Burokban kell tartani Törőcsik Marit

Súlyos következményei lehetnek számára egy közönséges megfázásból is, ezért Törőcsik Mari nem tartózkodhat huzamosabb ideig a szabad levegőn.
Súlyos következményei lehetnek számára egy közönséges megfázásból is, ezért Törőcsik Mari nem tartózkodhat huzamosabb ideig a szabad levegőn.

Nyolcvanéves, egyszer már visszajött a klinikai halálból, de a tüdeje nem tökéletes, fáj a keze. Törőcsik Mari ma mégis azt mondja, jól van. Jól van, mert az ő értékrendje szerint amíg képes színpadra állni, addig nincs nagy baj, fájhatnak az ízületei, lehet működésképtelen az egyik keze, sajoghatnak a csontjai. A művésznő működik, mert működnie kell.

A Nemzet Színésze az elmúlt héten megint kórházban volt, infúziós kezelést kapott, hogy erősebb legyen a szervezete, de ennyi sajnos nem elég, mostantól komolyan oda kell figyelnie magára, mert az orvosai szerint egy megfázás is végzetes lehet számára. Éppen ezért alig hagyja el a laká­sát, csak a Nemzeti Színházba megy, oda is taxival.

– A koromhoz és az állapotomhoz képest jól vagyok. Nagyon kell vigyáznom magamra, nem fázhatok meg, az utcára sem megyek inkább – meséli Törőcsik Mari.

– Burokban tartanak, ha valaki beteg, azzal például nem találkozom inkább. Egy tüdőgyulladás nekem a véget jelentheti, ezt komolyan kell venni, ezzel együtt persze nem kérdés, hogy színpadon leszek a Galilei élete című darab bemutatóján – magyarázza.

– Kímél engem a Zsótér (Zsótér Sándor, a darab rendezője – a szerk.), hogy ne fáradjak nagyon el. Vagyok olyan marha, hogy elvállaltam az öreg szerepét, ennek a fickónak én mindent elvállalok! – mondja nevetve a színésznő.

© Fotó: Knap Zoltán

– A darab végén jövök csak színre, olyan sok dolgom azért nincs, de így is bizonytalan vagyok, kicsit félek. Hatvan éve félek, hogy belebukom egy szerepbe – teszi hozzá. – Minden egyes előadásom előtt azon gondolkodom, hogy tudok-e én valamit egyáltalán? Most is ezt érzem... Mondtam is a Zsótérnak: ide figyeljen ember, ha én ebbe belebukom, akkor a bukásomat magának ajándékozom! Mert maga vett rá arra, hogy elvállaljam ezt a szerepet – kacagja vidáman, majd gyorsan elbúcsúzik:

– Na, az isten áldja magukat, köszönöm, hogy szeretnek, most megyek, és pihenek, mert nekem még sok dolgom van ma! – és már bontja is a vonalat.

Törőcsik Marit március 20-án láthatják a nézők Galilei szerepében, a Nemzeti Színház színpadán. És, ha addig netán azt olvasnák valahol, hogy megint orvoshoz ment, ne aggódjanak. Biztosan ott lesz a színpadon.

© Fotó: MTI