Cipő halála felértékelte a Republicot

Életében is százezrek rajongtak Cipő dalaiért, a halála azonban még inkább felértékelte a művészetét. A rajongók valósággal megrohamozták a lemezboltokat a Republic-albumokért.
Életében is százezrek rajongtak Cipő dalaiért, a halála azonban még inkább felértékelte a művészetét. A rajongók valósággal megrohamozták a lemezboltokat a Republic-albumokért.

Alaposan átrendeződött a nagylemezek MAHASZ listája az utóbbi napokban: a top 40 között összesen tizennégy Republic-lemez található.

A jelek szerint, mióta a költészetbe forduló, érzelmes dalokat szerző és éneklő Cipő elhunyt, minden kelendő, ami hozzá és zenekarához kötődik. A ma már rockzenei klasszikusnak számító korai albumokat ugyanúgy vásárolják, mint a válogatáslemezeket, vagy a legutóbb megjelent albumot.

Vagyis a boltokba betérők mindent megvesznek, ami esetleg hiányzik a gyűjteményükből. Ezt tapasztaltuk a Mammut bevásárlóközpont elektronikai áruházában is, ahol a Republic címke alatt már foghíjas tárolóból válogattak a vásárlók.

– Valóban, Cipő halála jelentős érdeklődést generált, a korábbi albumok iránt is nagy az igény – mondta a Borsnak Jeszenszky Zsolt, a MAHASZ sajtókapcsolatokért felelős munkatársa, aki kérdésünkre elmondta, általános jelenség, hogy egy nagyobb művész elhunyta után megnő az érdeklődés a munkássága iránt.

– Zámbó Jimmy halála után hónapokig az ő lemezei uralták a slágerlistákat. Legutóbb Cseh Tamás halálakor volt feltűnő, hogy a lemezei jobb helyezéseket értek el, mint életében.

A Republic tagjait meglepte a konjunktúra híre.

– Erről még nem hallottam, de nem csodálkozom rajta – kommentálta Halász Zoltán, a zenekar sajtósa.

Megkerestük az EMI Music lemezki­adót, amely a Republic albumait gondozza, a cég képviselője nem nyilatkozott, de úgy tudjuk, hogy a hatalmas érdeklődés ellenére még nem kellett utánnyomni a lemezeket. Ha az érdeklődés nem apad, akkor azonban ez némelyik album esetében elkerülhetetlen lesz.