Balázs Fecó: hatalmas önbizalmat ad a Kossuth-díj

A legrangosabb magyar kitüntetést is megkapták a Saul fia alkotói, és Balázs Fecó munkásságát is Kossuth-díjjal ismerték el kedden.
A legrangosabb magyar kitüntetést is megkapták a Saul fia alkotói, és Balázs Fecó munkásságát is Kossuth-díjjal ismerték el kedden.

A Neoton együttes billentyűseként, 1967-ben valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy egyszer a köztársasági elnöktől veheti át a Kossuth-díjat. Balázs Fecó az elmúlt évtizedek alatt a Taurus és a Korál együttes alapítójaként rocktörténelmet írt, ezért ma már aligha akad bárki, aki kétségbe vonná: arra érdemes zenésznek adta át kedden Áder János a legrangosabb kitüntetést.

Mivel jár?

A Kossuth-díj mellé egyszeri – adó- és illetékmentes – pénzjutalom jár, amely a mindenkori éves átlagfizetés ötszöröse. 

– Igazán még fel sem fogtam, ami velem történt – nyilatkozta lapunknak Fecó. Ez a legnagyobb elismerés, amit magyar mű­vész megkaphat, de nem csak az én érdemem: benne van a szüleim, a tanáraim munkája és a dalszö­vegírómé, Horváth Attiláé is. Ötven éve kíséri szerencse a mun­kásságomat, és ez a díj most hatalmas önbizalmat ad. Remélem, hamarosan Attila is megkapja, mert nagyon megérdemelné. A legfontosabb elismerés azonban – természetesen – to­vábbra is a közönség szeretete, és ebben is részem lehet: a mai napig teltházas koncerteken léphetek fel.

© Fotó: Fórika Attila

A Saul fia alkotói már minden szakmai trófeát begyűjtöttek, és most Kossuth-díjjal jutalmazták az országnak is dicsőséget hozó film rendezőjét, Nemes Jeles Lászlót, Röhrig Gézát, a főszereplőt és Erdély Mátyás operatőrt. A film két producerét is kitüntették, Sípos Gábor és Rajna Gábor a magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg.

© Fotó: MTI

Benedek Miklós színművész, rendező eredeti, kifinomult és elmélyült játékmódjáért kapta meg a legmagasabb művészi kitüntetést. Pályatársa, Lukács Sándor a közönség, a szakma és a kritika által is nagyra értékelt művészi pályafutása elismeréseként kapott Kossuth-díjat.

© Fotó: MTI