Grillezés a kertben!

kert
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 25. 14:01
A grillezésgyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának természetesen ezerféle módja van.A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek.

A grillezésgyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának természetesen ezerféle módja van.A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek.

Vagy választhatjuk a kerti grillezést is.

De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tűzön grillezett étel az egészségesebb?Szabad tűzön sütni magával az emberiséggel egyidős tevékenység.

A hússzeleteket például legtöbbször faszénen készítjük. Kellően magas hőmérsékleten hosszú ideig sütjük. A sovány hússzeletek nem csak alacsony zsírtartalmuk miatt egészségesebbek, hanem könnyebben elkészíthetőek is. Amellett, hogy soványabb húsokat használunk, nem árt odafigyelni a szeletek vastagságára is, ugyanis ha túl vastag nem sült át. Fontos, hogy a sütés során villa helyett lapátkanállal fordítsuk meg a húsokat, így lédús marad, nem szárad ki. Ha mindezt figyelembe vesszük, jól átsült ízletes húsokat készíthetünk.

Ahhoz, hogy jól átsüljön a hús, de ne égjen meg néhány szabályt kell csak betartani.Ne süssünk lángon, mert az étel megég, viszont belülről nyers marad. A sütés megkezdése előtt legalább 30 perccel gyújtsuk be a faszenet. Várjuk meg míg a szén elkezd izzani, parázslani. Így, mire hozzáfogunk az ételek elkészítéséhez, éppen megfelelő hőfok keletkezik a sütéshez. Ízletesebb és zamatosabb lesz a hús, ha nem a mélyhűtőből, hanem még frissen a hentestől kerül a rácsokra.

Az egészséges táplálkozás érdekében a jobban átsült húsok mellé célszerű zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztani. Magyarországon a legtöbben zsírban sütnek. Ez nem éppen a legjobb megoldás. Ettől valamelyest egészségesebb az olaj. De egyes családoknál sajnos bevett szokássá vált az, hogy egy adag olajban sütik ki az összes ételt.

grillezés

A szabadban grillezett ételeknél a következő tanácsokat érdemes még megfogadni:

Szaftosabb lesz a hús, ha alufóliában rakjuk a grillsütőbe, és tetejére sűrűn bevagdalt szalonnát teszünk. A sütés előtt 2-3 nappal pácoljuk be a húsokat, ezzel még zamatosabb falatokat készíthetünk. A hús puhítására ne használjunk fűszer-sót, mert megkeményedik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.