David Bowie tekintete kutyájában él tovább

Először látták Imant férje, David Bowie január 10-ei halála óta. A hatvanéves volt szupermodell New Yorkban tűnt fel az utcán, levegőzött és kutyát sétáltatott.
Először látták Imant férje, David Bowie január 10-ei halála óta. A hatvanéves volt szupermodell New Yorkban tűnt fel az utcán, levegőzött és kutyát sétáltatott.

A gyászoló feleség, aki 24 évig élt boldog házasságban az énekessel, fél arcát hatalmas napszemüveggel fedte el. Sokan megbámulták őt, de igazából azok lepődtek meg a legjobban, akik a kutyájára is vetettek pillantást. Aki ugyanis az uszkár-shih-tzu keverék ebet, Maxet közelebbről szemügyre vette, látta, elképesztő a hasonlóság közte és elhunyt gazdája tekintete között. A kutyának, mint Bowie-nak, az egyik szeme kék, a másik pedig barna. (Ebeknél gyakran előfordul ilyesmi, embereknél ritkábban.) A 69. születésnapja után két nappal elhunyt énekesnek ezen túlmenően az egyik pupillája feltűnően tág volt – akárcsak Maxnek…

David Bowie tág bal pupillájának egyébként története is van: 1962 tavaszán, amikor 15 éves volt, összeverekedett az egyik iskolatársával, George Underwooddal, méghozzá egy lány miatt. A fiú, akivel egyébként barátok voltak, körmével belekaphatott Bowie szemébe, emiatt egy ideig félő volt, hogy elveszíti a látását is a sérülés miatt. Underwood később elmesélte: „Bowie utólag megköszönte nekem, azt mondta, nagy szívességet tettem neki”. A különc énekes nyilván nem bánta, hogy ebben a tekintetben is kilógott a sorból.

Gyönyörű mutáció

A heterokrómia egy szemmutáció: az egyik szem színe eltér a másikétól. Embernél és álla­tok­nál is előfordulhat. Az eltérő szemszín összefüggésben van a melanin mértékével a szervezetben. Lehet öröklött, de okozhatja genetikai bántalom, betegség vagy a szem sérülése is. Teljes heterokrómiáról akkor beszélünk, ha az egyik írisz színe teljesen eltér a másikétól. Részlegesről pedig akkor, ha az egyik szemben csak részleges elszíneződés figyelhető meg.