„Beszorult a hajtűm a padló alá, és fogva tartott”

A februári Bors Extra magazin érdekes, hasznos és szórakoztató olvasmányaiból egy kis ízelítő: Hogyan segít a smink a művésznek? Stohl András és egy táncos vall erről.
A februári Bors Extra magazin érdekes, hasznos és szórakoztató olvasmányaiból egy kis ízelítő: Hogyan segít a smink a művésznek? Stohl András és egy táncos vall erről.

A Les Ballets Trockadero de Monte Carlo férficsapatát negyven éve hozták létre, hogy a tánc örömét minél több emberrel megossza. A Trocksnak becézett világhírű csapat a Budapesti Táncfesztiválon a MŰPA Fesztiválszínházában lép fel február 24-25-én. Major László, az együttes egyetlen magyar táncosa a Bors Extra magazinnak elmondta, hogyan is változik egy fiatalember táncos lábú balerinává esténként:

– Egy órát sminkelünk, aztán jöhet a paróka, a jelmez, a spicc-cipő. Ahhoz például, hogy spanyol táncosnővé alakuljak, három sor műszempilla is kell, és rengeteg hajtű.

A Trocks klasszikus és modern táncos repertoárja megmutatja a táncban a humort. Mosolyra fakasztják a nézőket, akiket közben a tánc szépsége, profizmusa is gyönyörködtet. A komikumot a gyenge pontok hangsúlyozása adja, a balesetek vagy a komoly tánc oda nem illő elemeinek kiemelése. Minden szerepet férfiak táncolnak, a nehéz testek finoman egyensúlyoznak lábujjhegyen, mint hattyúk, kecses lányok. Vannak azonban rázós pillanatok is, ilyenről is mesél Major László:

– Éppen férfi szerepet táncoltam rövid parókában, s az álomjelenetben, amikor a földön feküdtem, a hajtűm beszorult a padló alá, és fogva tartott.

Vajon hogy szabadult ki a táncos szorult helyzetéből? És vajon mit mond híres szerepéről, a Mephistóról s benne a maszk szerepéről Stohl András? – elolvashatják a februári Bors Extrában!