Czeizel Endre spermáján vitázik a család

A szakember szerint semmi értelme okirat-hamisításért feljelenteni a professzor két kicsi gyerekének anyját. Az örökség nem ezen múlik.
A szakember szerint semmi értelme okirat-hamisításért feljelenteni a professzor két kicsi gyerekének anyját. Az örökség nem ezen múlik.

Várható volt, hogy a világhírű genetikus halála után felszínre törnek az indulatok. A 80 éves korában elhunyt professzornak a felesége, Erzsébet mellett volt egy fiatal kedvese is, akitől 2006-ban megszületett kisfia, Andris. Czeizel nem tartotta felelősségteljesnek a kései gyermekvállalást, de mivel a kicsi időskori szerelemben fogant, ő pedig abortuszellenes volt, mégis vállalta. Nem bánta meg, boldogsággal töltötte el a szeretet, amit kisfiától kapott.

A feleségét, Erzsébetet sosem akarta elhagyni, vele töltötte a hétköznapokat, a hétvégét pedig a másik családjával. Az új asszony szeretett volna még egy gyermeket, amire a professzor nemet mondott. De mióta lehet nemet mondani egy szerelmes nőnek? Kompromisszumos megoldás született, Czeizel lefagyasztatta a spermáját, és megegyeztek abban, ha még akkor is úgy gondolja, akkor a halála után felhasználhatja. Időközben a professzornál diagnosztizálták a leukémia egy agresszív fajtáját, hat hónapig kemoterápiás kezelést kapott. Ekkor az asszony úgy döntött, felhasználja a spermát, és 2014 augusztusában ismét anya lett. A második gyermekről Czeizel a könyvében azt írta, amikor először meghatottan a karjába vette, rámosolygott. A Blikk szerint azért áll a bál a családban, mert a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban kiderült: a spermadonor beleegyezői nyilatkozatára nem Czeizel neve került, nem az ő adatai, nem is ő írta alá, hanem egy másik férfi. Erre a hagyatéki eljáráson derült fény, amikor a fiatal nő is benyújtotta gyermekei nevében az igényét.

Mivel a kisebbik esetében az adatok nem stimmelnek a Blikk szerint, az elhunyt egyik hozzátartozója okirat-hamisításért feljelentést tett, eljárás indult ismeretlen tettes ellen.

Mi értelme ennek? A szakember szerint semmi.

Az asszony maximum megrovást, pénzbüntetést kaphat, hiszen nem számít jogtalan haszonszerzésnek, hogy gyermeknek adott életet.

– Ha valaki meghamisít egy okiratot vagy jogosulatlan ha­szonszerzés céljából mást megtéveszt, akkor nyomozást indítanak – magyarázza dr. Fridman Róbert ügyvéd. – A végrendeletet tiszteletben kell tartani. Mindenkinek. De az önmagában nem bűncselekmény, hogy nem tartotta be a végakaratot, ráadásul még a végrendelkező életében. Gyermeket világra hozni nem bűncselekmény. Ennek a feljelentésnek semmi értelme. A gyermek teljes jogú örökösnek számít, ha Czeizel Endre a nevére vette, elismerte.