Celeb

Bajor, Grosics, Sztankay: akik elmentek 2014-ben

Bors

Létrehozva: 2014.12.26.

Jancsó Miklős, Csala Zsuzsa, Szabó Gyula, Grosics Gyula, Bajor Imre, Sztankay István, Gera Zoltán – és még sorolhatnánk a neveket, de ez a hét is bőségesen elegendő ahhoz, hogy felmérjük: micsoda veszteségek érték idén a hazai kulturális és közéletet. És ez még korántsem mindenki.

Az óév vége a számvetés ideje, és ha számvetés, akkor bizony szembe kell néznünk fájdalmas veszteségeinkkel is. Márpedig azok idén igen jelentősek. A lassacskán búcsúzó esztendőben sok nagy magyar művész, sportoló, ismert ember búcsúzott e világtól. Összeállításunk ráadásul – sajnos – még csak nem is teljes.

Január 31.: Jancsó Miklós

Az egyik legnagyobb magyar filmrendező 93 évesen hagyta itt rajongóit. Az utóbbi években több súlyos betegsége is volt, 2009-ben, egy lábtörésekor derült ki, hogy rákos. Bár egy év múlva múlt időben beszélt betegségéről, 2012-ben megint arról lehetett hallani, hogy havonta jár kórházba. „Egy zseni ment el, aki mindent tudott a filmről, a történelemről, az országról” - emlékezett rá felesége, Mészáros Márta filmrendező.

Február 22.: Csala Zsuzsa

Évek óta súlyos gerincsérvvel küzdött a Jászai Mari-díjas színésznő, végül mégis agyvérzés végzett vele 81. életévében. Amikor kórházba került, az is kiderült, hogy valamikor a közelmúltban két szívinfarktust is elszenvedett, amiről talán ő maga sem tudott. Barátai szerint utolsó éveiben annyi csapás érte, hogy már nem akart élni.

Április 4.: Szabó Gyula

A mostanában műsorvezetőként dolgozó Szabó Zsófi édesapját régóta kórházban ápolták, aztán az orvosok jobbnak látták hazanegedni, hogy szerettei körében búcsúzhasson az élettől. A nagyszerű színész világéletében megmaradt annak a szerény kunszentmártoni gyereknek, aki legénykorában volt. Nincs e hazában ember, aki ne tudná felidézni Buga Jakabként a Tenkes kapitányában, Columbo hangjaként vagy a Magyar népmesék mesélőjeként.

Április 6.: Kovács Erzsi

Korának egyik legnagyobb énekes sztárja volt, az utolsó éveiben viszont szinte csak keserűség érte. Kovács Erzsi két hónappal 86. születésnapja előtt hunyta le örökre a szemét. Nagybeteg volt, daganatos betegséget diagnosztizáltak nála, amiről kiderült, hogy áttétes, a gyógyulásra szemernyi esélye sem volt.

Április 14.: Hulé Éva

Szívelégtelenségben hunyt el Zámbó Jimmy egykori közeli barátja, aki régóta betegeskedett. Az 57 évet élt asszony korábban számos alkalommal szerepelt címlapokon azzal, hogy Jimmy özvegyét, Edit asszonyt nevezte meg a Király halálának felelőseként. A betegsége miatt lábát is elvesztő nő ott volt azon a tragikus éjszakán, amikor Jimmy egy lövés következtében örökre lehunyta szemét csepeli otthonában.

Június 13.: Grosics Gyula

Az Aranycsapat kapusa, a Nemzet Sportolója 88 évesen halt meg. A Fekete Párduc 2008 óta szorult kórházi kezelésre, többször kilyukadt a tüdeje, négy szívinfarktuson esett át, halála előtt kilyukadt patkóbelével műtötték, később végzetes hashártyagyulladás lépett fel nála. Pár hónappal később felesége is utánament

Június 20.: Szöllősy-Csák Gergely

A Dumaszínház humoristája tragikusan fiatalon, mindössze 36 évesen hunyt el. Halálát egy, a kórházban végzetesre fordult bakteriális fertőzés okozta.

Augusztus 6.: Bajor Imre

Bár emberfeletti küzdelmet folytatott a rákkal a színész, végül elvesztette a csatát: 57 évesen, kórházi ágyán, erős fájdalmak közepette végleg lehunyta szemét. Agydaganatban szenvedett, az év folyamán még Kínába is elutazott, hátha az ottani orvosok segíteni tudnak rajta, de nem tudtak. Temetésére több százan elmentek.

Szeptember: Csordás Ilona (Plexi)

A Modern Hungária egykori vokalistájának holttestét október elején vetette fel a Duna. Az énekesnő gyógyszerek hatása alatt állt, amikor a folyónak ment, nagy valószínűséggel szerelmi bánat miatt. Családja szűk körben, a nyilvánosság kizárásával kísérte utolsó útjára.

Szeptember 8.: Prikrill Zsuzsi

A gyönyörű sztriptíztáncosnő hónapok óta küzdött a rákkal, ám a gyilkos kór erősebbnek bizonyult az egygyermekes édesanya akaratánál. Szenvedéseit és betegségének történetét az egész világgal megosztotta, hátha erőt tud adni sorstársainak. Mindössze 31 évet élhetett. Utolsó napjaiban már barátnője segítségével nyilatkozott a Borsnak.

Szeptember 10.: Sándor Csikar

Életének 86. évében, tartással viselt hosszú betegség után hunyt el az 1950-es-60-as évek egyik legnagyobb játékosegyénisége, Sándor Károly. A futballista legendás játéktudására, sporttörténeti jelentőségére jellemző, hogy beceneve alapján a mai napig „Csikar-szögről” beszélnek, amikor az alapvonalhoz közelről leadott lövés után születik meg a gól.

Szeptember 12.: Sztankay István

Boldog emberként halt meg. A gyönyörű hangú színészlegenda megélhette imádott unokája születését, legutolsó kedvesét pedig ez év elején még oltár elé vezette. Élete utolsó éveiben ritkán hagyta csak el a lakását, sokat tévézett, és a nyugdíjasok békés életét élte. A Nemzet Színésze 78 éves volt.

Szeptember 13.: Avar István

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész életének 84. életévében hunyt el. A Nemzet Színésze sokat betegeskedett, szerettei körében hunyt el. 1990-ig országgyűlési képviselőként és a kulturális bizottság tagjaként is tevékenykedett. Több mint száz színházi szerepben, s közel ugyanennyi játék- és tévéfilmben láthattuk.

November 4.: Margitai Ági

A mindig fáradhatatlan Margitai halála előtt egy hónappal még dolgozott. 77 éves volt. Energikus, színes egyénisége, jellegzetes hangja drámai és vígjátéki szerepekben is kitűnően érvényesült. Óriási életművében megtalálható a Pygmalion Elizája, Anna Frank, a Ványa bácsi Szonyája és Stuart Mária. A Koldusoperának minden női főszerepét eljátszotta.

November 7.: Gera Zoltán

A nemzet színésze 91 esztendős korában hunyt el. Özvegye, Helga egy nappal később, 76 évesen követte őt. A pár negyvennyolc éve szerette egymást. Gera fényképészinasnak tanult, de már tizenhat évesen a színészi pályára lépett, igaz csak harmadszori próbálkozásra vették fel a Színművészeti főiskolára. Aktív időszakában az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt.

November 16.: Rajz Attila

Az erdélyi születésű hokicsatár, aki kétszer nyert bajnokságot az Alba Volánnal, 38 évesen összeesett egy ob II-es meccs után. A mentősök öt perc alatt a helyszínre érkeztek, ám nem tudták megmenteni az életét. Halálát tüdőembólia okozta.

November 30.: Balikó Tamás

Halála nagyon váratlan volt: élettársával hosszú távra terveztek, pályafutása is fontos volt számára, az év végéig minden napja be volt osztva – ezért is volt különösen megdöbbentő a hír. Mindössze 56 éves volt, szívinfarktus végzett vele. Haláltusáját kisfia is végignézte.

Őket is idén gyászoltuk

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140396_auto_resized.jpg
origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713582612
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137514_auto_resized.jpg
vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144892_auto_resized.png
metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713582612
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713582612
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713582612
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MVcTvZc_pQ2pn5eP0OgRxnsTEogtoejfWqaynBCgBbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JiYTM0NjM4NGVkZDRiYjc4MzYwODIxN2Q1MjY0NDg0.jpg
Pletyka

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/iAf_dNB5Qmol82puOI69Fa_tjYLlEM8DZ5xvAsnxKOQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxYzA5YzhiOWY3ZTRjOTZiODA5MDIwYTA4MDU5MTUy.jpg
Divat

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában