Celeb

Bud Spencer: Sosem gondoltam, hogy színész lennék

Győrik L. Ferenc

Létrehozva: 2015.09.05.

Római otthonában találkoztunk Bud Spencerrel, aki Hajdú Péternek adott interjút, és a Bors kérdéseire is felelt. Nem titkolta, megbékélt az elmúlással, de addig is énekel és ír.

Felesége, unokái körében fogadta a Frizbi stábját Carlo Pedersoli. A Bud Spencer néven legendává lett egykori olasz úszóbajnokhoz a Bors is elkísérhette Hajdú Pétert, sőt a kemény öklű igazságtévőből bölcs öreg úrrá lett Piedone készségesen válaszolt kérdéseinkre is. A TV2 műsorában nem titkolta: életét meghatározzák a nagy filozófusok, és van, aki inspirálta is őt.

– Az egyik nagy filozófus, aki hatással van rám, Descartes. Ő mondta, amit mindenki tud: Cogito ergo sum, azaz gondolkodom, tehát vagyok! Na most én úgy látom, ha nem eszem, akkor nem is tudok majd gondolkodni, hiszen akkor meghalok. Így szerintem Eszem, tehát vagyok. Ez lett az új könyvem címe is, amiben nem csak étel-, hanem életrecepteket is bemutatok. Főleg a filozófusokkal kapcsolatos gondolataimból – mondta a kamerák kereszttüzében.

Azt is elárulta, már most tudja, hogy jövőre mivel rukkol ki: – Évek óta írok dalokat, zenét, szöveget egyaránt. Jövőre szeretném bejárni a világot, és előadni őket – magyarázta, és néhány nótáját el is énekelte a műsorban.

A Bors kérdéseire más titkairól is beszélt a magyar Piadone-rajongóknak.

– Hogyan tudta kezelni és feldolgozni, hogy ekkora sztár?
– Sosem gondoltam azt, hogy sztár vagyok. Azt sem, hogy színész. Fura kettősség ez, hiszen a forgatásokon szinte folyamatosan a nyomomban volt egy-két ember. Az egyik a ruhámat igazgatta, a másik az arcomat festegette, volt, aki a kívánságaimat leste, éppen azt, mire lenne szükségem. Majd, amikor hazaértem, fáradtan leültem a székre, és megkérdeztem egy családtagomat, hozna-e egy pohár vizet. Erre az volt a válasz: dehogy hozok, tölts magadnak!

– És hogy lett egyszerre a legnagyobb hollywoodi sztár szinte nulla előképzettséggel?
– Az angollal nagyon sokat bajlódtam. Sokat foglalkoztak velem, hogy felkészüljek a szerepre, de nem volt egyszerű, mert vagy a szövegre koncentráltam, vagy az adott helyzetben a gesztusokra, a mozgásomra, a reakcióimra kellett figyelnem. Ez nekem nehezen, de egész őszintén: nem is ment. Pedig a mozivásznon, hatszor nyolcméteres méretben a legkisebb szájmozgást is észre lehetett venni. Én általában így megtanultam az angol mondatok elejét, meg az utolsó két szótagot, a mondat közepén meg csak valamit motyogtam a számmal. A hangot úgyis utólag, szinkronstúdióban vettük fel. Az angolnál csak a magyarral lennék nagyobb bajban, szerintem az a világ legnehezebb nyelve. Koso­nom – mondta magyarul, és kacsintott!

– Mi Bud Spencer titka? Tudja?
– Oh, hát persze! Több elméletem is van, miért szeretik ennyien a mai napig. Bud Spencer mindig azokkal harcolt, akik gyakorlatilag semmittevéssel, kényelmes élettel voltak hatalmon, vagy éltek jómódban. És Bud Spencer mindig ellenük lépett fel azok nevében, akik rengeteget dolgoztak, robotoltak a megélhetésükért. A másik, ami fontos elem, hogy hiába csattantak százával a pofonok, vér, törött láb, kéz sosem volt a filmjeinkben. Soha. Ha vér folyt volna, akkor feltehetően Bud Spencer is egy csapásra gonosszá válik.

– Hogy szolgál az egészsége?
– Fél éve volt egy nehezebb időszakom. De most már kezdem összeszedni magam. Nem félek az elmúlástól. Azt gondolom, hogy abban a pillanatban, hogy megszületünk, halálra is vagyunk ítélve. Én is! Kíváncsian várom, mert érzésem szerint az éle­tünket csak álmodjuk. Ami az után jön, az lesz az igazi.

(A Frizbinek adott interjút teljes hosszában csütörtökön este láthatják a TV2-n!)
 

1920-as évek

Carlo Pedersoli néven jön világra 1929. október 31-én Nápolyban.

1930-as évek

Nyolcévesen, a nápolyi kikötőben, halászok tanítják meg úszni. A helyi úszóklub le is igazolja. Tanulmányi eredményei kimagaslóak: ötévesen már elsős, az ötödik osztályt pedig ki is hagyja, mielőtt hatosztályos gimnáziumba megy.
 

1940-es évek

A római egyetem vegyészkarára már tizenhat éves korában felveszik. 1949-ben mellúszásban olasz bajnok.

1950-es évek

1950-ben első olaszként egy percen belül ússza le a száz méter gyorsot, ismét bajnok. A vízilabda-válogatott tagjaként Európa-bajnoki negyedik helyet szerez. 1951-ben kapja első jelentősebb – szöveg nélküli – szerepét, Nero császár testőrét alakítja. 1959-ben a Hannibal című filmben forgat először együtt Terence Hill-lel, de erre csaknem tíz évvel később jönnek csak rá.

1960-as évek

1960-ban, tizenhat év szerelem után feleségül veszi Maria Amatót. 1967-ben írja alá első profi szerződését Hollywoodban. Ekkor, Magyarország ellen játssza utolsó vízilabda-mérkőzését. Első filmje kedvéért növeszt szakállat is, és veszi fel a Bud Spencer nevet. Addigra alaposan kikerekedik, így viccesnek találja a Bud nevet, ami ürügyet jelent. A Spencert kedvenc színésze, Spencer Tracy tiszteletére választja.

1970-es–80-as évek

Terence Hill-lel tizenhat filmben szerepelnek együtt, a párosuk legendás és világszerte ismert lesz. 1985-ben válnak el az útjaik, Spencer légitársaságot alapít, és gyermekruhagyártó-üzemet vesz, amit később elad. Majd gyorséttermi láncot is alapít Bud Food néven.

2000-es évek

2003-ban hagyja abba a filmezést. 2010-ben, 80 évesen még visszatér egy sorozatszerep ere­jéig. Ugyanebben az évben jelenik meg önéletrajzi könyve.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714113310
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714113310
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő