta a Borsnak:

– Való igaz, történt befizetés, de nem azon a csekken, amin a pótdíjakat kell – mondta Fűri István.

– Egy rózsaszín csekken fizették be, amin nem szerepelt azonosító és rendszám sem. Hiába érkezett meg a befizetés, nem sikerült azonosítani. Így jogszerűen jártunk el – magyarázta Fűri, aki szerint Szorcsikék perelhetnek, és ha a bíróság igazat ad nekik, a le­vont összeget és a perköltséget is meg­térítik nekik.

– Ügyeltünk arra, hogy a vál­lalkozásunk tiszta legyen. Most egy parkolási bírság miatt jogtalanul kerül veszélybe minden. A pereskedés évekig tarthat, addig a nyilvántartás szerint rajtunk is ott a bélyeg, ami mindent tönkretehet. Ráadásul a cég elismerte, hogy befizettük a büntetést. Felháborító! – mondta Viki. A család ügy­véd­hez fordul.

Bírósági ügy: mérlegelés

A Bors által megkérdezett közlekedési szak­jogász szerint kétes kimenetelű lehet egy esetleges bírósági eljárás, az elmondottak alapján feltehetően mérlegelés alapján születhetne döntés.

– A megbüntetett férfinak igaza lehet. Laikus volt az adott helyzetben, de eleget tett a fizetési kötelezettsé­gének. A végrehajtott összeg így visszajárhat neki. Hogy volt-e csekk a csomagban? Sosem lesz bizonyítható. Ugyanakkor azt is vizsgálják majd, hogy a korábbi felszólítások célba értek-e – mondta dr. Pongrácz Krisztina.

Kapcsolódó véleménycikkünket ide kattintva olvashatja!