Celeb

Bujkál kollégái elől a zaklatással vádolt Marton László

kbv

Létrehozva: 2017.10.25.

<p>A meghirdetett próbára sem ment be, csak a Vígszínház melletti cukrászdáig merészkedett a lemondott főrendező.</p>

Forrás: MTI

A hosszúhétvége nem hozott megnyugvást, egyre csak dagad a Marton László körül kialakult botrány. 

A próbák is elmaradnak

A Pesti Színház művészbejárójánál kedden délelőtt nagy volt a nyüzsgés: a díszletmunkások már az esti előadásra készülődtek. Szokatlanul korán, ugyanis délelőttönként még az éppen aktuális próbára kellene be­állniuk, ez azonban kedden elmaradt. 

A társulat a Marton László rendezte, Ibsen Vadkacsáját próbálta volna, meg is érkeztek a színészek – Hegedűs D. Géza, Józan László, Lukács Sándor, Hajduk Károly, Börcsök Enikő, Mészáros Blanka, Majsai-Nyilas Tünde, Orosz Ákos, Csapó Attila, Dengyel Iván, Viszt Attila –, hogy tízkor elkezdjék a munkát. Majd váratlanul összehívták őket, és közölték velük: a próba elmarad, sőt amin eddig dolgoztak, dobhatják is a kukába. A Marton-ügy miatt ugyanis a színház nem játssza majd a Vadkacsát. A döntésről nem Marton László tájékoztatta a darab szereplőit, ő már nem állt kollégái elé ezen a délelőttön. 

Szinte a próba kezdetével egy időben a Vígszínház is – az ügy kirobbanása óta először – érdemben szólalt meg az ügyben. 

„A Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt” – írták közleményükben, ahol kifejtették azt is, aktívan részt vállalnának a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában a Független Előadó-Művészeti Szövetséggel. Ugyanitt olvasható az is, amit a társulat is csak a közvéleménnyel egy időben tudott meg: miszerint a Vadkacsát nem mutatják be.

Rendező a cukiban

Marton László egyébként nemcsak a Pesti épületét kerüli el messziről, a Vígszínházba sem lép már be, ahol pedig szobája is van. Talán fél a személyes találkozásoktól és kérdésektől, talán másért nem megy már arra a helyre, amely évtizedeken át volt a munkahelye, ezt nem tudni, az azonban biztos, hogy azért nem teljesen tudja magát távol tartani az intézménytől.

Az őt vádoló nők beszámolóiban van több közös pont. Ezek közül az egyik, hogy Marton fagyizásra invitálta őket – egyikük azt is elmesélte: a szemközti cukrászdába vitte a rendező. Aki ismeri a Víg és a körút környékét, könnyen kitalálhatja, melyik az a nagy múltú, patinás cukrászda, amire a hölgy gondolhatott. Ott jártunkkor pedig az is kiderült: nem gondolkodtunk rosszul, a cukrászdának állandó látogatója volt Marton, akit még hétfőn is láttak. Nem volt egyedül, de azt nem akarták elárulni, kivel kávézott. Azt viszont igen, hogy látszólag nem viselte meg az ügy, pontosan ugyanolyan volt, mint korábban bármikor – udvarias és tisztelettudó. A cukiban elmondták azt is: nekik nem tűnt fel, hogy Marton különösen sokszor jelent volna meg ott fiatal hölgyekkel, igaz, azt is hozzátették: sokan járnak hozzájuk a Vígből, hol egyedül, hol többedmagukkal, törzsvendégre pedig egyébként sem akarnak rosszat mondani.

A Víg művészbejárójánál azt mondták munkatársunknak, a színházban sem hétfőn, sem kedden nem jelent meg – ezek szerint csak a cukrászdáig merészkedett.

Titokzatos harmadik

Az áldozatok történetében akad még egy közös pont: egy bizonyos barát, aki harmadikként többször is részt vett a molesztálásokban. Róla a botrányt kirobbantó Sárosdi Lilla azt mondta, önkielégítést végzett, miközben Marton a színésznő előtt a nemi szervét lóbálta. Úgy tudjuk, a férfi ma pszichológusként dolgozik.

Kiállnak mellette

A színházi szakma több képviselője is kiállt Marton László mellett. Továbbra is becsülik azt az embert, aki velük tisztességesen viselkedett. 

Verebes István még múlt héten mondta azt, hogy mindennel együtt szerinte Marton egy úriember.

Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, aki évekig ült Marton mellett a próbákon, úgy fogalmazott: – Soha semmit a mostanában felbukkanó vádakról nem hallottam.

Kornis Mihály író, drámaíró, rendező szerint ha Marton rosszat is tett, az sem tiporhatja a sárba egy 75 éves nagy színházi ember életének minden eredményét.

Levél a bérleteseknek

Míg a sajtót eddig az Eszenyi Enikő vezette teátrum nem igazán, illetve csak szűkszavúan tájékoztatta, az igazgatónő most úgy érezte, nemcsak a sajtónak, hanem a Víg bérletes nézőinek is mondania kell valamit. 

„Valamennyiünket megdöbbentettek a hírek, amik napvilágot láttak kollégánkról, Marton Lászlóról, a Vígszínház egykori igazgatójáról, egyetemi tanárról. Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen, vagy ehhez hasonló esetről” – írta többek között a bérleteseknek címzett levelében Eszenyi Enikő.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090640_auto_resized.png
origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711674612
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082275_auto_resized.png
metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078457_auto_resized.png
metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078877_auto_resized.jpg
vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711674612
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083650_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711674612
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17081961_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Riadót fújtak az állatorvosok: komoly veszély fenyegeti a kutyákat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...