Celeb

Balázsovits Lajos: Ha újrakezdhetném, biztosan nem lennék színész! interjú

Fái

Létrehozva: 2018.12.30.

<p>Rendhagyó, kettős interjúval zárjuk az óévet. Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy él egy olyan család, ahol mindenki színművész? Balázsovits Editet és édesapját, Lajost az otthonukban faggattuk.</p>

Editnek premierje volt a Pesti Színházban, Ibsen: John Gabriel Borkman című darabjában. Megnézte?

Lajos: Persze, szenzációs volt. Minden premieren ott vagyunk.

Megvan önök közt a klasszikus apa-lánya szerelem?

L.: Mindig jóban voltunk, de ez sosem volt majomszeretet.

Edit: Jól megvagyunk ketten, hárman és öten, ha hozzáveszem a család többi tagját is. Szorosabb viszonyban vagyunk, mint az átlag. Ott kezdődik, hogy egy házban lakunk. Ezt csak azok vállalják, akik szeretik egymást.

L.: A humor sokat segít. Ha esetleg feszülne valami, valamelyikünk elindítja a tréfálkozást, és az mindent megold. Sokat nevetünk, magunkon és a másikon is.

Nehéz lehet a gyereknek, ha az apja, anyja színész.

L.: Színház, forgatás után igyekeztünk ugyanolyan életet élni, mintha civil foglalkozásunk lenne. A mai napig így van. Úgy mentem a piacra vásárolni, mint bárki más.

E.: Ez alkat kérdése. Nálunk nincsenek kint szerepekből plakátok, fotók.

L.: Utólag visszagondolva, Editnek nem lehetett könnyű. Volt több évtized az életünkben Évával, amikor mindennap késő estig dolgoztunk. Akkor a két nagymama volt vele.

E.: Aki sokat dolgozik, mindegy, hogy milyen szakmában, az sokat van távol a gyerekétől. A miénkben az este a nehéz, mert a gyerek akkor igényli az együttlétet. Ezt a fiamon, Richárdon is láttam. De már nem igényli! Egy jó videójáték simán kiváltja a jelenlétemet. (nevet)

L.: Az embereket mindig érdekelte, milyen a civil életünk. Szerintem olyan, mint bárkié.

E.: Szerintem nem! Az időbeosztás más, és a színészek sokkal elfogadóbbak, toleránsabbak, mint más családokban. Ha reggel nulladik óra volt, hatkor kellett kelni, akkor egy szülőm se állt ostorral az ajtóban, hogy márpedig kisfiam bemész. Inkább azt mondták: túl korán van, ne menjünk. Ha lógtam gimiben, délelőtt tizenegy körül bejött a szobámba apu: mi van, ének, ének, rajz, rajz, tesi, tesi? Ezekre az órákra nem kellett járni. Csak az számított, hogy matekból hányas vagyok. Valamiért anyunak ez fontos volt. Abban bízott, nem leszek színész, hanem matematikus.

Ön is?

L.: Egy kicsit reménykedtem, de hamar feladtam, amikor kiderült, mindenképpen ezt szeretné. Minden szülő örül, ha a gyereke az ő foglalkozását választja. De kicsit aggódik is, hiszen ismeri a buktatóit. Ha a saját életemet végiggondolom – jövőre lesz ötven éve, hogy a pályára léptem –, ez­alatt hányszor változott a szakmánk megítélése, fontossága.

E.: Szerintem színésznek lenni a legjobb dolog a világon. Tud nagyon rossz is lenni, de amikor jó, akkor mindennél jobb.

L.: Ha még egyszer kezdhetném, biztosan nem lennék színész. Utazó lennék, mennék mendenfelé a világban.

Pilóta, hajóskapitány?

L.: Pilóta. Nagykanizsán nőttem fel, ott volt egy kicsi füves repülőtér, ahol időnként repülőnapot tartottak. Annyira megtetszett, hogy a következő héten elmentem a toborzóirodába, ahol sportejtőernyősnek jelentkeztem, de a második alkalommal már nem mehettem, az anyukám megakadályozta. Filmen aztán lehettem pilóta, az Őrjárat az égen című sorozatban.

E.: Esküszöm, jobb, mint a Top Gun! Szerintem ebből lopták!

L.: Egyszer Malév-gépen utaz­tam, és a stewardess szólt, hogy a pilóta szeretne velem beszélni. Előre mentem, bemutatkozott, és elmondta, akkor döntötte el, hogy pilóta lesz, amikor látta a sorozatot. „De ez már nem úgy van, mint a te idődben” – mondta, és mutogatta a gombokat. Nem mertem elárulni, hogy amit mi csináltunk, az kamu volt.

E.: Miért nem mondta, hogy az egy MiG–21-es volt, nem utasszállító!

L.: A forgatás elején egyszer egy kétüléses motoros oktatógéppel felvittek bennünket, a profi pilóta mögöttünk ült. Fent gombnyomással elindítottam a kamerát, és mondtam a szöveget. Nem avattak be teljesen, a pilóta elkezdett felfelé menni, aztán átbuktunk, akkor lefelé, közeledett a föld. Megnéztük a templom toronyóráját közelről, pörögtünk, borzasztó volt. Tízperces műrepülés után, amikor leszálltunk, falfehér voltam, de megdicsértek, hogy a repülőgép tiszta maradt. Amikor visszanéztük a felvett anyagot, az arcom annyira más volt, nem lehetett megismerni. A nyomás, a G hatására úgy torzult a fejem, mint egy gumilabda. Ezután lefújták, és földi körülmények közt, felfüggesztett repülőkben ültünk, azt mozgatták, forgatták.

Edit, mikor rossz a színészet?

E.: Amikor olyan a produkció, vagy a szerep, amit nem szeretsz. Ha mellőzött vagy, ami szinte mindenkivel megesik ezen a pályán. Manapság nem akkora a renoméja a színészeknek, mint régen. Nem mi vagyunk a sztárok, és nem is keresünk annyit. Ez most egy ilyen világ, semmi baj ezzel. De legalább nem szekérrel kell menni! Viszont most a premier után akkora virágcsokrot kaptam, hogy megjegyezték a kolléganők: olyan vagy, mint egy igazi színésznő. (nevet)

Most jól érzi magát?

E.: Nagyon jól! Visszaszerződtem a Vígszínházhoz. Jó volt szabadúszni is, sok kiváló kollégával dolgozhattam, sok jó helyen, jó szerepben, de jó újra csapatban.

Richárd követi a családi hagyományt?

L.: Azt hiszem, szerencsénk lesz, nem mutat érdeklődést a színészet iránt. Szép foglalkozás, de valaki törje már meg a családi őrületet!

E.: A színház nem annyira érdekli, de a film igen.

L.: Miért lesz valaki színész? Edit előtt sajnos volt két példa, gyakorlatilag a színházban nőtt fel. Olyan időszakát kapta ki a színészetnek, amikor hajnaltól késő estig dolgoztunk.

E.: Akkor sokkal vonzóbb volt ez a pálya, mint most egy fiatal számára. Valló Péterrel próbáltam Ibsent, és ez a próbafolyamat emlékeztetett hangulatában arra az időszakra, ami nagyon vonzó volt. Olyan békebelien próbáltunk, ami fura a számból, mert honnan tudom én azt? Hát onnan, hogy láttam kívülről. Vagy, ahogy apu a Játékszínben dolgozott. Szerették is a színészek. Nem a színház romlott el, csak más lett az értékrend, és másra vágynak a fiatalok, más jelenti a csillogást.

Közben pont a Vígben ott az a sok fiatal tehetség, gondoljunk a Pál utcai fiúkra.

E.: Nagyon jók, helyesek, egész más generáció. Céltudatosabbak, kevesebbet nyafognak, terhelhetőbbek, mint mi voltunk. Közülük Vecsei H. Miklós a partnerem a darabban.

Muszáj megkérdeznem, Edit három hónapja ismerte doktor Fürstnert, amikor férjhez ment hozzá. Hogy viselte?

E.: Korábban volt egy-két választásom, amit annyira nem szíveltek a szüleim…

L.: Lányos apának lenni nem könnyű! Ahogy Edit mondja, volt egy időszak, amikor nem bírtam a fiúkat körülötte, de idővel megszelídültem. Féltettem a színészektől, üdítő változatosság volt egy fogorvos.

E.: Igen, mert a fogorvosokat még nem ismertük! (nevet). Bátrak voltunk, és ez nagy szerencse, mert ha jobban megismerjük egymást, nem házasodtunk volna össze. Mindketten olyan alkatok vagyunk, ha felbosszantjuk magunkat a másikon, arrébb megyünk. De mivel összeházasodtunk, kénytelenek voltunk jobban megnézni egymást. Gyorsan megszületett Richárd, így egy hármas csapat csiszolódott össze, és végül is happy enddel zárul a sztori.

Mit kívánnak 2019-re?

E.: Minden jót! Boldogság, békesség legyen.

L.: Egészséget, és örömet egymásban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713938108
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155904_auto_resized.jpg
ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157306_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Daniel Freund olyat kapott, amit nem tesz ki az ablakba: egyetlen kínos kérdés elhallgattatta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713938108
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153496_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713938108
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713938108
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1U6pUn05Glj3ngoHY_vhWT6f-QLMqIBVmi-704lmvOY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y0OGEzNTNhZTU2MjQ2Njc5NTExMzZlZDQ1YjRhYjdj.jpg
Anyaság

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mKygcP253w2Sm7Ew2R3Uex3vVRsjrocIKCYTlqRgxvI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdjMjc4YTVkYTg3MzRjMDc5M2E5MTljZTAxZTdkMDcz.jpg
KATASZTRÓFA

Életveszély az Ázsia Expressz forgatásán, azonnal riasztottak mindenkit